Un nou împrumut aprobat la cererea primarului. Opt miliarde pentru trei utilaje

 

În şedinţa Consiliului local Tecuci desfăşurată ieri, 29 aprilie, consilierii au aprobat un nou împrumut, de data aceasta în cuantum de 800.000 lei, respectiv 8 miliarde lei vechi.

Acordul pentru acest împrumut a fost solicitat de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Tecuci, pentru achiziţionarea a trei utilaje. În mod normal, acest împrumut ar fi trebuit să fie garantat de societate, dar este garantat de Primăria Tecuci.

„Municipiul Tecuci poate garanta un credit bancar în suma de 800.000 lei contractat de Compania de Utilităţi Publice Tecuci cu condiţia ca anuitatea de plată constituită din dobânzi, comisioane şi rate de rambursat să nu depăşească, conform cadrului legal, 30% din veniturile proprii ale municipiului”, se arată în raportul de specialitate care a însoţit acest proiect.

Parcă e ceva de noaptea minţii. Împrumutul îl face CUP, îl returnează CUP, dar valoarea ratelor lunare poate să se încadreze în 30% din încasările municipiului. Este evident că încasările municipiului sunt mai mari decât încasările CUP.

În plus, 30% din încasările municipiului sunt deja grevate de împrumutul de 30.000.000 lei pe care tecucenii trebuie să îl înapoieze în următorii 20 de ani.

Dacă am asemui bugetul municipiului cu un uriaş, acesta este în acest moment ţintuit la pământ, legat cu sute de fire care se numesc rate la bănci. Mai precis, este vorba de 312 rate, cele 240, pentru returnarea împrumutului de 300 miliarde lei vechi în rate lunare pe următorii 20 de ani, şi cele 72, pentru returnarea împrumutului de 8 miliarde în rate lunare pe următorii 6 ani.  

Compania de Utilităţi Publice Tecuci intenţionează să achiziţioneze două măturătoare stradale şi o măturătoare pentru alei, însoţite de accesoriile aferente.

O ieşire dură pe marginea acestui împrumut a avut şi liderul PNL Tecuci care îi solicita primarului să vină cu clarificări în privinţa banilor, şi anume a banilor strânşi din majorările de patru ori a taxei de salubrizare.

„Unde sunt banii, domnule primar, din toate majorările de taxe pe care le-ați făcut din pix? Ați angajat zeci de membri de partid, lipitori de afișe, şi le-ați dat salarii de zeci de milioane! Unde sunt banii oamenilor? Ce-ați făcut cu ei?”, a întrebat Lucian Costin. „Veniți în fața tecucenilor și dați explicații!”, este îndemnul liderului PNL Tecuci.

Vom reveni cu numele celor 12 consilieri care au votat acest nou împrumut la cererea primarului Hurdubae.

 

 

error: Content is protected !!