Alegeri parlamentare în siguranţă

 

În județul Galați, procesul de votare a început fără probleme deosebite. Până la acest moment, a fost sesizat un singur incident electoral, la secția de votare, din localitatea Oancea, unde procesul electoral a început cu întârziere, din cauza lipsei personalului tehnic care asigura dezinfecția secției și măsurarea temperaturii votanților. Situația a fost remediată, în prezent, procesul electoral desfășurându-se în condiții optime.

Pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral, la nivelul județului Galați, Inspectoratul de Poliție Județean Galați a mobilizat peste 720 de polițiști, în vederea asigurării ordinii publice și a protecției secțiilor de votare, precum și a verificării și soluționării sesizărilor de posibile incidente electorale.

Alături de polițiști, pentru buna desfășurare a procesului electoral au fost angrenați peste 190 de jandarmi și 70 de pompieri.

Conform legii, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operațiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de votare se întind și în afara localului de vot, până la o distanță de 50 de m.

Persoanele care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui secției de votare, cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, pot primi o amendă cuprinsă între 1500 și 4500 de lei.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție, stabilite în contextul pandemiei de COVID – 19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS – COV-2.

Accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligați să poarte mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșire.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

În acest context, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant MAI!

 

IPJ Galaţi