O nouă lansare de carte la Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci

 

Marți 25 iulie 2023, Sala Helios a bibliotecii tecucene a găzduit o nouă și interesantă lansare de carte. Manifestarea, având organizator Biblioteca „Ștefan Petică” și parteneriatul Primăriei și Consiliului Local Tecuci, a fost deschisă de managerul bibliotecii, Daniela Grigoraș, care, după ce a mulțumit publicului pentru prezență, ne-a prezentat distinșii oaspeți, respectiv scriitorul, poetul și directorul de editură gălățean Sterian Vicol și autoarea cărții ce urma să fie lansată, Bristena Georgiana Mantu, care a venit aici, la Tecuci, cu volumul intitulat „Chemări lăuntrice”, completat cu „Jurnalul unui pelerin”. 

 Bristena Georgiana Mantu este născută la Galați, așa cum îi place ei să spună – în frumosul oraș de la Dunăre, în septembrie 1994. În prezent, este psihoterapeută, psihospirituală sub egida Institutului de Psihosinteza din Londra, acum fiind în perioada de masterat. A fost susținută și îndrumată spre literatură și poezie de părinții ei, Ioana și Mihail Mantu, dar și de bunicii ei, Elena și Sterian Vicol. Volumul reprezintă cartea ei de debut și o dedică cu tot dragul iubitorilor de frumos dar și celor dispuși la dialog psihoterapeutic. 

Cartea de față are un număr de 106 de pagini, coperți cartonate și colorate. Pe prima coperta găsim tabloul intitulat „Oh, Flăcări de dorința furioasă” – realizat de Wiliam Blake și care este expus la Muzeul Tate Britain din Londra, iar pe ultima coperta avem o sculptură de C. Brâncuși intitulată „Pasărea în văzduh”. Cartea a apărut la Editura Timpul din Iași și este structurată pe trei capitole – Partea I cu titlul „Tăcerea”, Partea a II-a -„Curgerea” și Partea a III-a – „Călătoria” – Fragmente din Jurnalul intitulat „În drum spre Compostela”.  

 În continuare, managerul bibliotecii i-a oferit cuvântul scriitorului poet Sterian Vicol care începe spunând că personal este o mare onoare și plăcere să revină la Tecuci, oraș în care venea cu drag și în perioada în care era redactor la ziarul „Viața Nouă” – azi „Viață Liberă”. Continuă, zicând că aici, la Tecuci, are mulți prieteni din lumea literară dar și din cea a artiștilor plastici. De aceea, sunt puternic legat de acest oraș și de multe ori, în interviurile ce le acord, atunci când sunt întrebat dacă ar fi să nu mai locuiesc în Galați, ce oraș din țară aș prefera, eu spun Tecuci sau Piatra Neamț. Ne spune în continuare că la această lansare de carte, conform afișelor, mai trebuiau să participe scriitorul și publicistul gălățean A.G. Secară și profesorul scriitor -poet Constantin Oancă, dar ambii sunt acum bolnavi. 

Continuă, afirmând că fiind îndrăgostit de Tecuci, deplânge starea în care se află renumitul Conac de la Țigănești, la care revine cu ocazia Festivalului de poezie „Costache Conachi”, unde este mereu în juriu, și se miră de ce autoritățile județene sau Acamedia Română, căreia i-a revenit acest spațiu, nu fac nimic concret în acest sens. Ne mai spune că, în general, a colaborat foarte bine cu primarii ce au condus acest oraș, amintind de Gh. Lazăr, Eduard Finchelstein, Daniel Țuchel, Cătălin Hurdubae sau Lucian Costin.  

 În continuare, a luat cuvântul autoarea cărții – Bristena Georgiana Mantu care precizează că a început să scrie încă de când era elevă în clasa a V-a și a colaborat cu numeroase reviste și chiar cu revista „Porto-Franco”. Alături de literatură îndrăgește foarte mult studiul limbilor străine, iar recent a avut loc lansarea acestei cărți și la Biblioteca „V.A. Urechia” din Galați, în fața a trei generații de auditori.  

Autoarea cărții, privind în sală și văzând mulți elevi prezenți, spune că deși au trecut peste 10 ani de când nu mai este elevă, este foarte bucuroasă când vede în săli elevi și își aduce mereu aminte de frumoasa viață de elev. Continuă, amintind că deși lucrează în domeniul psihologiei, dragostea ei cea mare rămâne totuși scrisul. Ne vorbește apoi de cele trei etape ale vieții – copilăria, iubirea și înțelepciunea. Face o oprire specială la copilărie, spunându-ne că nu ar fi dorit să se despartă niciodată de aceasta. De altfel, mărturisește „M-am jurat să nu încetez niciodată să nu mai fiu copil, vreau să iau chiar copilăria cu mine, în mormânt!”. Ne vorbește în continuare despre eterna copilărie care trebuie să ne însoțească permanent. Intervine în discuție și poetul Sterian Vicol care spune „Copilăria nu moare niciodată !”. Despre copilărie și modul cum o înțeleg și percep elevii, au fost invitați să participe la dialog, scriitorul Sterian Vicol spunând că cine din elevi pune prima întrebare, primește cadou o carte, lucru care s-a și întâmplat. Tot despre copilărie au mai vorbit scriitorul Săndel Stamate, care spune că este total de acord cu păstrarea în noi a copilăriei, numai „să nu dăm, totuși, în mintea copiilor”. 

 Tot despre frumusețea copilăriei au mai vorbit bibliotecara Diana Cioclu, subsemnatul și profesoara Elena Huian. O intervenție foarte apreciată a venit din partea apreciatei profesoare Ramona Sonu, binecunoscută pentru cărțile de povești a cărei autoare este. Aceasta, printre altele, a reprodus și cuvintele marelui Ion Creangă „Dacă e popă să slujească, dacă e învățător să lucreze cu elevii și dacă e copil să se joace!”. În continuare, poetul Sterian Vicol a lecturat două poezii legate tot de copilărie din volumul său „Arca lui Sterian” .  

A fost apoi rândul autoarei să lectureze câteva din poeziile acestui volum. Citind cu mare atenție ultimul capitol intitulat „În drum spre Compostela – Jurnal de călătorie” – un jurnal foarte bine realizat pe perioada 6 august – 19 august, din ultima zi, 19 august, am reținut „Aici, se oprește călătoria. O parte din mine se bucură de finalitate, altă parte refuză să abandoneze această stare sacră creată din vise și sudoare!”. 

Felicitări stimate Sterian Vicol, felicitări autoarei și  organizatorilor acestui frumos eveniment! 

 

Iancu Aizic