Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” organizează în cadrul programului „Conferințele muzeului”, sâmbătă, 9 martie 2024, începând cu ora 11, conferința „Dictatura comunistă și represiunea clericilor ortodocși – Cazul Evghenie Hulea”, susținută de masterand Gabriel-Andrei Timofte.
Legea nr. 247/2011 stabilește ziua de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944 – 1989” iar în fiecare an muzeul tecucean comemorează această zi prin diferite manifestări.
Secolul XX poate fi numit fără echivoc ca fiind secolul de aur al Bisericii Ortodoxe Române, datorită multitudinii de sfinți mărturisitori pe care Dumnezeu i-a dăruit neamului românesc în pofida sistemului de guvernare aflat pe atunci la putere, comunismul. Proaspăt instaurat în fruntea statului, pe 6 martie 1945, guvernul condus de Petru Groza avea să fie copia fidelă a sistemului sovietic de guvernare și din 1947, după abdicarea Regelui Mihai, închisorile și coloniile de muncă aveau să se înmulțească și să fie „alimentate” cu forțe proaspete de muncă provenite din elita anticomunistă a țării.
Părintele Evghenie Hulea, starețul de la Mănăstirea Mușinoaele este echivalentul rezistenței anticomuniste din Munții Vrancei, fiind duhovnicul grupului de partizani conduși de Ion Paragină și cel care vreme de aproape doi ani le-a dus, în munți, alimente, pastile, haine etc.
Gabriel-Andrei Timofte este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, iar în prezent urmează cursurile de masterat la aceeași facultate dar și cursurile Facultății de Istorie. Este licențiat în Teologie cu lucrarea „Protosinghelul Evghenie Hulea – mărturisitorul lui Hristos în temnițele comuniste”, o lucrare care însumează 3 ani de cercetare. Aceasta lucrare va apărea în curând. A scris articole din domeniile Istorie și Teologie. A publicat în Revista Atitudini dar și în alte publicații locale. Este membru ASCOR Iași coordonând Departamentul Asistență Socială.
Vă așteptăm!
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”