Duminică, 24 februarie, chiar de îndrăgita zi de Dragobete, un colectiv de talentați actori a prezentat pe scena Ateneu a Fundației Pelin un încântător spectacol mai puțin întâlnit la Tecuci. Cu toate că pe afiș se anunța că va fi un spectacol de teatru de improvizație pentru copii, putem spune că nu a fost chiar așa, deoarece am asistat la o adevărată delectare și pentru adulții care au fost prezenți.
Trupa formată din actorii Carmen Lopazan, Claudiu Dudu Maier, Alexandra Timofte și Dragoș Muscalu, beneficiind de aportul pianistului Marian Hâncu, și-au demonstrat pe deplin calitățile actoricești și muzicale, demonstrând că merită pe deplin titlul de Prima trupă de teatru de improvizație din România. Ce înseamnă acest lucru? Solicitările copiilor din sală dar și de la părinții prezenți, multă viteză de reacție, istețime și mai ales, multă ageritate.
Am asistat, astfel, la un interersant spectacol interactiv în care toți actorii au arătat calitățile, acum pliați pe micuțul public din sală, fiind foarte atenți și receptivi la orice răspuns sau cerință venită din public.
Spectacolul a fost deschis de simpatica Alexandra, care, după ce a explicat publicului spectator regulile jocurilor și a concursurilor, și-a invitat în scenă colegii, interpretând cât se poate de frumos Imnul Improvizatorilor. Apoi, copiii din sală au fost întrebați ce ar dori să devină în viață, când vor fi mari, iar răspunsurile au fost cât se poate de diferite, de la fotograf la doctor, la aviator și chiar la primar. Alexandra a intervenit spunând și îndemnând copiii cu frumoasele cuvinte „Dacă ai un vis, trebuie să îl duci mai departe, până la îndeplinirea luiˮ.
Primul invitat din sală a fost Sebi, în vârstă de 9 ani, care s-a descurcat foarte bine alături de actori, pe scena improvizațiilor, în sceneta „Școala de bune maniereˮ, venind cu multe răspunsuri haioase.
Foarte interesantă a fost și călătoria imaginară, unde Alexandra, spunând că are biletele de avion în buzunar, pentru orice țară, a întrebat copiii unde ar dori să călătorească și ce țări să viziteze și astfel am aflat dorințele acestora în țări ca Belgia, Anglia, Italia, Germania sau Turcia, actorii reușind să vorbească în toate aceste limbi. Ba chiar, unul din copii a spus că dorește să ajungă pe Marte, Alexandra spunând că și ea e curioasă să afle ce limbă se vorbește acolo.
La solicitarea publicului, a fost făcută chiar și o vizită la Cimitirul Vesel din Săpânța, actorii descurcându-se, chiar foarte bine, și cu această bizară solicitare venită din public.
La întrebarea cine își sărbătorește sau și-a sărbătorit ziua în luna februarie, a intrat în scenă terapeuta Angela, născută pe 7 februarie. Aceasta a fost invitată pe scenă, i-a fost oferit un scaun și actorii i-au dedicat cântece improvizate rapid, pe texte proprii, fiind foarte reușite. Și pentru că sărbătorita purta un fular albastru, Dragoș i-a spus, pe muzică „Porți un fular albastru infinit / Eu de tine m-am îndrăgostitˮ iar Claudiu, luând în mâna microfonul i-a cântat „Sunt un bărbat tăcut / Și am nevoie de-un terapeutˮ. Invitata, după ce i s-a cântat obișnuitul La Mulți Ani, întrebată fiind ce își dorește cel mai mult de la viață, a spus cât se poate de repede „Să trăim în paceˮ.
Reușită a fost și vizita imaginară, solicitată din public, la un muzeu militar, unde alături de cinci copii, au fost invitați în scenă și adulții Ionel și Georgeta, copiii fiind pe post de material muzeistic, fără a se mișca, sceneta intitulându-se „Stana de piatrăˮ, printre cei din muzeu găsindu-se și un veteran din Primul război mondial – totul pe teme haioase.
În concluzie, am asistat la un spectacol cât se poate de reușit, plecând de la Ateneu cu marele regret că la acest spectacol nu au fost mai mulți copii, în special elevi, care, cu siguranță, ar fi avut ce învăța. Poate conducerile școlilor vor îndemna elevii să se îndrepte și spre astfel de activități care contribuie la formarea lor pentru viitor.
La final am discutat cu talentatul actor Claudiu Maier, cel care a jucat o perioadă de timp în serialul „Las Fierbinți’’ de la PRO TV. La întrebarea de ce nu mai apare acolo, mi-a răspuns că acel personaj interpretat de dânsul, acum nu mai e. Actorul a ținut să spună despre colegii lui că toți sunt absolvenți ai facultății de teatru, iar pianistul al Conservatorului.
În final, să consemnăm că din acești actori prezenți la Ateneu, pe Claudiu Maier și Carmen Lopazan îi vom putea revedea pe data de 7 martie, pe scena sălii „Ion Petroviciˮ din Tecuci în reușitul spectacol „Nimic nu-mi scapăˮ, adaptare reușită după „Încurcă lumeˮ de A.D. Hertz, aceștia alături de actorii Mihai Baranga, Andra Stoicescu, Aniela Petreanu și Cristi Toma.
Iancu Aizic