Tradiții și superstiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

 

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită anual în data de 29 august. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, urmând ca pe 1 septembrie să înceapă noul an.

Sărbătoarea, marcată cu cruce roșie în calendar, este o zi de post. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost decapitat la ordinul împăratului Irod, după ce Salomeea i-a cerut suveranului capul proorocului.

Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Denumit de către mai marii Bisericii și „înger în trup” sau „înger omenesc”, acesta este pomenit în trei sărbători diferite de-a lungul unui an bisericesc. Este una dintre cele mai cinstite personalități ale Vechiului Testament, datorită rolului său de Botezător, de aici fiind preluat obiceiul creștinării.

Iată ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul:

Nu ai voie să bei vin roșu

Pe 29 august, de Tăierea Capului, este permis să consumi doar struguri și apă. Nu este recomandat nici măcar vinul roșu deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu ai voie să mănânci varză

Dacă ai poftă de fructe, acestea sunt permise dar cu o singură condiție: să nu fie de culoare roșie. De asemenea, varza este interzisă în această zi pe motiv că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează formă capului care a fost tăiat.

Nu ai voie să tai cu cuțitul nimic

Nu ai voie să folosești cuțitul în bucătărie astăzi. Dacă vrei să înjumătăţeşti un aliment pe care îl consumi sau să îl mănânci în bucăți, folosește-ți mâna. Potrivit superstițiilor și tradițiilor populare care încă se mai păstrează în mai multe regiuni, persoana care taie chiar și o bucată de pâine cu cuțitul va avea o moarte cruntă.

Nu se mănâncă în farfurii sau alte vase

Motivul? Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pus pe o tipsie. De asemenea, evită orice vas cu fundul rotund chiar și dacă vrei să fierbi ceva.

Nu ai voie să mături de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Se spune că dacă dai cu mătura prin casă vei tulbura liniștea morților. Lasă curățenia pentru altă zi!