Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a organizat în prima zi de martie vernisajul expoziției „Impresii Afective”, lucrările aparținând pictorului Sterică Bădălan – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Galați.
Astfel, pe simezele Muzeului au fost expuse, în două săli, un număr de 30 de picturi, temele abordate fiind peisajul și natura statică cu flori. Creațiile pictorului se regăsesc în colecții particulare din România, Belgia, SUA, Turcia, Germania, Italia, Canada, Franța, Israel. După o primă impresie, publicul numeros a participat la inaugurarea expoziției lucrărilor de artă ieșită din mâinile dibace ale autorului.
Gazda evenimentului, managerul Muzeului tecucean, Daniel Dojan a spus că este al treilea an când și-au aplecat atenția asupra artei și frumosului la începutul primăverii cu o acțiune expozițională: „După cum știți Tecuciul este un oraș al artei, al culturii, cu mari personalități. De data această vrem să prezentăm un mărțișor frumos, într-o ramă de tablou. Este o colecție deosebită pe care vă invit să o vizitați, expoziția putând fi văzută de astăzi, 1 martie, până pe 29 aprilie. Pictorul Sterică Bădăran a mai expus la Tecuci, dar niciodată în Casa Teodor Cincu”.
A urmat Adrian Mihalache, restaurator în cadrul Muzeului din Tecuci, care după mulțumirile îndreptate publicului a spus că avem onoarea de a avea a patra oară în Tecuci pe artistul plastic gălățean Stelică Bădăran: „În urma expozițiilor pe care le-a avut la noi, datorită bunăvoinței dumnealui, patrimoniul Muzeului s-a îmbogățit. Avem în colecția noastră de artă două lucrări ce-i poartă semnătura. Îi mulțumim că ne-a acceptat invitația și a venit cu această frumoasă expoziție aici și-l mai așteptăm și cu alte ocazii”.
Invitat să ia cuvântul, prof. Radu Vladimir menționează că această expoziţie reunește lucrări ale pictorului Sterică Bădălan la Muzeu, în precedentele evenimente expoziționale având la dispoziție Galeriile de Artă „Gheorghe Petrașcu”, „aflate într-o promisă și așteptată reconfigurare funcțională”.
„Mare îndrăgostit de natură, Sterică Bădălan încântă şi de această dată cu imaginile sale inspirate de peisajele fermecătoare, spații pe care le-a cunoscut mai bine cu prilejul taberelor de creație la care a participat în ultimii ani. Sunt lucrări în care peisajul este surprins în rotația ciclică a anotimpurilor şi a unor momente diferite ale zilei. Predominante sunt cele dedicate anotimpurilor, tematică ce oferă posibilitatea slujitorilor penelului să folosească o bogată paletă cromatică. De aici şi culorile întâlnite cel mai frecvent în pânzele pictorului gălățean: galben, auriu, argintiu, roşu, oranj, griuri, pământ de Siena.
Uneori, pictorul plăsmuiește imagini în care arborii au îmbrăcat hlamidă purpurie („Octombrie”, „Toamnă târzie”) sau în care galbenul inundă suprafața tablourilor („Toamnă în galben”, „Toamnă aurie”). Ipostaziați într-o reprezentare frontală, copacii din lucrarea «Toamnă» par adevărate flăcări vegetale. Alteori, galbenul stins conviețuiește pe aceeași ramură cu pete de oranj, roșu și-un verde supus descompunerii, din care sevele au dispărut. Semnele toamnei se citesc reflectate și în valurile unduioase al Dunării („Reflexe”); ceața lăptoasă creează o atmosferă mohorâtă („Ceață la mal”).
Adesea, efectele acțiunii factorilor meteorologi ai toamnei sunt sugerate prin dominante de culoare („Diptic”, „Câmpina I”, „Toamnă în Deltă”). Când pictează peisajul în anotimpul de primăvară și vară, Sterică Bădălan trăiește la un alt diapazon întâlnirea cu spectacolul naturii”, a menționat prof. Radu Vladimir printre altele și a mulțumit autorului pentru că a adus la Tecuci atâta bucurie sufletească.
Pictorul gălățean, cu origini tulcene, Sterică Bădăran mulțumește pentru invitația primită, precizând că îl leagă amintiri frumoase de Tecuci și prima lui expoziție într-o galerie a fost la Galeria „Gheorghe Petrașcu” din centrul orașului. „În urmă cu patru luni am expus «De la Cotul Pisicii la Veneția» la Galeriile de Artă Nicolae Mantu din Galați. Am selectat lucrări și de la Cotul Pisicii, acolo unde am văzut lumina zilei, și din Veneția unde am ajuns peste ani, mai târziu.
De ce am făcut această introducere? Deoarece în primăvara copilăriei mele apa intra pe ulițele satului și rămânea până spre vară, timp în care mergeam cu barca: pe Deltă, la școală. Toți oamenii aveau bărci, circulau cu ele apoi le legau la mal fără să se exaspereze.
Când aveam 11 ani părinții au luat hotărârea de a ne muta într-un loc mai uscat, dar imaginea apelor, a bărcilor, a satului pescăresc mi-au rămas multă vreme în retina mea vizuală. Asta vizavi de tema lucrărilor, majoritatea dintre ele reprezintă imagini cu copaci, ape, margini de sat”, a menționat Sterică Bădăran, mulțumind publicului că și-a făcut timp pentru această expoziție la început de primăvară.
A mai luat cuvântul pictorul tecucean Mircea Cojocaru, apreciind lucrările pe care și-a pus amprenta Sterian Bădaran cu mare sensibilitate.
La final s-a precizat că lucrările sunt puse la vânzare, lista cu prețuri fiind găsită la Muzeu. A fost un eveniment deosebit, această artă, pictura cu remarcabilele tablouri expuse intrând în sufletele fiecăruia cu căldura emanată.