Doar o vorbă să-ţi mai spunem: „Bâtă”

 

Au fost de ajuns patru ani pentru ca un fost agent de asigurări să aibă impresia că e doct şi să ne ofere, acum, lecţii de administraţie publică.

„E uşor să dai cu bâta-n baltă, dar e tare greu să vii cu argumente când nu ai ce arăta”, spunea în urmă cu câteva zile primarul municipiului Tecuci.

„A da cu bâta în baltă” înseamnă a face un gest, a spune o vorbă care stânjenește prin caracterul ei nedelicat sau insolit, a face o gafă.

Pentru cunoscători, afirmaţia de mai sus devine „e uşor să faci o gafă, dar e tare greu să vii cu argumente când nu ai ce arăta”. Înţelesul acestei construcţii lingvistice ne scapă, mai ales când însuşi Hurdubae vine cu argumente fără să aibă ce arăta.

Fiecare meserie are chichiţele ei şi este nevoie de multă experienţă pentru a stăpâni acea meserie, iar experienţa se câştigă o dată cu trecerea anilor, lucru binecunoscut. Să luăm, de exemplu, un agent de asigurări. Acesta trebuie să vorbească mult pentru a-şi convinge clientul că vine cu cea mai bună ofertă. Vorbeşte o zi întreagă pentru un contract care se semnează în 15 minute, ţinând cont de scenarii prestabilite. Tot ceea ce face este să repete nişte „poezii”, aceleaşi. Ca să fii în top, singurele aptitudini sunt o memorie bună şi puterea de a crede în propriile aberaţii, ultima dintre acestea nefiind la îndemâna oricui. Aceasta până ajunge să facă o gaură de 70.000 de euro firmei şi să fie zvârlit în şomaj.

Hurdubae se declară un om al faptelor. Dacă ar fi trecut la fapte măcar pe sfert din cât îi place să se audă vorbind poate că altfel ar fi arătat astăzi faţa oraşului.

Nu e o ruşine să fii la munca de jos, dar este ruşinos să te afli în fruntea unui municipiu şi să nu laşi să-ţi scape ocazia de a da, de fiecare dată, cu bâta-n baltă.

 

3 thoughts on “Doar o vorbă să-ţi mai spunem: „Bâtă”

  1. Banii au fost recuperați? Știam că a fost un proces. Aveți informații despre modul în care a fost soluționată cauza? Este adevărat că a fost implicată și o ,,vrăbiuță”?

  2. Sfârșit de drum pentru primarul Hurdubae. Acesta este acuzat în mai multe dosare de constituirea unui grup infracțional organizat, deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu. Pentru constituirea unui grup infracțional organizat poate primi între 1 și 5 ani (art. 367 C.P.). Având în vedere că primarul Hurdubae este acuzat că ar fi comis și alte infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni. Deturnarea de fonduri din bugetele Comunităților Europene se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani, însă, dacă fapta a produs consecințe deosebit de grave pedeapsa este închisoarea strictă de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi (art. 480 C.P.). Abuzul în serviciu este cea mai „ieftină” faptă pentru care este acuzat Hurdubae, pedeapsa cu închisoarea fiind la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică (art. 297, C.P.).
    Dacă primarul Hurdubae ar fi condamnat și ar primi pedepsele maxime, atunci ar avea de stat 19 ani la închisoare (15 pentru deturnare de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave plus o treime din condamnările pentru grup infracțional și abuz în serviciu) . Dacă ar primi pedeapsa minimă ar sta la pușcărie 7 ani.

    1. Și eu am auzit că e groasă rău. De frica zăngănitului de cătușe, care se aude tot mai tare, edilul a mai angajat un jurist la primărie. Surse din instituție susțin că acest jurist o reprezenta pe managera Casei de Cultură în procesul cu Hurdubae.

Comments are closed.