Alegerea viceprimarului contestată în instanţă atât de Prefectură cât şi de fostul vice

 

În data de 19 martie 2020, Consiliul local a aprobat Hotărârea nr. 23 prin care în funcţia de viceprimar al municipiului Tecuci a fost numit consilierul local Cezar Croitoru (UNPR). Acesta a fost ales prin vot secret cu 11 voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

„Eu consider că este incorect să mai votăm acum un viceprimar şi nu acestea sunt priorităţile Tecuciului în momentul de faţă”, a declarat în şedinţă consilierul Vasile Diaconu.

Imediat, preşedintele de şedinţă Petronela Monica Diaconu (PSD) îl invită pe primar să ia cuvântul. Mai precis, îi aminteşte că trebuie să ia cuvântul, fiindcă primarul nu a avut niciodată nevoie să fie invitat să-şi spună părerea în Consiliul local. El şi-a spus părerea fie că i-a fost cerută, fie că nu, fie că părerea sa a contat, fie că nu, fie că ceea ce a spus a edificat asistenţa, fie că prin ce a declarat a creat alte dileme.

„Domnul Primar, vă rog frumos să spuneţi câteva cuvinte despre starea de urgenţă în care ne aflăm, dacă doriţi”, a spus preşedintele de şedinţă.

Primarul atât a aşteptat. A început o disertaţie la urma căreia a reieşit că are nevoie de un înlocuitor în caz că lucrurile degenerează din punct de vedere medical, la nivel de funcţie pe care o ocupă.

În acest joc a intrat şi consilierul local Samir Oancă, lăsând impresia unei discuţii comune premergătoare şedinţei. „Mâine poate domnul Primar va fi luat cu izoleta. Cine va răspunde în locul dumnealui? Indiferent cine va fi viceprimar trebuie să-şi asume şi mari responsabilităţi”, a declarat acesta.

„Are contact cu domnul Primar şi vor merge amândoi cu izoleta”, a observat consilierul Ani Dumbravă (PNL).

„Dar pe rând, cu decalaj de 14 zile. Noi trebuie să dovedim măcar acum responsabilitate şi să terminăm cu circul”, a spus consilierul Oancă.

Este vorba despre „circul” început prin excluderea din partid şi apoi demiterea din Consiliul local şi din funcţia de viceprimar a fostului consilier local Dănuţ Pintile. „Circul” a fost creat de organizaţia PSD Tecuci şi nu vedem legătura cu consilierul independent, atât de ataşat de acest subiect.

Hotărârea nr. 23 din 19 martie 2020 prin care în funcţia de viceprimar al municipiului Tecuci a fost ales consilierul local Cezar Croitoru a fost contestată în instanţă atât de fostul consilier Dănuţ Pintilie, cât şi de Prefectura Galaţi. Prefectura contestă şi Dispoziţia nr. 199/20.03.2020 a primarului Hurdubae, dispoziţie al cărei conţinut nu îl cunoaştem.

Conform legii, această dispoziţie ar fi trebuit să fie postată pe Monitorul Oficial Local al UAT Municipiul Tecuci, site care înghite mii de lei lunar din banii contribuabililor tocmai pentru a afişa actele emise la nivel de UAT. Dispoziţia, însă, nu este afişată.

Până la decizia Tribunalului Galaţi privitoare la documentele contestate, legalitatea actelor semnate de viceprimar se află sub semnul întrebării. Dacă Tribunalul decide să anuleze cele două acte administrative pe motive de ilegalitate, actele semnate de Cezar Croitoru în calitate de viceprimar devin nule.