Sărbătoare mare pentru toţi creştinii în 21 noiembrie

 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută de foarte mulți credincioși și sub numele de Vivodenia sau Ovedenia.

Părinții Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara, sunt Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Aceștia sunt cunoscuți pentru credința arzătoare în Dumnezeu și pentru faptul că erau lipsiți de copii. Deoarece viața lor nu era completă fără copii, se roagă la Dumnezeu să primească și ei bucuria de a fi părinți, promițând că în cazul în care vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Îngerul li se arată și le vestește că vor avea o fată care va trebui să poarte numele de Maria. Neuitând de promisiunea făcută în fața lui Dumnezeu, la trei ani de la nașterea Fecioarei Maria, Ioachim și Ana o duc pe fiica lor la templu.

Aici, aceștia sunt întâmpinați de către marele preot Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul. Acesta o conduce pe Fecioara în cea mai sfântă încăpere a templului, în Sfânta Sfintelor, unde va rămâne până când va împlini 15 ani. Motivul pentru care Maria a fost dusă în acea încăpere pentru a deveni ea însăși Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu, sălaș pentru Dumnezeul nostru, al tuturor credincioșilor.

Foarte mulți păgâni se îndoiesc că acest lucru nu a fost cu putință, și totuși Biserica, în cântările ei afirmă: „Ceea ce s-a hrănit în Sfânta Sfintelor, celei îmbrăcate cu credință și cu înțelepciune și cu neîntinată feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri închinăciune”.

Cele mai multe informații legate de această sărbătoare se găsesc în „Protoevanghelia” și în „Evanghelia după Iacov”.

Dintre toate sărbătorile închinate Născătoarei, doar „Bunavestirea” are la bază un eveniment istoric care a fost consemnat în cadrul Sfintei Scripturi. Informațiile referitoare la celelalte sărbători nu apar în evangheliile canonice, ci provin din Sfânta Tradiție și din evangheliile necanonice.

Sunt și anumite obiceiuri specifice acestei zile cum ar fi: copiii care pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea vor fi ținute la căldură și la lumină și vor înmuguri și înflori. Iar odată cu prilejul Anului Nou, acestea vor fi folosite drept sorcove.

Nu în ultimul rând, dat fiind faptul că această sărbătoare este într-o perioadă de post și pentru că toți creștinii să se poată bucura de sărbătorirea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Biserica Ortodoxă a rânduit ca pe data de 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

 

sursa: crestinortodox.ro