Guvern: Două proiecte adoptate, unul vizând pensionarii şi altul pentru părinţi

 

Guvernul a adoptat ieri, 17 martie, două proiecte de acte normative care privesc măsuri active: pe de o parte, o măsură privind posibilitatea continuării activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi, pe de altă parte, o măsură pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului.

Potrivit primului proiect, persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot să opteze, la cerere, să îşi prelungească activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opțiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii.

Al doilea proiect, care cuprinde tot o măsură activă de stimulare a activității profesionale, prevede creșterea stimulentului de reinserție pentru părinții care se află în concediu de creștere a copilului. Părinții, care se întorc la muncă până la împlinirea vârstei de șase luni a copilului, vor primi 1.500 de lei lunar, pe toată durata în care ar fi beneficiat de concediu pentru creșterea copilului.

„Considerăm că este o măsură de suplimentare a veniturilor, de scădere a riscului deprofesionalizării părintelui şi, de asemenea, de susținere a angajatorului cu forță de muncă”, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan.