Sâmbătă, 6 martie, Moșii de iarnă

 

Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor ortodocși, o sărbătoare care se ține cu sfințenie și de care se leagă pomenirea morților. În 2021, Moșii de iarnă se sărbătoresc sâmbătă, 6 martie.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților care se încheie în Săptămâna Mare dinaintea Paștelui. Pe 6 martie 2021, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea celor adormiți. În această sâmbătă, preoții fac slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.

Credincioșii merg la biserică la slujbă, cu pomeni pentru rudele lor, care au trecut în neființă. Pentru Moșii de iarnă, gospodinele pregătesc colivă, sarmale, colaci, turte și vin. Lângă coșul cu bucate, credincioșii pun un pomelnic în care trec numele rudelor decedate.

Bucate tradiționale pentru Moșii de iarnă

Pentru Moșii de iarnă, gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale pe care le dau de pomană după slujba de la biserică. În această zi se fac sarmale, se face friptură de porc, colivă, turte și colaci. Ele sunt așezate într-un coș și duse la biserică pentru a fi sfințite de către preot. La Moșii de iarnă se mănâncă piftie întrucât sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de piftii.

Ce nu ai voie să mănânci la Moșii de iarnă

Tradiția populară spune că tot ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă nu se păstrează pentru a doua zi când este Lăsatul secului de carne. Se spune că dacă tradiția nu este respectată, natura se va răzbuna și va trimite vreme rea peste cei care în cauză.

În unele zone din țară, pe lângă aceste pomeni, credincioșii pun un bănuț pe care îl dau celui mai sărac om din comunitate. Se consideră că asta aduce spor atât celui care dă, cât și celui care primește.