Proiectul de reabilitare a Școlii „Dimitrie Sturdza” Tecuci spre final

 

Astăzi, 18 decembrie 2023, la Sala Studio a Casei de Cultură a avut loc conferința de presă privind finalizarea proiectului „Reabilitare clădire Școala Dimitrie Sturdza – monument istoric, Tecuci, județul Galați”. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. 

În sală au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei Tecuci, ai Școlii Gimnaziale „Dimitrie Sturdza” și ai constructorului PAVMIR AGRO SRL. La pupitru s-au aflat primarul Lucian Costin, viceprimarul Oliwer Drăgan, manager proiect Dan Trifan, director școală Florentina Golea. 

 Primarul Lucian Costin a mulțumit participanților pentru  că sunt părtași la „Un eveniment de suflet, reabilitarea clădirii Școlii Dimitrie Sturdza Tecuci, un obiectiv interesant din multe puncte de vedere, dar mai ales din punct de vedere istoric, a clădirii care dăinuie acolo de mulți ani ca obiectiv de interes educațional. Am participat de-a lungul timpului la câteva întâlniri de șantier, am văzut modul în care s-a lucrat și pot să spun că este unul dintre șantierele care chiar fac cinste acestor reabilitări. În sală este și dl. Pavalescu, cel care se ocupă de administrarea firmei care a câștigat licitația, și îi mulțumim pentru faptul că s-a implicat în realizarea acestui obiectiv atât de important. Aceasta este o clădire etalon la noi în municipiu și aș putea spune că la ora actuală, după Muzeul tecucean, este a doua clădire ca frumusețe în urbea noastră. Îmi doresc să avem cât mai multe astfel de clădiri pentru că Tecuciul este un oraș cu  istorie importantă și este impetuos necesar să facem toate demersurile pentru a lăsa generațiilor viitoare cât mai multe obiective frumoase”.  

Edilul a menționat că proiectul în sine a fost cu câteva mici probleme de la început – nefiind trecută partea de tâmplărie – dar s-a reușit împreună cu echipa din Primărie să se elimine toate impedimentele pentru a face posibilă licitația și atribuirea acestui contract, au fost alocați destul de mulți bani – peste 12.000.000 lei pentru acest proiect. Totodată, s-a reușit și schimbarea la toate elementele pentru eficiența termică a clădirii, s-au acordat bani din partea CL și pentru partea de infrastructură – de instalații și preluarea apelor pluviale.  

„Interesant este și faptul că tot prin fonduri europene, de această dată prin PNRR, avem obținută dotarea tuturor școlilor din municipiul Tecuci cu mobilier și partea de echipamente IT pentru educația copiilor. Îmi doresc ca și acest proiect să se implementeze cât mai repede, pentru ca și școala Dimitrie Sturdza să beneficieze de mobilier nou astfel încât toate cursurile școlare să se desfășoare la cel mai înalt nivel” a mai precizat Lucian Costin, aducând mulțumiri celor implicați în acest proiect, respectiv echipei din cadrul Primăriei, directorului unității – Florentina Golea, Consiliului local pentru alocare fonduri și constructorului.  

 Viceprimarul Oliwer Drăgan a vorbit despre efortul considerabil depus de echipa de implementare a proiectului împreună cu echipa din partea școlii, a cadrelor didactice: „Este foarte greu să desfășori activitate educațională într-un șantier. Nu vă dați seama ce chin au fost pe învățători/profesori să poată desfășura orele într-un șantier. În același timp mulțumesc constructorului pentru toată seriozitatea cu care s-a lucrat, având în vedere că nivelul de apă e destul de ridicat. La un moment dat când s-a săpat la fundație apa se vedea sub școală, și ca să faci în așa fel să izolezi termic, să fie totul făcut ca la carte, a fost o muncă destul de consistentă. Mulțumesc și managerul proiectului, Dan Trifan, fără de experiența căruia nu se putea ajunge unde suntem acum. Mulțumesc și directorului Florentina Golea, care prin insistența, uneori dusă cu pichamărul, a încercat și a reușit să rezolve totul. Este un proiect foarte frumos, Școala acesta nu este doar un monument, ci un monument care trebuie păstrat pe viață – și datorită curții interioare, spațiului și sălilor, a modului cum a fost gândită: o adevărată curte boierească!”. 

Ing. Dan Trifan a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect, menționând că lucrările sunt finalizate 99% în prezent. De asemeni a precizat „În proiectare și prin obținerea avizelor este Corpul C7 – Școala nouă mai bine zis. Sperăm ca până în primăvară să obținem toate avizele, ne-a împiedicat Cultura și ISU pentru a atribui lucrarea ca atare. După ce vom termina cu Corpul C7 vom face și tot ce înseamnă sistematizare pe verticală în așa manieră încât să fie o școală veche, dar modernă”. 

Prof. Florentina Golea a subliniat că reabilitarea școlii a fost un proiect grandios, cu muncă multă. 

 „Ceea ce nu au spus antevorbitorii este că acest proiect era în moarte clinică, mai era puțin și dispărea, cei care sau zbătut foarte mult au fost dl. primar și dl. vice. Proiectul avea foarte multe impedimente pentru că una era la fața locului și alta proiecția. L-au redresat, l-au pus pe picioare, l-au refinanțat și l-au adus în situația de a fi implementat, bineînțeles cu echipa din Primărie. Proiectul acesta ne-a onorat peste măsură, dar ne-a și responsabilizat. Am avut cel mai bun constructor și am lucrat foarte bine cu el pentru că școala trebuia să funcționeze chiar și cu șantierul în lucru. Suntem o școală de elită, cu cei mai buni copii, cu părinți extraordinari, cu un corp didactic de excepție, iar constructorul ne-a înțeles și a făcut în așa fel încât ne-a permis să funcționăm în condiții optime, cu ore în liniște.  

Dacă nu era școală, această clădire nu era în picioare pentru că tavanul era din paie, crăpat, mirositor, subsolul plin de apă și mizerii, pereții erau găuriți și plini de șoareci, dușumea mucegăită, la tâmplărie, între geamuri crăpături. Și nu puteai face nimic deoarece clădirea este monument.  

A fost o muncă titanică, susținută, nu a contat funcția, toți s-au mobilizat. Școala Dimitrie Sturdza nu este școala elevilor noștri de acum, este școala unui viitor, un viitor frumos, pentru că așa cum arată școlile așa va arăta țara”, a precizat prof. Florentina Golea, aducând mulțumiri tuturor celor implicați în acest proiect.