Să creștem împreună – Hidratare fără poluare

 

Când vorbesc despre Crăciunul 2022, vorbesc despre ROMERO, despre împlinire,  despre bucuria de a oferi, despre responsabilitatea civică, despre educație cu drag, despre puterea de a face din lume un loc mai bun și mai frumos. 

 Dincolo de Marele premiu, alocat orașului Tecuci, 10000 de lei, adjudecat de noi, Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”, cu proiectul „Hidratare fără Poluare!”, care presupune montarea de purificatoare de apă potabilă în școală și eliminarea peturilor, ROMERO ne-a fost profesor la o lecție la care cu toții – elevi, profesori, părinți, comunitate am fost învățăcei și avem datoria morală s-o perpetuăm. O lecție despre dăruirea autentică, cea în care dăruiești fără să aștepți beneficii, o lecție despre conștientizarea valorilor umane: bunătate, generozitate, altruism, empatie, implicare, devotament, prețuire, respect, susținere. ROMERO ne-a reamintit că ele există, că nu sunt ceva atât de complex, că e nejustificabil ateismul lor, că noi, oamenii, suntem un amestec ciudat de sori şi pietre o varietate atât de infinită încât nu mai ştim unde un om încetează să mai fie piatră şi devine soare. Nu ştim nici măcar dacă sorii au fost creaţi pentru nevoia pietrelor de a fi încălzite sau pietrele pentru nevoia sorilor de a răspândi căldura. Ştim doar că dacă ne-am afla la o margine de lume sau în centrul universului, piatră sau soare, suntem creatorii lumii de mâine, suntem responsabili pentru viitor, suntem suma faptelor noastre, iar faptele noastre pot schimba lumea. O putem lumina asemeni soarelui, îi putem da trăinicia pietrei sau o putem nărui prin simpla nepăsare. Nepăsarea, indiferența, cască prăpăstii și creează teren arid. Implicarea însă, are o aura divină.  

 Campania „Să creștem împreună” pune pe tabla comunității un element esențial: dacă vrei să trăiești într-o lume mai bună, atunci ai grijă ce lume se construiește! De ce? Pentru că „Educația e cea mai puternică armă prin care putem schimba lumea”. Investițiile în educație n-au fost prioritare, iar asta o resimțim cu toții la nivelul societății de azi, de aceea inițiativa ROMERO nu este doar salutară, ea  poate reprezenta un punct de reper, un model de urmat pentru doritori. A fi generos în vitregia vremurilor de astăzi nu e atât de simplu, dar sunt oameni care au știut mereu cum să desfacă lacătele și să rupă lanțurile indiferenței, și aceștia nu sunt neapărat niște ființe superioare, ci mai degrabă niște spirite luminoase pentru negura și nevoile vremii, oameni care văd dincolo de zidurile nepăsării, oameni care nu doar își doresc o lume mai bună, ci acționează în acest sens. Lecția despre dăruire la care ne-a făcut părtași ROMERO e la fel de prețioasă ca premiul dobândit. 

 Dăruirea este baza unei civilizații pașnice, iar o societate prosperă este susținută de principiul reciprocității – primește și oferă, într-un echilibru și o armonie ce ne apropie de semeni și de Dumnezeu. „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care o culegi, ci după semințele pe care le cultivi.” 

Ceea ce suntem dar mai ales ceea ce facem e cheia împlinirii noastre, pentru că ceea ce faci pentru tine moare odată cu tine, iar ceea ce faci pentru cei din jur dăinuie. Suntem sori sau pietre, ființe magice pentru că prin implicare putem transforma lumea într-un loc mai bun și mai frumos. Aceasta  este lecția primită de la ROMERO, rămâne să vedem cât și cum am învățat-o, cum găsim puterea să cultivăm mărinimia, iubire, bunătatea, dărnicia, să facem din adevăratele valori călăuze umane care să ne însoțească și să fie părtașe la devenirea noastră.  

 „Schimbarea nu va veni dacă așteptăm altă persoană sau așteptăm alte timpuri. Noi suntem cei pe care-i așteptăm. Noi suntem schimbarea pe care o căutăm.” – B. Obama 

 

Prof. Florentina Golea