Sâmbătă, 13 octombrie 2018, începând cu ora 11, sala Studio a Casei de cultură din Tecuci s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru oamenii de cultură, profesori din Tecuci și din alte orașe, veniți special pentru a participa la un mare eveniment. Este vorba de lansarea noii cărți a profesorului Virgil Pavel, intitulată „Iulia Gheorghiu – O floare rară a Tecuciului”, carte apărută în anul 2018, la Editura Performantica din Iași.
Evenimentul a început cu proiecția filmului realizat cu această ocazie și intitulat „O stea din constelația școlii tecucene”, film realizat de profesorii Virgil Pavel și Ștefan Andronache, la care și-a adus aportul și nepotul distinsei profesoare Iulia Gheorghiu, ing. Gabriel Gheorghiu.
Managerul Casei de cultură, Diana Cioclu, ne spune că lansarea de azi înseamnă cea de a patra carte a profesorului Virgil Pavel, care, deși e profesor de matematică, după 30 de ani de matematică, a trecut în tabăra literară. „Ne bucurăm că avem acum sala plină cu oameni care au fost colegi sau i-au fost elevi distinsei profesoare, la fel cum ne bucurăm și de prezența aici, acum, a profesorului Ștefan Andronache, a profesoarei Liliana Tulică-Georgescu, dar și a nepoților profesoarei, ing. Gabriel Gheorghiu și dr. Mihaela Gheorghiu.
Luând cuvântul, fosta elevă a Liceului nr. 1- actual CNSH, prof. Liliana Tulică-Georgescu spune că acum participăm la o adevărată sărbătoare, amintind din nou faptul că această a patra carte a distinsului profesor a fost realizată cu multă migală, scoțând în evidență și meritele soției profesorului Pavel, profesoara Lidia Pavel, elevă a profesoarei Iulia Gheorghiu.
Vorbitoarea, realizatoare a prefaței acestei cărți pe distanța de 12 pagini, începe cu redarea Motto-ului cărții: „ce faci pentru tine este trecător, ce faci pentru ceilalți, rămâne pentru eternitate”, așa cum a spus Albert Einstein. Iar dedicația cărții , este cât se poate de clară – Tuturor celor ce au lăsat o parte din sufletul și inima lor, în acest liceu.
Profesoara Tulică ne spune că această carte are 266 de pagini, împărțite în 11 capitole, și numeroase fotografii. Vorbitoarea ține să ne reamintească faptul că profesoara Iulia Gheorghiu, trăiește și va trăi mereu în sufletele noastre. De fapt, la CNSH, există și o sala ce poartă numele distinsei profesoare Iulia Gheorghiu.
„Doresc să-i mulțumesc și pe această cale profesorui Virgil Pavel pentru cinstea de a mă invita să prefațez această carte. Îmi amintesc cu drag cum, acum 57 de ani, când aveam doar 13 ani, pășeam cu emoție la fostul liceu de fete din centru orașului – Tache și Elena Anastasiu – cu cele mai mari emoții. Printre profesori, atunci se afla Iulia Gheorghiu, Eliza Băicoianu, Vera Cristea și alți profesori apreciați. Prin realizarea acestei cărți, profesorul Pavel ne demonstrează multă putere de muncă, talent, dăruire și multă stăruință. Domnule profesor, vă mărturisesc că ați făcut ceva ce depășește imaginația. Primiți, vă rog, recunoștința mea pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi!”.
La aceste cuvinte, profesorul Pavel vine cu frumoasa completare: „Mă mândresc cu faptul că sunt soțul unei foste eleve a Liceului de fete din Tecuci”.
Profesoara Tulică, continuă prin a ne spune că aștepta cu nerăbdare ora de franceză: „Datorez enorm acestei profesoare, dovadă că am devenit și eu profesoară de franceză. Profesorul Pavel Virgil, este un adevărat dascăl, prietenos și și-a atras foarte atent colaboratorii pentru proiectele lui foarte ambițioase. Ce face dânsul este de acum de domeniul neobişnuitului și dânsul se înscrie în galeria marilor dascăli”.
În continuare a luat cuvântul profesoara Rodica Cristovici, care ne spune că, acum, participăm la un eveniment deosebit, cu o mare încărcătură spirituală, toate pentru această importantă nouă lansare de carte.
„Cele 266 de pagini reprezintă o sumară radiografie a vieții și activității unui profesor de excepție al școlii tecucene, din generația de aur a CNSH. Am fost și eu elevă la acest liceu și am revenit ca profesoară de română tot aici, la liceul care din 1990 se numește Spiru Haret iar din 2011 CNSH.”
Ne amintește apoi de perioada anilor 1966-1974 când profesoara Iulia Gheorghiu a deținut funcția de director al liceului. Profesoara Cristovici mulțumește și pe această cale profesorului Pavel Virgil, cel care ne mai oferă și cu această ocazie o nouă lecție de umanitate.
„Dânsul și acum muncește, citește și călătorește, dar este mereu prezent la toate activitățile importante din CNSH.”
Ni se mai spune că la apariția acestei noi cărți, un aport important l-a avut fostul elev al liceului, scriitorul și poetul Aurel Brumă dar și un alt absolvent al liceului – Adrian Mihalache. De asemeni, tot la Editura Performantica a lucrat și un alt tecucean, Boris Plăhteanu, recunoscut om de știință, cu peste 150 de invenții în țară și peste hotare.
A luat apoi cuvântul scriitorul Vasile Ghica care ne spune că deși nu a fost elev la liceele tecucene, absolvind la Bârlad, cunoaște bine activitatea profesorilor tecuceni mai ales a domnului profesor Pavel Virgil, mereu în mișcare, un adevărat ferment, prezent la manifestări, aniversări sau comemorări, autor și al unui Manual de matematică pentru gimnaziu.
Profesorul Ghica analizează și activitatea învăţământului la nivel național, reamintind faptul că Spiru Haret a condus învățământul românesc și l-a și reformat timp de 12 ani, iar, după 1990, în 20 de ani s-au perindat prin conducerea Învățământului românesc, 24 de miniștri.
„Spiru Haret, continuă profesorul Ghica, a creat o școală puternică pe care actualii conducători nu reușesc să o dărâme. Acum, prin această carte, autorul ne prezintă bucuria de a face un lucru bun, durabil. Autorul este unul din acei ce mișcă cu adevărat lumea. Să nu uităm și faptul că Iulia Gheorghiu a fost și președinte al Comitetului de cultură al Tecuciului.”
În continuare, moderatorul evenimentului, profesorul Ștefan Andronache, a oferit publicului un moment de respiro prin invitarea la scenă a profesorului Mircea Călianu, fost elev al Liceului nr. 1, care ne-a interpretat piesele „Rugă pentru părinți” și piesa scrisă de dânsul pentru profesorul Pavel intitulată „O lacrimă în cinstea mea”. Ni se face apoi precizarea că în sala, cu aparatul de filmat, se află și părintele Constantin Velicu, un alt elev al liceului.
Scriitorul Tănase Dănăilă începe ne spune că ceea ce a făcut profesorul Pavel Virgil prin această carte, trebuie urmat și de generațiile viitoare: „A fi dascăl, este și trebuie să fie o adevărată vocație. Să nu uităm că frumusețea va salva lumea!”.
A luat cuvântul un alt fost elev al liceului, profesorul Constantin Oancă, vorbind despre sensibilitatea umană a sufletului: „Profesorul Pavel, prin tot ce face ne dovedește că bătrânețea nu există”. Profesorul Oancă încheie cu interpretarea frumoasei piese „Păstrăvul” de Franz Schubert.
A luat apoi cuvântul profesoara Doina Codreanu, care ne spune cu mare bucurie că a urmat clasele I-XI la acest liceu şi a avut ocazia să stea timp de zece ani alături de distinsa profesoară, însoțind-o chiar și în deplasările ce le făcea la Festivalurile „George Enescu”. Ne vorbește de profesoarele Maria Durchi și Eliza Băicoianu, dar și de faptul că Iulia era prietenă cu trei surori, dintre care una s-a căsătorit cu Mircea Eliade, una cu Ionel Perlea și ultima devenind stareță la o mănăstire din Franța.
A luat apoi cuvântul Lidia Costea, profesoara de Limba franceză venind cu frumoase și interesante completări.
Și pentru că în urmă cu doar câteva zile, mai precis pe 9 octombrie 2018, distinsul profesor Pavel Virgil a împlinit frumoasa vârstă de 82 de ani, întreaga sala, prin acompaniamentul profesorului Călianu, au cântat „La mulți ani!” sărbătoritului.
Din partea familiei a vorbit prof. dr. Mihaela Gheorghiu, nepoata profesoarei, care a mulțumit pentru tot ce s-a realizat acum, aici, la Tecuci.
Profesorul Pavel mulțumește tuturor celor care l-au sprijinit în realizarea acestei cărți, cu mulțumiri speciale soției, Lidia. „Vreau să vă mai spun în încheiere, că tot ceea ce am realizat, a fost făcut numai și numai prin muncă.”
În sala s-a aflat și profesoara Stamate Eleonora, despre care profesorul Pavel spune că soțul dânsei, i-a fost elev. Au fost adresate cuvinte de apreciere și părintelui Petru Ojog, prezent la această manifestare.
La final au fost împărțite cărți tuturor participanților la eveniment.
Iancu Aizic