Vineri, 7 aprilie 2023, Fundația Pelin a găzduit o nouă întâlnire sub genericul „Salonul Artelor”. De această dată, am avut în fața noastră pe scena Ateneului un scriitor – Ionel Udrescu, un ziarist – Emil Stanciu și un apreciat pianist – Tudor Scripcariu.
Această echipă a ținut să ne readucă în prim plan o dublă lansare de carte, respectiv cărțile „Amor, umor, delirium tremens…”, autor Ionel Udrescu și „Așa grăita-au tatăl și fiul”, autori Ionel Udrescu și Emanoil Mihai Udrescu.
Evenimentul a fost deschis de gazda Ateneului, Doru Eugen Pelin, care ne spune că „vom asista la un nou eveniment în care vor evolua și se va îmbina armonios muzica și literatura”.
Pentru început a fost invitat în scenă pianistul Tudor Scripcariu, născut în anul 1987, absolvent al CN „George Enescu” din București, perioadă în care a obținut peste 25 de premii, după care a urmat cursurile le Royal Northern College of Music Manchester și apoi Universitatea Națională de muzică din București. El a încântat publicul spectator cu frumoasa lui evoluție fără a avea în față partituri cu note muzicale.
Apoi a intrat în scenă moderatorul evenimentului, directorul postului Radio Tecuci – poetul Cristian Pohrib, care începe prin a mulțumi distinșilor invitați scriitorul Ionel Udrescu și ziaristul Emil Stanciu, pentru faptul că au ales să treacă în turneul lor și prin orașul nostru, mulțumind în același timp și celor ce au intermediat acest lucru, respectiv familia avocaților Dan și Bogdan Frîncu.
În același timp, moderatorul menționează și faptul că în sală se află și Puiu Iordăchescu, dar și scriitorii Ionel Necula și Vasile Ghica, alături de prof. Dr. Cezar Ungan, venit cu un grup de elevi de la CNSH.
Apoi ne prezintă pe cei doi invitați remarcând la scriitorul Ionel Udrescu ușurința prin care acesta poate trece de la poezie la proză.
În continuare a luat cuvântul jurnalistul Emil Stanciu care ne spune că a venit cu multă plăcere la Tecuci și este încântat de prestația pianistului Tudor Scripcariu. Mulțumește în continuare pentru frumoasa primire făcută spunând că ințial Tecuciul nu apărea în acest traseu dar a venit pentru că a auzit că la acest Ateneu se întâmplă multe lucruri frumoase, Ateneul tecucean fiind cunoscut în toată țara. Ne vorbește de cărți în special de „Amor, umor” și găsește multe asemănări cu descrieri ale marelui Eugen Ionescu.
Invitat să ia cuvântul, autorul lucrărilor – Ionel Udrescu este încântat de frumoasa primire făcută aici la Tecuci. Continuă prin a ne vorbi de lansarea ce a avut loc zilele trecute la Casa Memorială „Mihail Kogălniceanu” din Iași, eveniment înregistrat și transmis de televiziunea Tele Moldova +, condusă de îndrăgitul realizator Petru Frăsilă. Continuă prin a ne spune că apreciază acest spațiu și că a fost pentru dânsul o mare onoare să participe la acest eveniment. Ne spune că aceste poezii ale lui și ale regretatului fiu au fost scrise cu mult timp în urmă, dar ele abia acum au văzut lumina tiparului, unele din poezii fiind recitate de Eusebiu Ștefănescu. Acum, îmi este foarte greu să vorbesc la trecut de fiul meu ca poet. Stăpânit de emoții ne lecturează poezia „Necrolog pentru un artist”, dar și o poezie dedicată tinerelor – „Pe stradă trec ca o zvârlează”.
A urmat o a doua parte a recitalului oferit de pianistul Tudor Scripcariu.
Revenit pe scenă, autorul ne spune că la cartea „Amor, umor, delirium tremens…”, apărută în anul 2023, prefața este realizată în anul 1998 de cunoscuta jurnalistă Sanda Faur.
În final, Cristian Pohrib ne-a lecturat tableta intitulată „Pendulul”.
Pe ultima copertă a cărții, printre altele, Sanda Faur spune: „Scrierile lui Udrescu nu pot fi povestite, ar fi păcat. Ele trebuie citite. Acesta este un scriitor cu o rezonanță specială, cu o personalitate puternică și originală. Bun venit în regatul celor urmăriți de ielele ideilor și de demonii scrisului, Ionel Udrescu. Nu e un regat al liniștii. Ci doar al veșniciei, rătăciri printre cuvinte, tortura cea mai fericită de pe lume”.
Adresăm felicitări organizatorilor pentru acest frumos eveniment!
Iancu Aizic