Drama contribuabililor care plătesc pentru străzi asfaltate pe hârtie

 

În municipiul Tecuci există patru zone de impozitare, denumite A, B, C şi D, stabilite în urma unui punctaj. Dacă un imobil este racordat la apă primeşte un punct, la canalizare alt punct, la gaze încă un punct. Urmează iluminatul public, dacă strada pe care se află este asfaltată sau betonată, poziţia imobilului faţă de centru şi dacă se află la strada principală. Pentru fiecare dintre acestea primeşte câte un punct, iar cu cât punctajul este mai mare cu atât şi impozitul pentru acel imobil este mai mare.

Ieri, 2 septembrie, în studioul Tv 24 T a fost prezent consilierul local PMP V. Mîrza. Acesta a vorbit, printre altele, despre calvarul tecucenilor care sunt nevoiţi să plătească impozite pentru o zonă sau alta, în funcţie de punctaj, fără ca cei care stabilesc acest punctaj să cunoască realitatea din teren.

„Am plătit impozitul în B zece ani de zile şi am trecut în C pentru că nu mi-au găsit apă şi canalizare… Am fost chemat şi întrebat de ce mă opun pentru asfaltări şi le-am spus că eu sunt încă fără apă şi fără canalizare. La două zile mi-a venit un inginer, cu un spray în mână, şi m-a întrebat unde va veni apa, unde va veni canalul. Practic şi acum am pe poartă aer condiţionat, A şi C”, a precizat consilierul local.

Ori de câte ori spunea în Consiliul local că locuitorii din acea zonă nu au apă şi canalizare, după fiecare scandal, la două, trei zile venea cineva cu un spray şi scria două litere: A şi C.

Până la urmă locuitorii cartierului Satu Nou au rămas cu literele, fiindcă apă şi canalizare tot nu au văzut, chiar dacă în campania din 2016 actualul primar le-a promis acest lucru.

Cu această ocazie am aflat cât de norocoşi pot fi unii. Deşi strada Ioan Ţau nu era asfaltată, exista o porţiune de asfalt care se oprea exact în faţa firmei Cezalli, firmă care a aparţinut până nu demult actualului viceprimar Croitoru.

Cât priveşte soarta tristă a contribuabililor tecuceni care sunt nevoiţi să plătească impozite mari pentru că la Primărie strada pe care locuiesc este trecută ca asfaltată, cu apă şi canalizare, aceştia mai au de aşteptat încă puţin. Este nevoie de o nouă administraţie care să mişte lucrurile şi să-i motiveze pe funcţionari să meargă până acolo, să vadă realitatea din teren. Pe hârtie, în Primărie, totul arată frumos, dar când ajungem la faţa locului descoperim că nu putem asfalta fiindcă nu au fost trase apa, gazele şi canalizarea.