Expoziţia „Apanajul masculinității” la Muzeu

 

Joi, 10 septembrie 2020, la Muzeul de istorie „Teodor Cincu” Tecuci a avut loc vernisarea expoziției intitulate „Apanajul masculinității”. La realizarea acestei frumoase și interesante expoziții, colaboratori au fost Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați, Muzeul de Istorie „Vasile Pârvan” din Bârlad, Complexul Muzeal Banu Nicorești și Arhiepiscopia Dunării de Jos din Galați.

Expoziția reprezintă o revenire la imaginea patriarhală a societății noastre la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Un rol important la reușita expoziției l-au avut colecțiile particulare oferite de tecucenii Doina Dimitriu, Dănuț Cambir, Ionel Marcu și Marin Dănceanu.

 Străbătând cele trei săli de expoziție, intri cu adevărat în lumea bărbaților, angajând și câteva profesii în care rolul femeii a fost refuzat și câștigat mult mai târziu. Expoziția numără circa 200 de piese din diferite domenii. Pătrunzând în curtea muzeului, am retrăit lumea uitată de mulți, alături de ritmurile nemuritoare ale marelui Cristian Vasile.

Deschizând evenimentul, managerul muzeului, Viorel Burlacu ne spune că se bucură pentru faptul că, în sfârșit, după şase luni, muzeul este din nou gazda tecucenilor dornici de istorie și de a retrăi vremurile trecute. Vorbitorul reamintește și faptul că în martie a fost organizată o expoziție care ne-a purtat în lumea feminității, și aceasta se dorește a fi o replică la acel eveniment.

 Viorel Burlacu mulțumește unităților colaboratoare dar și întregului personal de la muzeu care a contribuit la această realizare, inițiată de muzeografa Lucia Gologan.

Invitată să ia cuvântul, muzeograful Lucia Gologan  începe prin a reaminti că se află la acest muzeu de 30 de ani și face acest lucru, și în continuare, cu mare plăcere.

Expoziția poate fi vizitată de cei doritori, care cu siguranță vor avea ce urmări.

 

Iancu Aizic

 

Expoziţie Muzeu Tecuci – 10 septembrie 2020

21 new photos · Album by Ziarul Tecucean