Vineri, 24 martie 2017, sala „Ion Petrovici” din Tecuci a fost gazda unui eveniment special, dedicat sărbătoririi a 99 de ani de la Marea Unire din 27 martie 1918.
Spectacolul a început cu o interesantă proiecţie intitulată „Prăbuşirea unei lumi”, dedicată istoriei Basarabiei, material încheiat cu descrierea marii bucurii a Unirii Basarabiei cu România.
Manifestarea propriu-zisă a început cu intrarea în scenă a prezentatorului spectacolului, Cristian Pohrib, director al postului Radio Tecuci, însoţit de Lucia Gologan, noul manager al Casei de Cultură din Tecuci, unităţi de cultură care, împreună cu Primăria Tecuci, au organizat acest spectacol omagial. Dacă directorul Radio Tecuci a vorbit mai mult despre importanţa acestui eveniment, noul manager al Casei de cultură s-a oprit asupra ideii de „Român”.
Prezentatorul l-a invitat în scenă pe primarul Cătălin Hurdubae, care a subliniat din nou importanţa evenimentului, vorbind de „Podul de flori” dar şi de românii de pe cele două maluri ale Prutului, şi încheind prin a spune: „A fi român, nu este o ruşine ci o adevărată mândrie!”.
Întâmpinat cu ropote de aplauze, a intrat în scenă îndrăgitul interpret de muzică uşoară din Republica Moldova, Gheorghe Țopa care şi-a început programul cu încântătoarea melodie „Dă-ne nouă Basarabia”, după care ne-a mărturisit că nu a cântat până acum pe scena tecuceană. Ne vorbeşte în continuare despre legătura lui de prietenie cu Petre Teodorovici, Mihai Dolgan, Dimitrie Matcovski şi ne cântă solo pe versurile regretatului om de cultură şi patriot, poetul Grigore Vieru, pentru ca apoi să ne încânte cu melodii nemuritoare din bogatul lui repertoriu.
Ne-a fost apoi prezentat solistul Ruslan Lazarin, de loc din Moldova dar stabilit de 20 de ani la Focşani. El ne-a încântat cu frumoasă melodie „Similar – Similare” pentru ca apoi să ne prezinte frumoasă melodie dedicată mamei lui, dar şi tuturor mamelor, intitulată „Floarea sufletului meu”. Apoi, din repertoriul îndrăgitului interpret Ion Suruceanu, ne-a prezentat melodia „Sărut femeie mâna ta!” şi în final ne-a mărturisit bucuria ce o simte pentru faptul că a participat la acest eveniment.
A urmat, apoi, îndrăgita interpretă Natalia Olaru, cu o ţinută impecabilă, care ne-a prezentat piesa „Bunii mei prieteni”, apoi melodia „Vino, măi, Gheorghiţă!” şi piesa „Te aştept”, trecând apoi la muzică populară cu melodia „Mihai”. A continuat cu melodia „Revino-n viaţa mea” demonstrânu-ne, încă odată, uşurinţa cu care interpreta trece de la muzică uşoară la cea populară, în ambele stiluri lucrând la un înalt nivel.
A fost din nou rândul interpretului Gheorghe Topa care a început cu piesa „Cât iubeşti, atât trăieşti” din care am remarcat frumoasele versuri „Dragostea nu are vârstă şi hotare!”.
La un moment dat prezentatorul Pohrib a anunţat că în sala se află un oaspete deosebit, ministrul Cristian Dima, care a fost invitat pe scenă. El a apreciat această manifestare spunând printre altele „Nu ştiu în câte localităţi se mai organizează astfel de evenimente dar eu vă felicit pentru acest lucru, vă aplaud şi este în acelaşi timp şi o onoare pentru întreg judeţul Galaţi”.
În continuare Gheorghe Topa ne-a prezentat piesa „Lacrimă amară”, apoi melodia „Fata tatii”.
Într-un alt moment important a fost prezentat publicului cetăţeanul Gheorghe Arhip din Matca, în vârstă de 94 de ani, colonel în rezervă, acesta având fosta soţie, acum decedată, de loc din Basarabia.
Au urmat piesele „Ascultă-ţi inima” şi melodia „Ochii tăi”, această fiind solicitată de o spectatoare din public, interpretul oferind cu plăcere această melodie. A urmat piesa „Antoanela” şi „Dacă n-ar fi cântecul / Cum ar plânge sufletul!”.
A fost un spectacol bine organizat şi regizat, dorindu-se ca această colaborare să continue.
Iancu Aizic