Boboteaza – Zi de sfințire a apelor, una dintre marile sărbători ortodoxe

 

Botezul Domnului, sau Boboteaza, este celebrat întotdeauna pe 6 ianuarie și reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creştinii ortodocşi cât şi pentru cei catolici. Sărbătorită împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

 Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor când toate apele sunt sfințite.

Se spune că apa sfinţită, numită „agheasma mare”, adusă în această zi de la biserică, este miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi.

De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de opt zile, până la 14 ianuarie.

La Tecuci, enoriașii au participat la slujbele din biserică, apoi au luat parte la ceremonia de sfințire a apei, doar la altar. Au fost respectate normele în vigoare, anul acesta fiind împărțite doar sticle credincioșilor, fără a mai fi recipiente afară. Fiecare participant la slujbă, a stat în biserică în limita dispusă ori afară, la rând, pentru a primi de la preoți bidoanele sfințite cu agheasmă.

Pentru asigurarea ordinii publice și a întinde o mână celor în vârstă au fost prezenți jandarmi, iar echipajul SMURD a fost activ la solicitări.

Acatistul Botezului Domnului

În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; Că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție!

 

 

error: Content is protected !!