Poetul Marin Mârza în prim-planul Cenaclului literar tecucean

 

Joi, 22 iulie 2021, sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci. Întâlnirea a fost deschisă  de președintele cenaclului, poetul Dan Vîță, care anunță faptul că pe dată de 29 iulie, după o perioadă de intense reparații și renovări, se redeschide Teatrul de Vară de pe strada Republicii. Acest lucru se va face cu un concert caritabil al binecunoscutei trupe Provincialii cărora li se va mai adauga și solistul Nikolaos Papadopoulos, însoțit de dansatorii Ansamblului Nea Ellada. În aces sens, Dan Vîță a înmânat invitații celor amatori de acest eveniment și care, bineînțeles, se vor afla în localitate. În continuare, mai aduce unele lămuriri legate de noua societate literară tecuceană care va purta numele de  Bene Dictum, în traducere – vorbe bine spuse – și în acest sens mai solicită eventuale propuneri.

 Secretara cenaclului, poeta Violeta Mândru, ne face cunoscut faptul că, recent, a participat la Buciumeni la pomenirea regretatului dirijor Petronius Negrescu, aceasta desfășurându-se într-un cadru feeric din aceea zonă, cu o curte frumoasă și o casă cu o vechime de aproximativ 140 de ani, o adevărată fascinație locală. Alături de îndoliata familie, la pomenire au participat și numeroși iubitori de artă, de față fiind alături de mama Teodora și tatăl Victor Aciocârlănoaiei și fiica acestora, actrița Oltea Blaga de la Teatrul din Arad. Violeta Mândru vine cu propunerea ca în scopul alinării marii dureri a familiei, să se organizeze în acest loc o ședința de cenaclu la care să participe membrii cenaclului cu diferite lucrări proprii. Se înaintează și propunerea pentru data de sâmbătă, 31 iulie 2021.

Revenit la funcția de moderator, poetul Dan Vîță mai anunță faptul că se fac pregătiri pentru Festivalul  „Cântă de răsună lunca” care este programat pe data de 5 septembrie 2021 și se încearcă cooptarea la acest eveniment a solistei Ada Milea, juriul urmând a fi condus de poetul Lucian Vasiliu de la Editura Junimea.

În continuarea ședinței, s-au lecturat poezii din creația poetului Marin Mârza, citite de poeta  Violeta Mândru. Au fost prezentate poeziile: Închis pentru curățenie, Am încetinit la viraje, Am pierdut  acul în carul cu fân, Nu mai este nimic de văzut, Sărbătoresc în colțul străzii, După litera zero, Îmi răsucesc privirea și Ceea ce trebuie, este aievea cu ceea ce visez.

Primul membru al cenaclului care a trecut la analiza poeziilor audiate, a fost profesorul poet Aurel Scarlat, spunând că apreciază stările și trăirile autorului, dar unele versuri mai trebuie șlefuite. A remarcat frumoase versuri din trecutul dar și din prezentul autorului. În același timp, consideră că în unele versuri  există și unele exagerări dar subliniază faptul că autorul este un expresionist.

Cunoscutul poet și epigramist Iulian Bostan – Gohor spune că a rămas adeptul versului clasic dar apreciază poeziile audiate, în care remarcă și unele expresii demne de reținut.

 Poetul Adrian Răcaru spune că Mihai Mârza este unul din cei mai buni poeți tecuceni, iar acum, audiind cu atenție poeziile prezentate, ne spune că a fost ca un ghid într-un frumos pelerinaj plin de simțăminte și expresii frumoase. Are un limbaj poetic curat, profund și greu de tradus. Simțămintele prezentate se transformă în frumoase imagini. El vine mereu cu ceva nou, firesc și bine spus. În frumoasele lui poezii, parcă ne regăsim și noi. În concluzie, audiind poeziile lui Marin Mârza, am asistat la o călătorie prin frumoasa lume a poeziei.

Poetul Dan Vîță revine spunând că Marin Mârza a avut întotdeauna  o poezie atrăgătoare.

 Scriitorul Dan Movileanu începe analiza poeziilor audiate spunând că, personal, îl consideră un poet adevărat, împlinit: „Îl compar cu poetul bârlădean  Cristian Simionescu. Eu l-am remarcat și ca scriitor, cu o carte apărută în anul 1990. Îl mai pot compara  cu V. Boghiu sau Gelu Vlasie. El ne demonstrează că adevărata poezie se poate scrie numai dacă suferi. Dar, în același timp, mai afirm faptul că unele din poeziile audiate azi, ar mai trebui puțin reglate. Consider că și el, la fel ca și alți membrii ai cenaclului, ar trebui să-și adune lucrările în cărți. În final, regret faptul că azi, la această ședință, nu au fost mai mulți poeți tineri care ar fi avut ce învață de la poezia lui Marin Mârza”.

Poetul Dan Vîță, intervine spunând că și el a învățat câte ceva din poezia poetului Marin Mârza. În concluzie, el este un poet bun care stăpânește foarte bine poezia.

 Luând cuvântul, poetul Marin Mârza mulțumește pentru atenția acordată afirmând că i s-a oferit o seară plăcută.

În final, decanul de vârstă al cenaclului, poetul Mihai Ștefaniu a citit, cum numai el știe, câteva poezii proprii iar profesorul Aurel Scarlat, ca de obicei, ne-a delectat cu câteva epigrame compuse pe moment.

Să mai consemnăm că la ședință au mai fost prezenți Ionică Răileanu și Cătălin Dumitrescu. Ședința și-a atins pe deplin scopul dorit.

 

Iancu Aizic