Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Municipală

 

De mai bine de 20 de ani, la răspântie de anotimpuri, pe 21 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Poeziei.

Trăind, omul a simțit și a scris poezie, folosind cuvântul drept unealtă în a imagina o lume mai bună sau căutând să atingă absolutul.

Poezia este creație prin excelență, iar poetul este cel ce dă glas preaplinului de emoții și sentimente ce se adună în sufletul său.

Anul acesta, la nivel mondial, această zi este sărbătorită sub tutela spiritului creator al lui Dante Alighieri, autor al grandiosului poem  Divina Comedie, de la a cărui moarte se împlinesc 700 de ani.

 Și pentru că în bibliotecă oricine poate dialoga cu eternitatea, cum bine remarca scriitorul Vasile Ghica, luni, 22 martie 2021, biblioteca găzduiește o serie de manifestări dedicate creației poetice.

Astfel, cei care trec pragul bibliotecii noastre pot vedea două  expoziții de carte, una dedicată celor mai mici iubitori de poezie și cealaltă dedicată memoriei academicianului Nicolae Dabija, trecut la cele veșnice în urmă cu câteva zile.

O altă manifestare va avea loc la Sala de lectură, unde profesoarele Daniela Palade și Cati Gheorghiu, de la Școala Gimnazială „Ștefan Octavian Iosif”, împreună cu elevi de clasa a VIII-a, vor desfășura o oră de limba română ieșită din tiparul clasic. Motivul central va fi tot poezia, de la haiku-ul japonez la poezia dadaistă promovată de Tristan Tzara. 

Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Poeziei vor culmina cu evenimentul cultural programat la ora 12, în galeria „Helios” a bibliotecii, unde va avea loc lansarea celui de-al patrulea volum de poezie al sensibilei poete Mihaela Gudană. Volumul intitulat „Lumi împărțite” va fi prezentat de coregraf Mariana Enache, care rămâne mereu aproape de fenomenul cultural tecucean.

Dacă v-am stârnit interesul, vă așteptăm să ieșiți puțin din rutina zilnică și să vă lăsați sufletul să se bucure de poezie, alături de oameni sensibili și talentați.

La mulți ani celor ce iubesc și scriu poezie!

Reamintim că manifestările vor avea loc, respectând normele sanitare aflate în vigoare.

 

Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci

 

error: Content is protected !!