Vernisajul expoziției „Metafore în lemn și piatră” – FOTO 

   

Continuându-și fructuoasa activitate, Muzeul „Teodor Cincu” din Tecuci, în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local Tecuci și cu nou înființata Asociația „Sculptor Dan Mateescu” a organizat vineri, 14 iulie 2023, vernisajul expoziției intitulate „Metafore în lemn și piatră”, cu obiecte realizate de regretatul sculptor tecucean Dan Mateescu. Evenimentul s-a desfășurat la atelierul sculptorului din str. Theodor Șerbănescu, situat în apropierea Gării de Nord din Tecuci. 

Încă de la intrarea în acest spațiu, am remarcat la poartă o multitudine de lemne care ar fi trebuit prelucrate de artistul plastic și transformate în minunate obiecte de artă. Am mai remarcat și o frumoasă troiță, tot opera marelui artist plastic.  

Acesta s-a născut la 8 aprilie 1943 la Moinești și a decedat la Tecuci la 9 iulie 2021. Ar fi împlinit în acest an 80 de ani, dar sunt deja doi ani de când el nu mai este printre noi. A absolvit facultatea de Arte Plastice de la Iași la clasa prof. V. Florea. A lucrat ca profesor de desen la diferite școli, la fosta Casă a pionierilor, în anul 1998 a fost și director la Casa de Cultură, după care a lucrat, până la pensionare, la Muzeul „Teodor Cincu”. 

Am vizitat expoziția și am remarcat marele talent pe care îl avea regretatul artist plastic. 

Manifestarea de acum a început cu o slujbă de pomenire oficiată de preoții Petru Ojog, Stelică Chirvase și Gh. Lungeanu, de față mai fiind și preoții Ionel Vasile și Ionel Rusu. Apoi, a luat cuvântul moderatorul evenimentului, managerul Muzeului, Daniel Dojan, care ne-a întâmpinat cu salutul „Bine ați venit în atelierul sculptorului Dan Mateescu, un mare iubitor de viață și de oameni!”. Vorbitorul continuă prin a remarca imensitatea de lucrări lăsate moștenire nouă, printre care la loc de cinste se află cele 10 busturi realizate de el de pe Aleea Personalităților din Parcul „Al.I. Cuza”, dar și alte importante busturi situate în numeroase localități din împrejurimile Tecuciului, precum și în alte orașe. El a executat lucrări în piatră, lemn și bronz.  

Continuă prin a ne spune că a făcut cunoștință cu acest spațiu în urmă cu puțin timp, venind aici cu profesorul Vladimir Radu. Cu sprijinul colegilor de la Muzeu, dar și a unor oameni cu suflet mare, a trecut la amenajarea acestui spațiu și curățirea obiectelor ce sunt acum frumos expuse. Ne reamintește și faptul că, recent, la cele 10 busturi de pe Aleea Personalităților au fost montate și inaugurate plăcute indicatoare cu date despre personalitatea respectivă, plăcute realizate de Valeriu Precupanu. 

 În continuare, am urmărit un interesant material video, avându-l în prim plan pe renumitul sculptor Constantin Brâncuși, analizând apoi legătură dintre Brâncuși, George Apostu – un alt artist plastic tecucean – și Dan Mateescu, toți îndrăgostiți de daltă și ciocan. 

A fost rândul pictorului gălățean Stelică Bădălan, invitat de onoare la acest eveniment, să ne spună câteva cuvinte. Acesta începe prin a mulțumi organizatorilor pentru invitația primită, spunând că revine cu mare plăcere la Tecuci, reamintindu-ne de expozițiile realizate la Tecuci împreună cu pictorul Relu Angheluță și sculptorul Dan Mateescu, eveniment ce a avut loc la Sala de expoziții tecuceană de care se ocupa pe atunci Dan Mateescu. Expoziția a fost apoi dirijată spre orașele Brăila, Galați, dar și în alte orașe unde există iubitori de artă plastică. Distinsul invitat, mulțumește încă odată pentru onoarea de a fi invitat acum, aici, la acest eveniment, dar lacrimile și emoția l-au făcut să se oprească și să mulțumească și publicului prezent pentru participarea la acest vernisaj de expoziție. 

 A fost apoi invitat să ia cuvântul profesorul Vladimir Radu, consilier local, care începe prin a ne spune că visa de mult timp să realizeze acest proiect și să înființeze Asociația „Sculptor Dan Mateescu”. Continuă prin a sublinia faptul că Tecuciul nu are încă o Casă Memorială, deși s-a încercat cu scriitorul Calistrat Hogaș sau academicianul Iorgu Iordan și încă nu s-a realizat. Avem speranța că o vom face acum, prin Casa Memorială „Dan Mateescu”. În continuare, distinsul profesor ne vorbește de Dan Mateescu ca un mare și renumit specialist în arta lemnului, oprindu-se la „Metafora scării”, o expoziție foarte bine realizată. Sculptorul, invitat de numeroase ori să vorbească despre el sau despre operele realizate de el, spunea că „de obicei, vorbesc puțin și las să vorbească operele realizate de mine”. Profesorul Radu continuă prin a face o analiză a Scării, cu prima treaptă, apoi cu o altă ridicare, cu ajutorul primit și apoi, în final, în vârf, Zborul. Profesorul Radu ne reamintește și pelerinajul făcut împreună cu Dan Mateescu prin țară, pentru a revedea și analiza statuile realizate de diferiți sculptori și dedicate eroilor Primului Război Mondial, analizându-le pe fiecare în parte și văzând ceea ce doar un artist plastic poate remarca. Încheie spunând că absolut tot ce a realizat sculptorul Dan Mateescu a fost făcut din inimă și pentru inimile iubitorilor de artă și de frumos. 

Și pentru că, de obicei, arta plastică se îmbină cu muzica, tânăra interpreta Daria Tătaru, pregătită la Casa de Cultură de profesorul Claudiu Vișan, ne-a prezentat o piesă bine aleasă pentru acest moment, melodia „Eternitate”, care se dedică special și marelui sculptor Dan Mateescu. Aceasta, pentru că o merită din plin. 

 În continuare, a luat cuvântul profesorul Virgil Pavel, cel care, la un an de la decesul marelui artist, adică în anul 2022, a scos de sub tipar o carte dedicată acestuia. Profesorul începe prin a ne spune că venind aici trăiește un moment emoționant. L-a cunoscut foarte bine pe Dan și familia lui și acum ține să mulțumească încă odată familiei, în special soției Valeria, finului Marin Scripcaru și fratelui sculptorului, Nichi Munteanu, pentru sprijinul acordat în oferirea de date, documente și alte servicii absolut necesare realizării unei cărți foarte bine documentate. Profesorul Pavel ne mai spune că în fața Liceului „Octav Băncilă”, pe care l-a urmat și Dan, se află bustul lui Octav Băncilă realizat de Dan Mateescu și apreciat de specialiști, cum ar fi Dan Hatmanu. În continuare, profesorul Pavel citește din carte opinii și aprecieri ale foștilor lui colegi, printre care și Mihai Tarcinschi. 

 A fost din nou rândul muzicii, acum prin tânăra și talentată folkistă Maria Nectaria Lungeanu, cu piesa „Praf de stele”. Interpreta este pregătită la clasa de chitară a Casei de Cultură de prof. Cristi Corcioveanu. 

Revenit la funcția de moderator, managerul Daniel Dojan aduce mulțumiri celor ce au contribuit la realizarea acestui eveniment începând cu Societatea SARD Unirea Tecuci, Primăria, Consiliul Local Tecuci și Casa de Cultură. 

A fost din nou invitat la microfon profesorul Vladimir Radu, amintind că atunci când Primăria Tecuci, prin primar Lazăr Gheorghe, a oferit artistului acest spațiu, Dan a plantat la intrare un stejar, care acum stă falnic alături de troiță. Ca o asemănare puternică, profesorul Radu a citit poezia lui Lucian Blaga „Gorunul”. 

A urmat un scurt recital Cristi Corcioveanu. După ce a vorbit de frumoasa legătură de prietenie cu artistul plastic, acesta a prezentat piesele „Sânziana” și „V-am povestit” amintindu-ne că, în realitate, ne-a povestit secvențe din frumoasa lor prietenie, 

În final, subsemnatul am subliniat necesitatea urgentării realizării unui bust pentru marele sculptor Dan Mateescu, plăcuta montată recent pe Aleea Personalităților fiind mult prea puțin pentru tot ce ne-a lăsat regretatul sculptor. 

Consider activitatea de față că una foarte reușită, la care a asistat un public de diferite vârste. Am remarcat, ca și la alte evenimente organizate de Muzeu, prezența tinerilor de la Clubul Excelsior, care au făcut poze în sălile expoziției. Și încă o remarcă – Pentru cei ce nu știau exact locația, la Gara de Nord erau reprezentanți ai Muzeului care conduceau invitații și doritori de eveniment la locul indicat, iar la final mai mulți reprezentanți ai Muzeului asigurau, cu mașinile lor, transportul de persoane la locul dorit. Încă o dovadă de adevărată omenie și respect față de publicul spectator iubitor de artă și de frumos. 

Felicitări Muzeului tecucean și pentru această activitate reușită! 

 

Iancu Aizic 

 

 

You cannot copy content of this page