Ionel Necula: „Câtă vreme ne mai motivăm inactivitatea din ravagiile pandemiei?”

 

N-am crezut că niște gânduri ocazionale despre viața culturală a orașului și despre cei care o păstoresc pot genera reacții atât de îmverșunate și oțărâte. Înțelesesem, din  reacția d-nei Hobincu, că totuși Festivalul de poezie a avut loc, fără prea multă publicitate, dar s-a ținut, așa că un alt drept la replică devenise inutil și prisoselnic. Dar cum suntem într-o democrație originală trebuiesc ascultate toate opiniile și toate punctele de vedere, chiar dacă unele dintre ele au devenit între timp caduce și inutile.

Distinsă Doamnă, instituția Casei de Cultură n-a avut niciodată mai mult de 6 angajați și avea și ansamblu folcloric, și trupă de teatru și Universitate cultural-științifică – una din cele mai apreciate din țară. Iar pe esplanada ei, existau zilnic 2-3 afișe publicitare care anunțau și ofertau populația orașului cu tot atâtea manifestări culturale.

Cine n-a înțeles că un moment important din activitatea unei instituții de cultură îl constituie oferta publică și publicitatea, n-a înțeles nimic din specificul lor, iar cine n-a înțeles specificul, rostul și menirea acestor instituții în viața unei comunități, nici nu le poate optimiza activitatea.

Și vă mai spun ceva, d-nă Cioclu, pe vremea când avea numai 6 salariați nu primea nici un ban de la bugetul local, se autofinanța integral și făceam eforturi enorme să ne scoatem cel puțin salariile. Sigur, vremurile s-au schimbat, bugetul poate alimenta și un număr dublu de salariați, dacă este necesar, dar să se vadă ceva, să se justifice în vreun fel. 

Câtă vreme ne mai motivăm inactivitatea din ravagiile pandemiei? Multe case de cultură  și-au regândit activitatea, s-au adaptat noilor condiții și au continuat să fie prezente în viața comunității. Directorul de la Odobești, bunăoară, a scos activitatea în parcul orașului și a refuzat să aștepte liniștit trecerea nebuniei. Alți directori au propus alte forme, alte mijloace și-mi pare rău n-ați înțeles imperativele momentului.

Repet, bugetul orașului, deși sărăcăcios, poate finanța un stat de funcțiuni mult mai gonflat decât cel prezent, dacă este necesar. Până la urmă pandemia va trece, dar cu ce întâmpinăm revenirea la normalitate? Există vreun proiect de relansare a activității, sau ne transplantăm la Ateneul Pelin?

N-am scris cu plăcere aceste rânduri, dar sper ca atunci când se va analiza în Consiliul local să se identifice o activitate mult mai bogată decât am relatat în aceste rânduri.

 

Ionel Necula, contributor   

 

2 thoughts on “Ionel Necula: „Câtă vreme ne mai motivăm inactivitatea din ravagiile pandemiei?”

  1. Ce bolnave sunt anumite doamne….Incat isi iau concediu medical cand trebuie sa dea socoteala pentru (ne)munca lor! Rusine! Doamna Cioclu…chiar nu va mustra constiinta?

Comments are closed.