Dezbatere publică pentru stabilirea taxelor şi impozitelor locale

 

Astăzi, 23 decembrie, la Sala „Ion Petrovici” Tecuci a avut loc dezbaterea publică pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2021.

Au fost prezenți funcționari ai Primăriei Tecuci, consilieri locali, administratori de blocuri, numărul cetățenilor participanți fiind foarte mic față de anii anteriori. La pupitru s-au aflat secretarul UAT Municipiul Tecuci, George Borșan, șeful Serviciului venituri şi executare silită, Iulian Marin și secretara întrunirii, Adelina Bărbuță.

Pentru început George Borșan a dat citire taxelor care au fost micșorate sau eliminate. Astfel, a fost eliminată taxa fixă de 10 lei/document, iar cea de 2 lei/pagină a fost scăzută la 1 leu/pagină.

Taxa de eliberare copii de la Registru Agricol, care era 10 lei/document și 2 lei/pagină a propus să fie doar jumătate, adică 1 leu/pagină, iar taxa pe document să fie eliminată.

Taxa acord ocupare domeniul public cu racorduri și branșamente care era 16 lei acum nu mai există. Taxa de eliberare certificat fiscal în regim de urgență care era de 16 lei va rămâne cu 10 lei.

Taxa blocare/deblocare roți autovehicule a trecut de la 105 lei la 110 lei/autoturism.

Taxa de autorizație parcare publică anuală care era 4.000 lei abonamentul, s-a redus la 2.900 lei. Pentru eliberare autorizație transport taxi rămâne 100 lei.

Transport în regim taxi era 105 lei, iar din 2021 va fi 20 lei.

La taxe de aviz acces autovehicul cu tonaj între 10-20 tone era 105 lei/zi și acum a fost eliminată. La fel a fost eliminată și taxa auto cu peste 20 tone, care era 157 lei/zi.

Pentru taxa de atestat administrator condominii, care era 126 lei, Primăria a propus eliminarea acesteia.

Iulian Marin a subliniat faptul că taxele și impozitele din acest proiect nu au fost majorate, doar s-au actualizat cu indicele de inflație de 3,8% care a fost în anul anterior: „Această hotărâre de stabilirea taxelor și impozitelor locale se adoptă de Consiliul local cu trei zile înainte de închiderea exercițiului financiar și este obligatorie votarea ei. Actualizarea cu indicele de inflație este obligatoriu să se aplice. Scutirile stabilite sunt și ele conform Codului fiscal”.

La acest proiect de stabilire a taxelor din Tecuci nu s-a depus niciun amendament din partea contribuabililor. Au fost câteva voci care au luat cuvântul, dar cerințele nu erau conforme legal, ori nu se puteau încadra în Codul fiscal.

 

3 thoughts on “Dezbatere publică pentru stabilirea taxelor şi impozitelor locale

  1. Consilierii unui partid, dând dovadă de un populism deșănțat, au cerut reducerea impozitelor, deși știau foarte bine că în Tecuci acestea sunt la limita minimă prevăzută de Codul Fiscal și nu pot fi operate micșorări. Adevărata problemă în orașul nostru este folosirea eficientă a taxelor și impozitelor colectate de la contribuabili. În condițiile în care 90% din aceste sume se duc pe funcționare (a se înțelege plata salariilor celor 650 de angajați din administrația publică tecuceană) este foarte clar că nu mai rămân bani pentru modernizarea orașului. În aceste condiții, cartierele orașului (Satu Nou, Crivițeni, Cernicari, Bălcescu, C.F.R.) se găsesc în situația în care se aflau și în evul mediu: fără străzi asfaltate, trotuare, gaze etc. Soluții? Să se reducă acest aparat birocratic, prin aprobarea unei noi organigrame și să se acceseze fonduri europene și guvernamentale. Din păcate, în condițiile în care consilierii P.S.D. și U.I.P.T se opun atât reducerii numărului de angajati din primărie și societățile aflate în subordinea acesteia, cât și a aprobării documentațiilor pentru accesarea fondurilor guvernamentale și europene (așa cum s-a întâmplat și la ultima ședință de C.L.), Tecuciul va rămâne (la propriu) în mocirlă.

  2. Cand pomeniti nume de cartiere ale orasului stiti ca exista in istoria Tecuciului un cartier numit ” Cartierul Posta ” unde Str Militari ,strada paralele cu Ec Teodoriu ce duce exact la cimitirul orasului este neschimbata de la infiintarea acestui Targ ,Judet si Municipiu ?! Cand va ganditi la modernizarea orasului luati in calcul aceasta strada sau se ocupa Martienii de acest cartier ?!!!!! -Cartierul Posta !!

  3. Extraordinare proiectele de dezvoltare pe care actualul primar intenționează să le pună în aplicare și le-a anunțat în cadrul unui interviu dat la radio Tecuci. Am o propunere. Să fie reamenajată și piațeta din fața gării și implicit efectuate lucrări de reparații la monumentul eorilor ceferiști, cu atât mai mult cu cât studiile de fezabilitate, expertiza tehnică și proiectul au fost întocmite.

Comments are closed.