Se cunoaște bine faptul că Ziua Internațională a Iei se sărbătorește odată cu Sânzienele. Ziua Iei este în fapt, Ziua cămășii românești tradiționale.
Iia este confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și este împodobită cu mărgele și broderii fine la mâneci și la gât. Această minunată podoabă s-a transmis din generație în generație și face parte din tradiția noastră populară.
În fiecare an, pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Iei. Acest lucru se realizează în peste 50 de țări de pe șase continente. Și totul pentru a cinsti cum se cuvine bluza noastră românească, tradițională, alături de alte frumoase obiceiuri românești.
Și aceasta, începând cu anul 2015, atunci când primarul din Washinton DC Muriel Bowser a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Internațională a Iei ca o recompensă a eforturilor Comunității românești din capitala SUA de a face cunoscută întregii lumi frumusețea portului românesc. Și astfel, celebra Bluza românească a devenit un simbol internațional al Culturii noastre românești dar și un model pentru renumiți creatori de modă din lume.
Pentru marcarea acestui sensibil eveniment, Casa de Cultură a municipiului Tecuci, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local dar și al Centrului Cultural Dunărea de Jos, a organizat sâmbătă, 24 iunie 2023, începând cu ora 10, în Parcul „Regina Elisabeta”, un spectacol muzical-coregrafic cu titlul „Ziua Internațională a Iei”.
M-am deplasat spre acest loc unde am găsit o scenă frumos amenajată, ca pentru o adevărată sărbătoare, publicul, în mare parte, fie că erau copii sau adulți, dar și personal al Casei de Cultură, purtând cu mândrie frumoasa ie românească.
Spectacolul a fost deschis de apreciatul prezentator Mihail Vasilache, care a făcut pentru început o frumoasă prezentare a iei românești subliniind faptul că aceasta a fost alături de noi și în momentele de tristețe dar și de bucurie, prin toate etapele existenței noastre, îndemnându-ne și pe viitor să avem respect pentru acest veșmânt de bază al nostru.
În spectacol au evoluat formații binecunoscute, cum ar fi Grupul tecucean Altița și Grupul Mini Dols, conduse de coregrafa Nicoleta Cucoaneș, Grupul Movilenii condus de coregrafa Maria Sandu și elevi de la clasele de canto de la Casa de Cultură din Tecuci, pregătiți de profesorul Claudiu Daniel Vișan, dar și de la clasa de muzică populară de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, pregătiți de profesoara Mitrița Camară Velicu. Interpreții au fost: Anais Iftimie, Cătălina Mândrescu, Antonia Ursu, Sara Zaharia, Sara Vasilache, Maia Drăghici, Daria Tătaru, Cezar Popa, Cristina Tonu, Loredana Oală, Alexandra Zaharia – care a cântat în mijlocul Grupului Altița, Daniela Nela Matei, Ana Maria Bulancea și Elena Lupu.
Surpriza spectacolului a fost oferită de prezentatorul Mihail Vasilache, acum și pe post de interpret de muzica populară, care a reușit să formeze și să conducă o mare și frumoasă horă, la care pe lângă dansatori și interpreți s-au alăturat și multe persoane de diferite vârste din public, cu frumoase baloane în mâini, creând o atmosferă de adevărată sărbătoare și, mai ales, bucurie, purtând cu plăcere ia românească.
A intrat apoi în scenă apreciatul Grup Altița, prezentat de Mihail Vasilache ca un grup alcătuit din elevi de la CNCH și CNSH, deținător a numeroase premii la concursurile din țară și chiar de peste hotare și cu apariții la posturi naționale de televiziune.
Apreciem reușita spectacolului, dar venim cu o propunere pe care rugăm cu onor Casa de Cultură, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local să o transforme în realitate. Așa cum am spus, spectacolul s-a desfășurat în Parcul „Regina Elisabeta”, pe scena frumos amplasată, începând cu ora 10. Soarele puternic impiedica realizarea de fotografii îngreunând și partea tehnică. Consider că se impune acoperirea acestei scene, atât pentru soare cât și pentru eventuale ploi care pot împiedeca buna desfășurare a celor de pe scenă. Scene acoperite sunt în numeroase locuri și chiar în Parcul „Regina Elisabeta”, unde au loc festivalurile folclorice. Doresc să se țină seama de aceasta propunere.
Iancu Aizic
Eu propun ca aceste spectacole să se desfășoare la Teatrul de Vară, care a fost recent renovat și unde sunt condiții bune atât pentru cei care urcă pe scenă, cât și pentru spectatori.