Sesiune de comunicări ştiinţifice la Şcoala Postliceală FEG Education Tecuci
Vineri, 11 mai 2018, Școala Postliceală FEG „Education” Tecuci a sărbătorit anticipat „Ziua internațională a asistentului medical”, prin desfășurarea unei sesiuni de comunicări științifice sub egida asistentelor medicale Angheluță Nicoleta și Porumb Mona, asistente care fac parte din corpul profesoral ce îndrumă pașii cursanților școlii spre a deveni asistenți medicali. Au fost antrenați în jur de 50 de cursanți de la toate nivelurile.
Dezbateri științifice foarte bine argumentate au fost susținute de cursanții din anul I ai specializării Asistent medical generalist, în cadrul modulului „Administratrea medicamentelor”. Astfel, cursanta Motoc Valentina a susținut o dizertație despre Puls, și, deși avea în mâini un suport de curs, și-a susținut ideile în mod liber, detașat, stăpână pe ea, oferind și primind feed-back de la colegii din sală. „Evaluarea funcției cardiovasculare”, a fost scopul lucrării, în cadrul căreia a urmărit factorii care influențează pulsul și cum se consemnează valorile acestuia.
Despre „Tensiunea arterială” a vorbit Răileanu Florina, la fel de liber, coerent, bine argumentat și susținut științific, deși materialul rula pe ecran. A subliniat momentele monitorizării funcțiilor vitale.
În continuarea prezentării, s-a insistat asupra administrării medicamentelor pe cale parenterală: Injecțiile. Astfel, cursantul Cîmpianu Sorin, s-a referit la „Injecția subcutanată”; cursanta Pleșcan Coca a ales „Injecția intramusculară” și Florea Ștefana a susținut „Injecția intravenoasă”. Pentru a demonstra și practic ceea ce au susținut, s-au făcut simulări pe colegii care s-au oferit voluntari: Uță Cristina, Craiciu Alexandru și Grosu Cosmin. Toate aceste etape au fost imortalizate pe aparatul foto pentru filmulețul – document al școlii.
Fiecare cursant, viitor asistent medical, a explicat în simulările efectuate, regulile în pregătirea și administrarea medicamentelor pe cale parenterală; pregătirea injecției, pregătirea pacientului pentru injecție, cum se încarcă seringa și efectuarea injecției.
În partea a II-a a demonstrațiilor, s-a urmărit „Resuscitarea cardio-respiratorie”, fiind implicați cursanți din toți cei trei ani de studiu care au susținut materiale științifice și au făcut simulări pe manechin. În acest sens, cursanta Huzum Viorica (AMG, anul I) a vorbit despre recoltarea sângelui cu sistem Vaccutainer, iar Puțanu Georgiana (AMG, anul I) s-a referit la „Măsurarea și notarea funcției respiratorii”.
S-au făcut simulări însoțite de explicații științifice despre „Stopul cardio-respirator” (SCR), măsurile inițiale de prim ajutor; evaluarea unui pacient inconștient; manevrele de acordare a primului – ajutor de către cursanții specializării Asistent medical generalist, anul II: Răducioi Cristian, Tătaru Mihaela, Sterparu Antonio, Pruteanu Diana, Frunză Nicoleta, Agapi Gabriela.
Au fost subliniate următoarele aspecte: „Riscurile salvatorului”, „Tehnica”, „Hiperextensia capului”, „Eliberarea și menținerea liberă a căilor aeriene superioare”, „Manevra Heimlich”, „Adjuvanții simpli ai căilor aeriene” – despre pipa Guedel, „Pensarea nasului”. Toate aceste aspecte au fost prezentate, explicate științific și simulate de către cursanții anului III ai specializării Asistent medical generalist, respectiv: Ababei Denisa, Dănilă Andreea, Dănilă Veronica, Stoian Nicoleta, Craiciu Alexandru.
S-a lucrat pe echipe, de către toți cursanții, respirația „bouche-a-bouche”, masajul cardiac și asigurarea poziției laterale de siguranță.
Pe bună dreptate, cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!
Lecția a fost un regal al muncii și inteligenței, un „Oscar” al implicării și dăruirii, al talentului și pasiunii necondiționate.
Pentru a-și atinge scopul, la sfârșitul activității, toată echipa de profesori și cursanți s-a deplasat la Spitalul „Anton Cincu”, pentru a oferi o floare cadrelor medicale ale spitalului cu ocazia zilei de 12 Mai – „Ziua internațională a asistentului medical”.
Director, Prof. Gheorghiu Silvia