Marți, 28 noiembrie 2023, Galeria „Helios” a Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică” din Tecuci a găzduit vernisajul expoziției „Simfonia formelor”, realizată de pictorul tecucean Mircea Cojocaru.
Expoziția a fost organizată de Primăria Tecuci cu sprijinul Casei de Cultură și a Bibliotecii municipale, având sponsori Asociația Ionela Balinte și Tipografia Graphotek Tecuci. În sală a fost admirate cele 30 de tablouri expuse, deosebite fiind cele cu titlurile „Flautist”, „La mandolină”, „Mândrețe”, „Pasiune”, „Odihna balerinei”, „Pasărea de vis”, „Maternitate”, „Grația balerinei” și altele, lucru care te fac să înțelegi mai bine de ce Mircea Cojocaru este și poet.
Manifestarea a fost deschisă de bibliotecara Lizeta Rarinca amintind faptul că pictorul Cojocaru s-a născut în satul Coasta Lupii din comuna Nicorești și după absolvirea cursurilor liceale la Galați a frecventat ca student audient cursurile Academiei de Artă din Cluj Napoca. A avut expoziții personale începând cu anul 1980 la Tecuci, Bârlad, Vaslui, Galați, Iași, București, dar și în Douai și Lille din Franța. O parte din lucrările acestuia au ajuns și în Marea Britanie, Israel, Suedia, Franța și Italia. Despre pictorul Mircea Cojocaru, cunoscutul critic de artă Valentin Ciucă spunea „Mizând cu dezinvoltură pe avantajele conferite de statutul de artist cu studii libere de pictură, Mircea Cojocaru se exprimă într-un limbaj despovărat de exigențele cunoscute de alții. La acest artist peste fiecare viziune apare o nouă identitate!”.
Bibliotecara Lizeta Rarinca încheie prezentarea pictorului amintind faptul că această galerie a găzduit până acum 8 expoziții de pictură și 3 de grafică realizate de artistul plastic Mircea Cojocaru.
Primul dintre invitați care a luat cuvântul în continuare, a fost Primarul municipiului – Lucian Costin spunând printre altele „Este o foarte mare bucurie pentru mine să particip la acest vernisaj și să privesc aceste reușite tablouri. De Mircea Cojocaru mă leagă o veche prietenie și îmi face mare plăcere să servesc, de obicei dimineața, câte o cafea în atelierul acestuia, un spațiu foarte primitor. Mă bucur să văd la acest vernisaj oameni de diferite profesii și în special mulți elevi, dovadă că tinerii de azi sunt interesați de cultură și artă. Primăria și Consiliul Local a fost mereu alături de artist și încercăm ca în anul 2024 să organizăm expoziții ale acestui apreciat pictor și în alte țări. Va mulțumesc maestre pentru tot ce faceți pentru tecuceni și nu numai. Orașul se mândrește cu oameni ca dvs”.
Următorul vorbitor a fost profesorul Ștefan Andronache, un alt apropiat al artistului plastic, care a început prin a ne spune că și pe el „Îl leagă o veche prietenie, colaborând fericit la numeroase proiecte. Vorbitorul continuă spunând că după ce l-a urmărit pe artist și l-a apreciat ca pictor de peisaje, acum, îl remarc ca un distins grafician. Apreciez calitatea tablourilor expuse, dovadă a talentului care îl caracterizează. Aici am remarcat tablouri cu realizarea corpului uman, pictorul aducând în special un mare omagiu femeii, în general, dedicându-i mai multe lucrări din care emană fericire, puritate și sinceritate”.
În continuare, a luat cuvântul părintele Constantin Velicu, un alt apropiat al pictorului Mircea Cojocaru și care începe zicând „Ne mândrim cu faptul că noi doi venim din părțile Nicoreștilor, am fost chiar colegi de clasă și de bancă. Nu de puține ori, ne-am mai certat, dar prietenia noastră este de neclintit și acum, după zeci de ani. Ne bucurăm enorm și pentru faptul că după marele pictor Gheorghe Petrașcu Tecuciul a dat și un Mircea Cojocaru. Personal, îi apreciez imensul talent și îi urez mult succes în continuare”.
Cuvinte de apreciere asupra expoziției au venit și de la profesorul Vladimir Radu, consilier local.
A luat apoi cuvântul profesorul de arte plastice Constantin Ilaș, prezent la eveniment cu mai mulți elevi. Acesta a făcut o atentă analiză a tuturor tablourilor expuse, apreciind armonia și frumusețea acestora, remarcând în special lipsa din tablouri a liniei drepte, înlocuită, așa cum e mai plăcut, cu linii curbe sau cercuri. Apreciază în continuare conținutul divers al lucrărilor și, mai ales, căldura ce emană din ele.
Privind în sală și remarcând prezența tinerei și talentatei artiste plastice Livia Claudia Copăceanu, profesorul Ilaș continuă prin a spune despre Mircea Cojocaru că este și un distins pedagog, el fiind cel care a pregătit-o pe Claudia pe drumul picturii, lucru pe care l-a făcut cu multă dragoste. Și rezultatele se văd, Claudia fiind prezentă la mai toate evenimentele culturale cu artiști de renume, cărora le donează portrete, ultimele fiind cele cu cei trei interpreți din piesa „Te despart de nu te vezi” și Doru Octavian Dumitru, spectacole ce au avut loc recent la Tecuci.
A luat cuvântul în continuare Tănase Dănăilă spunând printre altele că acest pictor reușește să vadă generalul în particular și că ochiul acestui pictor vede absolut totul acolo unde alții nu văd nimic.
Foarte emoționat, pictorul Mircea Cojocaru începe prin a mulțumi publicului care l-a onorat cu această prezență la eveniment, aducând mulțumiri Primăriei și Consiliului Local pentru sprijinul acordat de fiecare dată, mulțumiri Casei de Cultură și Bibliotecii care au fost mereu alături de el. Mulțumiri și Asociației Ionela Balinte și Tipografiei Graphotek, dar și soției care m-a înțeles că această e pasiunea mea și de multe ori, întârzii cu venirea mea acasă. Mulțumiri și profesorilor Vladimir Radu și C. Ilaș pentru prezența și sfaturile ce mi le-au dat, mulțumiri și Asociației de Pensionari condusă de inimoasa președintă Nuța Donici, prezente la majoritatea evenimentelor și mulțumiri pentru sprijin dlui Angelu Hulea.
În încheiere, aprecieri au venit și de la Ionela Balinte pe care o felicităm pentru ceea ce face pentru orașul nostru!
În final, spunem și noi felicitări maestre Cojocaru și mult succes în continuare, în tot ce faceți!
Iancu Aizic