Educație şi poftă de lectură. Este proiectul intitulat ZICI, de 1 februarie, Ziua Internațională a Cititului Împreună, pus în practică de prof. Florentina Golea și clasa pe care o coordonează la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdzaˮ Tecuci.
Astăzi, elevii clasei I A au trecut la fapte, iar prof. Florentina Golea, precedând proiectul ZICI, a deschis „Ceainăria cu poveștiˮ. Obiectivul își propune îndemnul copiilor către lectură și dobândirea de noi cunoștințe.
„Depășim tradiționalul și apelăm la nontipare pentru a dezvolta dragostea de lectură, plăcerea de a citi. Astăzi am deschis Ceainăria cu povești. Lectura la ceainărie ne-a încântat ca și Lectura la Hamac. Nu au lipsit: lumea magică a poveștilor, scaunul autorului, pălăriile gânditoare, jocurile de rol, fișele de lectură și… ceaiul aromat, asezonat cu dulciuri din abundență. Sperăm la cât mai multe trofee de bun cititor!ˮ, a precizat prof. Golea.
Despre această activitate
Imaginația, componenta de bază a creativității, poate fi dezvoltată prin intermediul lecturilor. Cărțile sunt privite ca fiind o terapie pentru minte și suflet, iar copiii sunt deschiși la noi experiențe, sunt dornici să guste nectarul cărților, să se aventureze în lumea magică a basmelor. Important e cum îi ajutăm să le placă lectura, cum alegem lecturile, timpul dedicat acestei activități și nu în ultimul rând modul în care o facem.
Lectura la ceainărie și Lectura la Hamac sunt pe gustul lor, atât cât nu îmbracă forma obligativității, iar metodele de înțelegere a textelor sunt variate (jocuri de rol, dramatizări, fișe de lectură, harta textului, etc).
Cititul este una dintre abilitățile de bază ale oamenilor. Citind, reușim să ne adaptăm la lumea din jur, dar și să evoluam intelectual, atitudinal și moral. Lectura influențează toate aspectele dezvoltării copilului și reprezintă una din cele mai importante achiziții intelectuale.