Înălțarea Domnului, zi de pomenire a Eroilor Neamului Românesc – FOTO

 

Astăzi, de Înălțarea Domnului, după Sfânta Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. 

Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare națională și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești. Despre această sărbătoare se spune că este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. 

 La Tecuci, manifestarea a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, cu începere de la ora 12. S-a început cu intonarea Imnului României, câteva strofe din acesta fiind interpretate de Raluca Alexe. Managerul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” – Daniel Dojan a prezentat semnificația acestei zile, a Eroilor, vorbind apoi de Ostașul necunoscut – astăzi împlinindu-se 100 de ani de la alegerea osemintelor soldatului necunoscut al României, iar pe lespedea criptei stă scris: „Aici doarme fericit întru Domnul Ostașul Necunoscut, săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihnește pământul României întregite. 1916-1919”. Daniel Dojan a menționat că „Eroii ne sunt părinții patriei, să-i cinstim cum se cuvine!”, totodată salutând prezența veteranilor de război Gheorghe Arhip și Constantin Popa, care la 100 de ani își cinstesc camarazii căzuți pentru patrie. 

A urmat ceremonialul religios, slujba fiind oficiată de un sobor de preoți: Gheorghe Joghiu, Petru Ojoc, Gheorghe Șușnia. Despre urmarea exemplului strămoșilor noștri și eroism a vorbit preotul Gh. Joghiu. A fost ținut un moment de reculegere și a fost citită lista eroilor tecuceni căzuți la datorie. Alocuțiunile au fost susținute de primarul municipiului Tecuci –  Lucian Costin și subprefectul județului Galați – Ciprian Manea. 

 „Ei, eroii știuți și neștiuți, de fapt nu mor niciodată. Pentru că ei continuă să trăiască în sufletele noastre, pentru că lor le datorăm ceea ce suntem astăzi. Imaginați-vă tineri care în floarea vârstei și-au lăsat copii, părinți rude, prieteni și au plecat pe front. Iar mulți dintre ei nu s-au mai întors. Le datorăm recunoștință veșnică, le datorăm o lumânare aprinsă și o rugăciune. Tecuciul a plătit și el tribut libertății prin jertfe omenești. În Războiul pentru Independență, în cele două conflagrații mondiale, la Revoluția din decembrie 1989, în Afganistan. Sunt eroi care și-au dat viața pentru libertate”, a spus printre altele primarul Lucian Costin. 

Subprefectul Ciprian Manea a transmis mesajul Primului Ministrului, vorbind despre o zi simbol a speranței creștine, despre certitudinea că modelul eroilor va motiva multe generații de tineri. A salutat și adus respect veteranului de război tecucean Gheorghe Arhip. Apoi a dorit să comemoreze un soldat tecucean, participant la cel de-al doilea Război mondial, din iunie 1941 până în mai 1945: „Sergentul artilerist avea 20 de ani la început și 24 la sfârșitul războiului. Sergentul nu se considera un erou, ci un supraviețuitor. Considera eroi pe cei care au albit pământul cu osemintele lor. A fost recompensat  de Regele Mihai cu decorație, iar pe frontul de est a primit o carte de rugăciuni, pe care a purtat-o în veston tot timpul. Aceasta este cartea, poartă pecetea vremii și chiar mirosul de praf de pușcă. Are mormântul, chiar alături de eroii lui dragi, aici aproape, îți dorea să moară chiar de Înălțare iar Dumnezeu i-a ascultat ruga, la sărbătoarea din 2002. Îl comemorăm în fiecare an de Ziua Eroilor, acest sergent a fost bunicul meu, Vasile Manea”. 

A urmat ceremonialul solemn de depunere a coroanelor de flori, acestea fiind din partea: Primarului Lucian Costin, Subprefect Ciprian Manea, Deputat Viorica Sandu, UM 0543 Tecuci, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați – Detașamentul 4 Tecuci,  Poliția Municipală Tecuci, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați – Secția Pompieri Tecuci, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – filiala Tecuci, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” –  filiala Tecuci, Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii – filiala Tecuci, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă MAI – filiala Tecuci, Asociația Cercetașii României – Centrul local „Oltea Doamna” Tecuci, Asociația Națională Cultul Eroilor Tecuci – prof. Cezar Ungan, Partidul Național Liberal – filiala Tecuci, Partidul Social Democrat – filiala Tecuci, Partidul Uniunea Independentă pentru Tecuci, partidul Alianța pentru Unirea Românilor – filiala Tecuci, veteranul de război Gheorghe Arhip.