In Memoriam Orşivschi Georgeta

 

Născută în Tecuci, în ziua de 10 martie 1929, tatăl ceferist, mama casnică, împreună cu fratele mai mic, Nicolaie, a primit din partea familiei o aleasă educație.

Georgeta a fost de la naștere și până la plecarea la cele veșnice (10-III-1929 – 24-XII-2020), cea care a dus cu demnitate și cinste numele familiei Negru și apoi Orşivschi.

Încă din clasele gimnaziale s-a afirmat ca o elevă conștiincioasă și ambițioasă. A făcut parte din promoția anului 1950 a Liceului nr. 1 Tecuci, clasa a XI-a C, împreună cu distinsele sale colege Chiburță Antoneta Bălan, Sbârnea Ecaterina Ganea, pentru ca în următorul an 1951, o altă promoție, parcă predestinată de dascăli pentru învățământul tecucean, respectiv Decuseară Nadejda și Leibuc Aurelia, toate care s-au întors, după absolvirea înaltelor studii universitare, la Liceul lor drag și au pus câte o cărămidă la veșnicia acestui izvor de cultură și lumină.

A funcționat la început la Liceul nr. 2 Tecuci, o bună perioadă, începând cu 1957, ocupând catedra de chimie la Liceul nr. 1, de unde se și pensionează.

A fost o veterană a minunatului colectiv de profesori care a îndrumat și luminat generații de tineri din marele întreprinderi industriale ale Tecuciului. Mulți dintre aceștia au devenit ingineri, medici, specialiști de înaltă clasă.

Claudiu și Georgeta Orşivschi rămân ca un exemplu de cuplu de intelectuali, de profesori care și-au dedicat întreaga lor viată pregătirii zecilor de generații de tineri.

Ilustra și inimoasa profesoară Gica Orșivschi a înțeles mai bine decât o parte dintre noi tainele și harul dat de Dumnezeu oamenilor – Viaţa.

În definitiv, întregul nostru mecanism al trupului – învelișul sufletului – ce este altceva decât un proces chimic foarte complex căruia marea armată a oamenilor de știință nu i-au înțeles îndeajuns reacțiile, funcționalitatea.

În momentul în care din punct de vedere chimic şi biologic se produc dereglări majore, se sfârșește viața pământeană și apar zorile pentru cea veșnică.

Ca om, a fost o mare și inegalabilă iubitoare de tot ce are viața, în special animalele, pisicile și câinii, pe care după decesul soțului din anul 2000 le-a întreținut, alături de credința în Dumnezeu.

Nu a fost de neglijat nici prietenia și grija vecinilor – familia Hâncu, familia Corodeanu, precum și colegii, profesori Marieta Friliță, Elena Ghiugan, Virgil și Lidia Pavel.

Cuvenite mulțumiri aducem familiei preotului Gheorghe Leca, care în ultimii ani de viață i-a fost alături de patul de suferință, manifestând o grijă creștinească deosebită.

Colectivul didactic al Liceului nr. 1,Tecuci, actual CNSH, rămâne mai sărac în anul acesta plecând la cele veșnice prof. Ganea Ecaterina (29.VI), prof. Andronache Georgeta (10.VII) și prof. Băicoianu George (18.XII).

Acolo unde mergi, desigur îi vei întâlni pe toți înaintașii tăi dar și pe iubitul și ilustrul tău soț.

Vei rămâne pentru posteritate un model de existență profesională, morală, etică. Pentru întreaga ta strădanie, înaltul atașament față de Liceul nr. 1, Liceul nr. 2, față de colegi, prieteni, vecini și biserică, rămâi cu bine iubită și stimată colegă, drumul să-ți fie luminos, să ai odihnă și pace, să mergi cu Domnul, împreună cu dragostea și prețuirea noastră care îți vor alina infinitele seri.

Dumnezeu să te primească în rândul celor drepți.

 

Prof. Virgil Pavel

Liceul nr. 1 – CNSH Tecuci

 

error: Content is protected !!