Verificări și sancțiuni la angajatorii din domeniul întreținerea și repararea autovehiculelor

 

În perioada 23 – 26 aprilie 2024 Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul „întreținerea și repararea autovehiculelor”- cod CAEN 452.  

Rezultatele acestei campanii la nivelul județului Galați sunt următoarele: 

În domeniul relații de muncă 

În urma celor 21 de controale efectuate inspectorii de muncă au depistat 3 persoane prestând muncă nedeclarată (din care 2 persoane fără contract individual de muncă și o persoană care presta activitate deși avea contractul individual de muncă suspendat) și au aplicat 3 amenzi în valoare totală de 60.000 lei. 

Au mai fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale din care 2 amenzi în valoare totală de 3.000 lei și 5 avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și a altor prevederi legale. 

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: 

– Muncă nedeclarată (persoane fără contract individual de muncă și salariat care presta activitate în perioada în care acesta are contractul individual de munca suspendat); 

– Lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de către salariați și neconsemnarea orele de început și de sfârșit ale programului de lucru în documentele de evidență a muncii prestate zilnic de un salariat în folosul angajatorului controlat. 

Au fost dispuse 21 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate. 

În domeniul securității și sănătății în muncă 

În urma celor 12 controale efectuate inspectorii de muncă au aplicat unui număr de 12 de sancțiuni contravenționale din care 8 avertismente și 4 amenzi în valoare totală de 19.000 lei. 

Au fost dispuse 12 măsuri remedierea neconformităților constatate. 

A fost oprită activitatea la un loc de muncă unde se utilizau agenți chimici periculoși inflamabili în prezenta surselor de foc deschis.  

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost: 

– Echipamente de muncă sub incidența ISCIR fără verificare periodică;  

– Instruire din punct de vedere al securității și sănătății în muncă deficitară;  

– Neverificarea modului în care lucrătorii utilizează echipamentul individual de protecție (EIP); 

– Neînlocuirea echipamentului individual de protecție la pierderea calității de protecție a acestuia; 

– Locuri de muncă pentru care nu au fost evaluate riscurile. 

 

ITM Galați