Dublă lansare de carte la Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci

  

Biblioteca municipală „Ștefan Petică” din Tecuci cu sprijinul nemijlocit al Primăriei și Consiliului Local a organizat vineri, 7 aprilie 2023, în Sala Helios o manifestare prin care cunoscutul poet și scriitor gălățean Sterian Vicol să își lanseze și la Tecuci două cărți. Este vorba despre cărțile „Harfa de Țuțcani – Excurs monografic de profesoara Virginia Dimofte Chiriac” și „Corabia lui Sterian, Memoria lui Femios” , volume apărute în anul 2022 la Editura Timpul din Iași. 

Poetul scriitor Sterian Vicol s-a născut la 9 mai 1943 în satul Țuțcani, comuna Mălușteni din județul Vaslui și este absolvent al Facultății de Filologie din București. Debutează în anul 1968 la revista „Amfiteatru” și are, până acum, scoase de sub tipar în jur de 15 volume de poezii din care amintim doar câteva – „Harpele grâului” – 1976, Edena – 1980, „Vânătoarea nocturnă” – 1981, „Lacrima învingătorului” – 1984, „Daimonia” – 1996, „Domnișoara Cucuța” – 2001, „Clipa tăind subțire hohotul zăpezii”- 2003 și altele. De asemenea, apare și în numeroase antologii și are colaborări cu multe reviste și cenacluri literare. Este profesor, gazetar, mentor cultural, fondator și redactor șef al revistei de cultură a Societății Scriitorilor „Costache Negri” – „Porto Franco”. Să nu uităm că este și organizator al Festivalurilor Naționale de poezie „Grigore Hagiu”, care se desfășoară la Târgu Bujor și Galați, dar și a Festivalului de poezie „Costache Conachi” de la Tecuci. Este fondatorul Societății scriitorilor „Costache Negri” din Galați și membru al USR Filiala Iași de 40 de ani. Printre cei ce i-au îndrumat pașii în literatură se numără și acad. Eugen Simion. 

Acum, manifestarea a fost deschisă de managerul Bibliotecii, Daniela Grigoraș, care ne prezintă pe distinșii invitați, respectiv scriitorul-poet Sterian Vicol, scriitorul A.G. Secară și prof. scriitor Constantin Oancă, spunând câte ceva despre fiecare. 

 Pentru început a luat cuvântul scriitorul gălățean A.G. Secară care ne spune că Tecuciul a avut, are și va avea permanent un loc aparte în inima lui. Ne aduce în continuare și salutul din partea Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați unde își desfășoară activitatea. A fost apoi invitat să ia cuvântul poetul scriitor Sterian Vicol care începe cu salutul – „Tecuci, Mon amour” – pentru că Tecuciul este orașul de suflet de foarte mulți ani, aici având mulți prieteni scriitori și plasticieni. „Mă bucur enorm să îl am în sală pe prietenul meu, pictorul Ștefan Buțurcă, realizator al coperții cărții mele – Corabia lui Sterian – despre care vom vorbi acum. Văd în sală și alți prieteni, poetul Dan Vîță, scriitorul Vasile Ghica, poetul Săndel Stamate, poetul Tănase Dănăilă și îl am lângă mine pe colaboratorul meu, Constantin Oancă. Apreciez și urmăresc mereu activitățile cultural-literare ce au loc la Tecuci și remarc calitatea acestora cu un plus pentru Festivalul internațional al Aforismului care a depășit granițele județului și chiar a țării”.  

Distinsul invitat continuă prin a vorbi de regretatul scriitor brăilean Fănuș Neagu, decedat în anul 2011 și ne vorbește de lucrarea acestuia – „Jurnalul cu față ascunsă”.  

Referitor la cărțile recent apărute ne spune că a fost mereu fascinat de corăbii și ne amintește de lucrările lui – „Corabia țărmului celălalt” și acum „Corabia lui Sterian” – exprimând dragostea față de corăbii atât în versuri cât și în proză, subliniind faptul că, în general, corăbiile din cărți nu mor niciodată! 

Revenind la cuvânt, scriitorul A.G. Secară caută și găsește asemănări între lucrările lui Sterian Vicol și ale lui Nicolae Manolescu. Apoi, vorbind de modalități de transport pe ape, amintește și de arcă dar și de „lotcă” la care poetul Sterian Vicol ne spune că o apreciază mai ales pentru faptul că rimează cu „votcă”. 

 În continuare, a luat cuvântul scriitorul poet Constantin Oancă, un renumit specialist în opera lui Homer. Acesta începe prin a citi una din poeziile din carte, dedicate poetei Ana Blandiana, continuând cu remarca faptului că acum, la poet, corabia este ceva metaforic, Sterian Vicol fiind un profund visător, un poet și în același timp scriitor, dar unul surprinzător, caracterizat de omenia din popor, specifică marilor visători. Corabia urcă și apoi se întoarce în copilărie, dovedind, cu adevărat, faptul că „veșnicia s-a născut la sat”. În continuare, scriitorul Constantin Oancă face o atentă analiză a cărții „Corabia lui Sterian”, recitind poezia ce dă titlul cărții, de fapt un poem dedicat marelui scriitor Dumitru Radu Popescu, și care are 80 de strofe. În același timp, în acest volum găsim 130 de poezii, unele dedicate unor nume cunoscute cum ar fi: Ioanid Romanescu, Theodor Codreanu, Ana Blandiana, Nelu Stamate, fiilor Agata și Sterian junior, Eugen Uricaru, Lina Codreanu, pictorului Florin Buciulea, soției Elena, A.G. Secară, părintelui poet Marcel Miron, Nichita Stănescu, Săndel Stamate sau – in memoriam – fratelui Ștefan. 

 În continuare, a luat cuvântul profesorul scriitor Vasile Ghica, acesta mulțumind distinșilor invitați pentru faptul că au venit în orașul nostru și recomandă scriitorului Sterian Vicol să încerce să conceapă un volum despre revista pe care a înființat-o și cu onoare o conduce cu multă dăruire. Continuă prin a ne spune că îl consideră pe Sterian Vicol un adevărat și reușit „șaizecist” care a îmbogățit considerabil limba noastră. Apreciază întreaga poezie a autorului remarcând atât filosofia în exprimare cât și muzicalitatea ce emană din versuri. Ne spune în continuare că imediat după 1989 a înființat Societatea Literară „Costache Negri” dar și revista „Porto Franco” ajuns astăzi la numărul 321! S-a amintit, dar revin cu faptul că a stat și stă la baza festivalurilor de poezie Gr. Hagiu și Costache Conachi. 

 În continuare, a luat cuvântul poetul Tănase Dănăilă, care remarcă faptului că în poetul Sterian Vicol stau două persoane – una, care la prima vedere pare un dur, dar, în realitate este un om bun, pașnic și înțelegător, iubitor de tot și mai ales de frumos, apreciat în tot ce face. 

Luând în continuare cuvântul, poetul Sterian Vicol ne lecturează poezia „Acasă” apărută în revista „România Literară”. 

Intervine la cuvânt scriitorul A.G. Secară care îl consideră pe Sterian Vicol un adevărat maestru al poemelor erotice. Să nu uităm faptul că, de 40 de ani, este membru al USR Iași, uniune ce numără 300 membri, USR București având circa 1.300 membri. 

În continuare, a luat cuvântul profesorul scriitor-poet Săndel Stamate, cel care găsește unele asemănări între poezia lui Sterian Vicol și cea a lui Lucian Blaga, poezia lui Sterian fiind una adevărată, plină de muzicalitate dar înconjurată de expresionism și romantism. Ne vorbește în continuare și de cea de a doua carte „Harfa de Țuțcani” , o lucrare despre satul natal, dar demonstrând că stăpânește foarte bine latura sentimentală și spirituală, rămânând un poet sensibil, în primul rând atras puternic de eul poetic la fel cum pilitura de fier este atrasă imediat de magnet. Ne citește poezia „Copilăria” dar și o poezie din volumul „Lacrima învingătorului”.  

 Profesorul poet epigramist Aurel Scarlat apreciază întreaga operă a poetului Sterian Vicol, considerându-l un adevărat cronicar al timpului, adresându-i apoi și câteva reușite epigrame. 

Scriitorul A.G. Secară aduce mulțumiri pictorului Ștefan Buțurcă pentru reușita copertă a cărții „Harfa de Țuțcani”, despre care ne spune că este un reușit volum dedicat satului natal. 

În finalul evenimentului, scriitorul Constantin Oancă ne-a intodus în altă lume îndrăgită de acesta, lumea muzicii, prezentându-ne o frumoasă elegie muzicală, pe care a considerat-o „O corabie muzicală” dedicată poetului și auditoriului. 

Trebuie să apreciem reușita acestui eveniment cu felicitările cuvenite organizatorilor! 

  

Iancu Aizic 

 

sursa foto: Biblioteca „Ștefan Petică”