Cea de-a cincea ediție a evenimentului Focus Day – Ziua Europeană de Prevenire a furturilor din locuințe s-a desfășurat miercuri, 21 iunie, în toate cele 23 țări europene unite în Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității.
Conceptul se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor ce decurg din neadoptarea măsurilor preventive adecvate. Din fericire, multe dintre furturile comise prin efracție pot fi prevenite prin metode simple și nu foarte costisitoare – încuietori solide la uși / ferestre, lumini exterioare cu senzori de mișcare, dar și prin acțiuni care țin de „buna vecinătate” – închiderea ușii de la intrare, observarea persoanelor străine, ridicarea corespondenței unui vecin care lipsește o perioadă mai lungă de acasă etc.
În acest context, polițiștii gălățeni au desfășurat activități de informare atât în mediul rural, cât și în zone intens circulate din municipiul Galați, unde au discutat cu cetățenii despre măsurile eficiente de protejare a locuinței și au distribuit materiale conținând recomandări pentru reducerea riscului de victimizare.
Dacă locuiți la bloc:
– Utilizați corespunzător interfonul montat la intrarea în scară și nu permiteți accesul persoanelor pe care nu le cunoașteți;
– Solicitați administratorului un sistem eficient de iluminare a holurilor şi palierelor imobilului;
– Asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare în bloc asigură închiderea completă a acesteia;
– Dacă locuiţi la parter, asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje metalice solide.
Dacă locuiţi la casă:
– Montaţi un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei;
– Luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.
Fiţi prevăzători:
– Când plecați de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;
– Dacă lipsiţi o perioadă mai lungă de timp, apelaţi la o persoană de încredere care să vă ridice corespondenţa;
– Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.), solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu;
– Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori! Faceți-le inaccesibile pentru persoanele necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați.
În cazul în care constataţi că aţi fost victima unui furt din locuinţă, anunţaţi de urgenţă poliţia folosind apelul unic 112 şi încercaţi, pe cât posibil, să nu modificaţi locul săvârşirii infracţiunii!
De la începutul anului curent, polițiștii gălățeni au fost sesizați cu privire la comiterea a 236 furturi din locuință (+31 în raport cu perioada similară din 2022), 42% dintre acestea fiind săvârșite prin efracție.
IPJ Galați