Cea de a IX-a ediție a Turneului „SoNoRo Conac” care se desfășoară în perioada iulie – septembrie 2021 în locuri și clădiri cu un istoric remarcabil, a poposit miercuri, 14 iulie, începând cu ora 19, la Palatul Chrissoveloni din Ghidigeni. Acesta este un proiect inițiat de Asociația SoNoRo cu sprijinul partenerului principal BRD, având scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente și de a aduce în atenția publicului și al autorităților remarcabile valori românești date uitării și aducând muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală. Ediție cu ediție, SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste o sută de clădiri de patrimoniu, unele din ele complet necunoscute publicului din țara noastră. Astfel, după concertul inaugural de la București din data de 5 iulie 2021, instrumentiștii au concertat pe 6 iulie la Muzeul Civilizației populare tradiționale „Astra” din Sibiu, apoi pe 7 iulie la Biserica reformată din Cluj-Napoca, pe 8 iulie la Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă, județul Alba, pe 9 iulie la Catedrala Sfântul Neculai din Oradea, pe 10 iulie la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, pe 12 iulie la Hanul Domnesc din Suceava, pe 13 iulie la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași și în sfârșit, ajungând pe 14 iulie 2021 la renumitul Palat Chrissoveloni din Ghidigeni. Aici, organizatori au fost Primăria Ghidigeni, Primăria Tecuci, Muzeul de istorie „Teodor Cincu” și Casa de cultură Tecuci.
Intrând în curtea conacului, locul de desfășurare a concertului, s-a remarcat o curățenie exemplară, cu iarba tăiată, copaci proaspăt văruiți și absolut tot ce e necesar pentru o ambianță de adevărată sărbătoare.
Rolul de gazdă a revenit managerului Muzeului de Istorie tecucean, Daniel Dojan, care a deschis manifestarea începând prin a prezenta locul în care ne aflam, adică curtea conacului, cu o descriere sumară a spațiilor, dar și a familiei Chrissoveloni, care a avut afaceri de succes cu cereale, cherestea, dar și una din cele mai puternice afaceri bancare. Familia a construit și acest palat, dar și 3 biserici, o școală și 3 fabrici din care cea mai cunoscută și care a făcut o adevărată istorie, a fost cea de spirt. Printre oaspeții de seama ce au trecut pe aici se numără și cuplul regal Regina Maria și Regele Ferdinand, dar și multe alte personalități. Vorbitorul remarcă prezența la acest eveniment a unui oaspete de seamă, Prințul Mihai Ghica și menționează faptul că pentru punerea la punct a acestui spațiu, s-a lucrat cu mai mulți muncitori timp de trei săptămâni. Vorbitorul încheie spunând că deși e tânăr și poate lupta cu greutățile ce le întâmpină, în această acțiune a beneficiat numai de oameni și unități care i s-au alăturat cu brațele cu adevărat deschise.
Apoi, prezintă publicului pe instrumentistul Răzvan Popovici, directorul turneului „SoNoRo Conac”, care spune că a venit aici cu foarte mare bucurie după ce în urmă cu doar doi ani a mai avut plăcerea să participe la un alt concert la Muzeul de Istorie Tecuci, atunci cu ocazia celei de a VII-a ediție a turneului: „Deși Tecuciul sau această zonă, inițial nu era prinsă în acest turneu, am revenit aici, așa cum am spus, cu cea mai mare plăcere și mă bucur că acum, numărul spectatorilor iubitori de muzică clasică, este mult mai mare”.
Ne este prezentată Doreta Elena Boza, director de vânzări la BRD, sponsorul principal al acestei acțiuni. Aceasta ne spune că s-a implicat cu mare plăcere în această acțiune unde în cei nouă ani de existență au trecut prin peste 100 de locuri, mai ales castele și conace, dar și case simple, acum puse sau repuse în valoare cu ajutorul muzicii: „SoNoRo este o poveste care se repetă zi de zi și ea va continua fiindcă dorim ca muzica să fie cunoscută peste tot.
SoNoRo este o poveste adevărată, frumoasă, despre muzică, prietenie și istorie. Muzica ne învață să prețuim viața și oamenii. Împreună cu BRD, dorim să învățați să iubiți muzica clasică din trecut, dar și din prezent și viitor, ea făcându-ne să ne prețuim și mai mult muzica veche sau nouă, dar de o valoare incontestabilă și care trebuie să dureze în timp”.
Revenit la microfon, directorul turneului, violonistul Răzvan Popovici ne prezintă pe cele două instrumentiste care îl însoțesc în acest turneu, Cristiana Mihart la pian și Alissa Margulis, la vioară. Despre Alissa, ne spune că este născută în Germania, dar părinții sunt din Rusia, fiind îndrăgostită de muzica celebrului compozitor Piotr Ilici Ceaikovski și printre piesele prezentate s-a număr și „Souvenir” compusă de acesta când era la Veneția. Au fost apoi prezentate piese din repertoriul compozitorilor Wolfgan Amadeus Mozart, Edward Elgor, Stan Golestan, George Enescu, Robert și Clara Schumann și Johan Halvorsen. Violonistul Răzvan Popovici, a mai ținut să ne spună că aici, totul a fost perfect mai ales pentru faptul că anumite lucrări au fost acompaniate și de trilul păsărelelor din Ghidigeni, creând o atmosferă mai plăcută și romantică. A fost o seară perfectă, cu o organizare ireproșabilă iar în final, violonistul Răzvan Popovici a ținut să mai mulțumească încă odată celor ce au realizat acest lucru începând cu sponsorul principal BRD, Sistemul Medical Medlife România, Cramele Jidvei și Illy. Mulțumiri și colaboratorilor, Primăria Ghidigeni, Primăria Tecuci, Muzeul de Istorie și Casa de cultură Tecuci.
După terminarea concertului, doritorii au putut vizita clădirile conacului, ghid fiind muzeograf Daniela Alecsa.
La conac, am remarcat prezența numeroaselor personalități, în special profesori de la mai multe școli. De față a fost și primarul municipiului Tecuci, Lucian Costin, insoțit de o parte din colaboratori. Dacă la intrare s-au oferit măști de protecție și materiale de dezinfecție doritorilor și apă pe toată perioada concertului, la final, așa ca la marile concerte, s-au oferit și băuturi delicate, Jidveiul fiind la putere, mai ales rece.
Și pentru toate acestea, mulțumim și noi Asociației „SoNoRo Conac” pentru că nu ne-ați ocolit și, mai ales, ați afirmat că veți reveni cu drag la Tecuci.
Iancu Aizic
Lansări de carte de poezie, expoziții cu mașini ale poliției, Kalofonis, muzică la palat, filme artistice etc., cu adevărat manifestări demne de un muzeu. Sperăm ca în cel mai scurt timp Casa de Cultură Tecuci să ne prezinte o expoziție cu piesele arheologice aflate în depozitul muzeului de la unitățile militare, sau piesele restaurate de dl.Adrian Mihalache.