Festivalul Aforismului în cea de a doua zi – Galerie foto

Cea de a doua zi a Festivalului Internațional al Aforismului, a continuat la Tecuci vineri, 5 octombrie, în Parcul Central, unde a avut loc festivitatea de inaugurare a bustului eroinei Ecaterina Cocuța Conachi – Vogoride.

 De la statuia Cocuței Conachi, participanții la festival au fost invitați la masă la Restaurantul Parc și apoi, reveniți la Ateneu, activitatea a fost deschisă de gazda Ateneului, Doru Eugen Pelin, cu mulțumiri adresate participanților la această mare sărbătoare. A fost prezentat în continuare un filmuleț despre viața Cocuței, realizat de o televiziune gălățeană, unde din partea tecucenilor, la sediul de la Țigănești, au dat explicațiile necesare profesorul Ghica și Doru Pelin. Vorbind apoi de eroina noastră, prof. Ghica se oprește la faptul că aceasta a avut  9 copii.

 În continuare, a fost invitat să ia cuvântul academicianul N. Dabija, acesta începând prin a ne spune că e mândru  de faptul că este finul marelui  Ion Niculet, cel care a fost Președinte al Sfatului Țării din Moldova. Ne vorbește în continuare de Basarabia, acel copil înfășurat încă de mic în sârmă ghimpată. Dacă în anul 1939, Basarabia avea 5 milione de locuitori, în anul 1953 ea numără doar 2 milioane. Ne vorbește în continuare de localitatea lui natală, Cainari. Ne spune apoi cu mare bucurie că a făcut numeroase deplasări în diverse țări, fiind chiar Cetățean de onoare al unui oraș din America. Ne vorbește apoi de felul cum a auzit el de România și de jocurile copilăriei când se spune de Tecuci. Dar, auzind de Tecuci, am aflat că aici sunt mulți iubitori de cultură și l-am remarcat pe Vasile Ghica, urmărindu-i de mult timp aforismele din diferite publicații și credeam eu, la început, că acesta are peste o sută de ani după opera realizată de dânsul. Acum, încheie vorbitorul, ne leagă o adevărată prietenie.

 A luat apoi cuvântul unul din premianții primei ediții a festivalului, Ionuț Caragea din Canada, acum stabilit la Oradea, deținător a numeroase premii în diferite concursuri, acum, urmărind expunerea academicianului N. Dabija, spune că am asistat la o lecţie de adevărat patriotism.  Profesorul universitar asociat, director al Departamentelor centrelor de promovare, Pompiliu Comşa, apreciază şi dânsul devotamentul şi patriotismul academicianului Dabija şi vine cu propunerea ca distinsul academician N. Dabija să candideze la Preşedenţia României.  În timpul festivalului, prof. Comşa a formulat un apel către partidele politice şi societatea românească, semnând deocamdată cei prezenţi în sală, respectiv având 40 de semnături pentru propunere.

N. Dabija spune în continuare că un președinte de țară, trebuie să își iubească cu adevărat poporul.

Renumitul scriitor Gh. Neagu din Focșani  a amintit de Duiliu Zamfirescu, de la nașterea căruia se împlinesc acum 150 de ani și care a fost și el guvernator. Au mai luat cuvântul și au citit aforisme Andrei Petrus  și Valeriu Butulescu, iar scriitorul Sterian Vicol a vorbit despre faptul că în revista ce o conduce, Porto Franco, sunt mereu publicați scriitori din Chișinău, Cahul, Ismail.

În continuare este prezentată cartea Fotoaforisme după care am subliniat frumoasele cuvinte rostite de scriitorul Vasile Ghica: Scriitor nu este acela care scrie ci acela care este citit!

 Scriitorul Dorel Vidrascu spune că ieri, la deschiderea festivalului, urmărind numeroșii elevi care au prezentat frumoase aforisme, a trăit o parte din copilăria sa: Vreau să vă mai spun faptul că anul trecut, atunci când scriitorii și poeți au fost trimiși în numeroase școli, eu am fost repartizat la CNAE. Am rămas mirat. Ce să caut eu, la un liceu agricol? Dar, am rămas impresionat de ce am văzut acolo, de interesul elevilor pentru poezie și literatură, în special pentru carte. Pentru mulți încă a rămas ceva special să ai în mână, nu pe ecran, cartea, să dai foaia, să îi auzi foșnetul și să simți mirosul cernelei de pe pagină. Apoi, vorbind de Tecuci, distinsul scriitor ne spune  că Tecuciul a fost capitală de județ, după 1989 a încercat să redevină, nu a reușit, dar acum este capitala aforismului și asta, este mai mult!

 Gazda festivalului, Doru Eugen Pelin, prezintă cartea recent apărută cu ocazia manifestării, intitulată  Festivalul  Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni – ediția a II-a, Tecuci 2018 –  Antologie, realizată de  Fundația Pelin sub deviza Educație  fără frontiere creștin – europeană, lucrare care se va înmâna tuturor participanților la Festival.

În final s-a trecut la acordarea premiilor după cum urmează:

– Trofeul Sapiens Piroboridava Ex-Aequo –  Nicolae Petrescu – Redi

– Trofeul Sapiens Piroboridava – Ex-Aequo – Ionuț Caragea

– Premiul I  Ex-Aequo –  Mircea Oprea și Teodor Dume

– Premiul II Ex-Aequo –   Constantin Ardeleanu și Victor Martin  

– Premiul III – Ex-Aequo – George Budoi și  Geafir George

Mențiuni au obținut: Florin Alexandru, Gheorghe Mihail, Dorel Vidrascu, Florentina loredana Dalian

Premiul special pentru creații dedicate Centenarului Unirii: Andrei Petrus

Premiul special pentru creații literare dedicate Centenarului Marii Uniri: George Corbu

Premiul special Efim Tarlapan: Eliș Râpeanu

Premiul Special Ion Petrovici: Dan Surducan

Premiul special Costache Conachi: Pompiliu Comșa

Premiul special Alex. Mironescu: David Boia

Premiul special Hortensia Papadat Bengescu: Letiția Coza

Premiul special Cocuța Conachi: Creola Băltărețu – Franța

Premiul special Ovid Caledoniu: Viorel Vintilă – SUA

Premiul special Calistrat Hogaș: Vasile Ponea

Premiul special Iorgu Iordan: Any Drăgănoiu

Premiul revistei Plumb din Bacău: Gabriel Petru Băietan

Premiul revistei Meridianul Cultural Român: Vaslui – George Corbu

Premiul revistei Dunărea de Jos Galați: Leliana Mihaela Rădulescu

Premiul revistei Spații Culturale din Râmnicul Sărat: Nicolae Nicoară.

Premiul revistei Salonul Literar din Odobești: Darius Liber din Israel

Premiul revistei Axis Libri din Galați: Paula Adriana Cozian

Premiul revistei Porto Franco din Galați: Ion Diordiev – R. Moldova

Ziarul Viața liberă din Galați a oferit premii următorilor concurenți: Liviu Zanfirescu, Costel Avramescu, Cristinel Motrici, Gheorghe Gurau, Rusu Victor Emil, Stan M. Andrei și Ion Fărcășanu.

 

Iancu Aizic