Rectificarea bugetului UAT – Un amendament îndelung discutat

 

Şedinţa Consiliului local Tecuci, desfăşurată online ieri, 15 decembrie, a avut pe ordinea de zi trei proiecte de hotărâre, unul privind rectificarea bugetului UAT, iar celelalte două referitoare la demisiile a doi consilieri locali.

La „Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului centralizat de venituri și cheltuieli al UAT Municipiul Tecuci și modificarea Programului de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare al UAT Municipiul Tecuci, pe anul 2020” au fost depuse trei amendamente.

Primul amendament se referă la mutarea sumelor destinate elaborării documentaţiei pentru anveloparea Grădiniţei PP nr. 15 şi a Şcolii gimnaziale „Elena Doamna”, lucrări implementate de Agenţia Fondului de Mediu. Prin amendament se solicită trecerea acestor sume la spital.

Pe parcursul discuţiei privind amendamentul au fost mai multe interpelări, consilierul local Lucian Pădure argumentând că faţada şcolii „Elena Doamna” a fost reabilitată în urmă cu doi ani, pe foarte mulţi bani, şi că şcoala are nevoie de acoperiş: „Şcoala are în conturile sale 50.000 lei, deci banii pot merge pentru acel acoperiş”.

Consilierul Remus Pascal spune că atribuirea proiectelor Agenţiei Fondului de Mediu se va face abia în martie 2021. Acesta a indicat folosirea unei documentaţii existente pentru anveloparea şcolii, susţinând că aceasta există în Primărie, lucru infirmat de viceprimarul municipiului.

În replică, primarul municipiului a precizat că îşi doreşte ca Tecuciul să fie printre primele municipii care depun proiecte pentru finanţare.

„M-am consultat cu colegii din aparatul de specialitate şi am constatat că Şcoala nr. 5 are faţada făcută, dar nu este anvelopată pentru a beneficia termic de o calitate ridicată. Sunt probleme cu acoperişul, iar acoperişul intra în această reabilitare. Este vorba despre proiecte de 1.500.000 lei per unitate”, a declarat primarul Lucian Costin.  

Cu precizări a intervenit şi fostul consilier local Mircea Lupaşcu, care a ţinut să menţioneze că a avut o discuţie cu directorul şcolii în urma căreia s-a ajuns la concluzia că proiectul este necesar. Şcoala are nevoie de acoperiş, chiar dacă acesta a fost reabilitat, iar proiectul include şi reabilitarea acoperişului.

„Lecturând amendamentul am văzut că faceţi o sugestie ca banii să fie alocaţi la Spitalul <Anton Cincu>. Din punctul meu de vedere nu este legal, dv. votaţi <pentru> sau <împotrivă>. Dacă nu trece proiectul, banii sunt aici, dar nu putem să-i alocăm la Spital, nefiind o solicitare din partea spitalului şi nici fundamentare în acest sens…

Aparatul de specialitate al primarului, prin compartimentele de specialitate de resort, vin cu propuneri legislative, referate şi întocmesc proiectul de hotărâre care urmează a fi aprobat. Nu avem posibilitatea să venim cu o Hotărâre de Consiliu local pentru ca ulterior să venim cu atribuţiile compartimentului de resort, referate, ş.a.m.d.”, a precizat secretarul UAT Tecuci.

Pe de altă parte, directorul economic al Primăriei a menţionat că banii nu pot fi trecuţi în aceeaşi şedinţă de la un capitol la altul, aşa cum doreau unii consilieri locali. Este nevoie de un alt proiect, care să fie aprobat în următoarea şedinţă.

Amendamentul a fost votat cu 10 voturi „pentru” şi 7 abţineri, fără specificarea că sumele vor fi atribuite Spitalului. Banii rămân la Primărie, până când managerul unităţii medicale va face o solicitare fundamentată pentru alocarea de fonduri.

 

One thought on “Rectificarea bugetului UAT – Un amendament îndelung discutat”

  1. Nu știu ce interese urmăresc consilierii PSD și UIPT, însă prin votarea acestui amandament au comis o ilegalitate. Așa se întâmplă când profesorii o fac pe juriștii. În cazul în care funcționarii primăriei vor pune în aplicare această hotărâre riscă să fie acuzați pentru deturnare de fonduri. Această hotărâre trebuie atacată în contencios administrativ.

Comments are closed.