O nouă ședință de lucru a Cenaclului literar, aforismul la loc de cinste

 

Joi, 18 aprilie, sala „Alexandru Mironescuˮ a Casei de cultură a municipiului Tecuci, a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogașˮ.

Ca de obicei, ședința a fost deschisă de președintele cenaclului, poetul Dan Vîță, care spune că în urmă cu câteva zile, o delegație a cenaclului, compusă din poeții Constantin Oancă, Tănase Dănăilă și Ionică Răileanu, au participat la un schimb de experiență cu poeții brăileni, la Muzeul de etnografie și folclor „Carol Iˮ din Brăila. 

Vorbește în continuare de stadiul în care se află noua societate literară care va înlocui cenaclul, existând deocamdată 14 înscrieri, stabilindu-se pentru fiecare membru o contribuție de 150 lei, suma care va rămâne după înființare, în contul noii societăți. Această operațiune trebuie urgentată, astfel ca la jumătatea lunii mai să putem se pună bazele noii societăți care va fi un ONG. Intrarea cât mai rapid în legalitate se datorează și faptului că noua societate să apară până la Festivalul de poezie „Costache Conachiˮ.

Mai spune că este deschis oricărei propuneri pentru numele societății și locația acesteia, încercând ca în titlu, să nu apară numele Tecuci, dorind extinderea și pentru alte localități. Despre nume, există varianta Calistrat Hogaș, dar se încearcă și altceva. De exemplu, scriitorul Vasile Ghica propune numele de Dionisie Duma

Cea de a doua parte a ședinței a revenit aforismului, poetul Vasile Sevastre Ghican lansându-și cu acest prilej noul volum intitulat „Cuvintele sfinte dau soare uităriiˮ, volum apărut la Editura Sfera din Bârlad în anul 2019.

Volumul are o prefață semnată de scriitorul și jurnalistul gălățean Dan Plăeșu iar ilustrațiile au fost realizate de nepoata autorului, Maria Cristina Căluian, elevă în clasa I la Școala gimnazială „Iorgu Iordanˮ Tecuci. 

În prezentarea făcută, Dan Vîță subliniază faptul că după lansări de volume de poezie sau romane, iată a venit și rândul aforismului. După ce autorul a dat citire mai multor aforisme din noul volum, ne spune că aceasta este cea de a patra carte de aforisme a autorului de azi, el fiind recunoscut ca un poet care scrie la fel de bine și poezie și aforisme, ultimele, fiind însă mai greu de realizat.

Prof. Constantin Oancă face o atentă analiză a unora din aforismele din volum dar și a prefeței. Intervine pictorul Mircea Cojocaru care adaugă, că aforismul este o interesantă concentrare, o esență a gândirii. 

Scriitorul Tănase Dănăilă precizează: „Aforismele autorului sunt de fapt niște meditații despre lume și viață și nu de puține ori, el chiar se și autoironizează. Multe din aforismele de aici au o esență filosofică iar faptul că prefața a fost realizată de cunoscutul scriitor Dan Plăeșu este și acesta un lucru foarte important, el fiind unul din marii literați ai zonei. În multe din aforisme, se simte și sclipirea poetuluiˮ.

Subsemnatul reamintește faptul că îl cunoaște pe autor din tinerețe, când acesta era un apreciat tehnician de reparații aparatură medicală la Policlinică, căutat de medici când apărea câte o defecțiune. Îl știu și ca membru al cenaclului alături de poeții tecuceni și de câte ori îi apărea câte o nouă carte, o oferea cu bucurie.

Dan Vîță remarcă și faptul că până acum, Vasile Sevastre Ghican a scos de sub tipar 31 de cărți, fiecare apariție bucurându-se de succes. 

Aforismul, continuă C-tin Oancă, este de multe ori o formulare, o simplă constatare dar mult gândită.  Se spune că dacă în aforism ai spus tot, atunci el nu mai este aforism. Se oprește apoi și la noțiunea de timp, despre care ne spune că nu există, doar clipa care este nemuritoare. Dintre numeroasele aforisme, vorbitorul se oprește la „Țineți copiii departe de vraja banuluiˮ.

Cuvinte de apreciere asupra aforismelor audiate au venit și de la poetul Ionică Răileanu, de la poetul Mircea Cojocaru, prof. Aurel Scarlat, poet Mihai Ștefăniu și bibliotecar Iancu Huzum.

Scriitorul Vasile Ghica ne spune că îl cunoaște de foarte mult timp pe autorul de azi, atât ca poet cât și ca aforist¸„El are o formare cu adevărat nativă. În general, autorul aforismului trebuie să evite banalitatea, să vină de fiecare dată cu ceva nou. Este constatat faptul că banalitatea ucide aforismul care trebuie să aibă în el ceva logic. El poate fi considerat și ca o proză ultrascurtă. La nivel mondial, la Torino se organizează un Festival al aforismului, unde participa 3-4 mii de concurenți și eu am reușit să obțin un premiuˮ. Se reamintește și de Festivalul internațional al aforismului desfășurat la Ateneul Pelin.

Invitat să ia cuvântul, scriitorul Victor Aciocîrlănoaiei, spune că îi este foarte greu să vorbească despre aforism, când în sală sunt de față numeroși specialiști în aforisme și ne reamintește aforismul cu rața: „Aforismul este o specie literară încorsetată de niște elemente dar și de un spațiu bine limitat și mai ales bine definit, acțiunea urmând să se desfășoare nu oricum, ci având limite clare, bine stabilite. Aforismul este de aceea un gen mai greu de înțeles și cine scrie aforisme are în spate o vastă experiență și o cultură aleasă.  Mă bucur să îl am de față aici, pe Vasile Ghica, pe Constantin Oancă și chiar pe Vasile S. Ghican. Să nu uităm că aforismul a apărut și cu aportul marelui scriitor Ion Luca Caragialeˮ.

Luând cuvântul, autorul, Vasile Sevastre Ghican, apreciază tot ce s-a spus la adresa lui spunând că ține cont de unele neregularități în exprimare dar, subliniind faptul că în general, ce a scris, 90 % rămâne scris și poate, 10 % mai revine asupra textelor.

Să mai consemnăm faptul că la ședința a participat și poetul Cătălin Dumitrescu iar Violeta Mândru, secretara cenaclului, și-a făcut datoria de cronicar al evenimentului. 

 

Iancu Aizic