Evenimente publice și sesiuni de prevenire HIV organizate de liceenii din țară

 În cadrul proiectului „Tineri sănătoși, comunități sănătoase!”, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci a format 30 liceeni, din 30 de licee din România, în problematica prevenirii infecției HIV, urmând ca aceștia să utilizeze tehnicile și informațiile primite, în timpul cursului de formare organizat, pentru a livra sesiuni de prevenire HIV adresate egalilor lor și a organiza evenimente publice, cu aceeași temă, adresate comunităților din care fac parte. 

La sfârșitul lunii septembrie, 30 de liceeni din 30 de orașe diferite au participat la un training de formare pe problematica infecției cu HIV/SIDA, ocazie cu care tinerii au avut acces la informații medicale despre infecția cu HIV, informații despre viața cu HIV în România, discursul instigator la ură, tipurile de discriminare și efectele lor, dar și la metode de educație nonformală pe care le pot utiliza în organizarea de sesiuni de prevenire adresate egalilor lor.
De asemenea, tinerii au mai avut acces și la strategii de organizare de evenimente și campanii publice, informații ce le vor fi utile pentru organizarea de evenimente publice pe tema HIV adresate comunităților în care trăiesc. Atât sesiunile, cât și evenimentele vor fi organizate în luna octombrie a acestui an.
Ana-Mihaela Acatrinei, participantă și elevă la Colegiul Naţional „Emil Botta”, Adjud, menționează:
„Din această experienţă plec cu intenţia de a-mi valoriza timpul altfel. Vreau ca tinerii din comunitatea mea să înţeleagă efectele discriminării și ce este HIV cu adevărat mai ales în situația în care majoritatea nu se informează și ajung să pună etichete oamenilor pe care nu îi cunosc, astfel ajungându-se extrem de ușor la marginalizare și stigmatizare. Îmi doresc ca oamenii să înţeleagă că suntem egali şi că trebuie să renunţe la stereotipurile pe care le-am tot auzit acasă sau în grupul de prieteni și care nu au nicio legătură cu realitatea. Formatorii au creat o atmosferă relaxantă și prietenoasă, acest lucru ajutându-mă să îmi exprim mai bine punctul de vedere, să interacţionez lejer cu ceilalţi și să mă implic activ în discuțiile și dezbaterile propuse. Dacă la început eram tineri din diferite oraşe ale ţării, pot spune că după prima sesiune de jocuri de intercunoaștere, am format un grup unit, ceea ce a dus la o colaborare efiecientă pe tot parcursul cursului.Toată această experiență a contribuit la dezvoltarea mea ca om, a percepţiilor şi convingerilor mele. Sunt onorată că am fost selectată pentru a participa la acest curs și că voi putea să îmi informez colegii și comunitatea despre consecințele medicale și sociale ale unei potențiale infecții cu HIV.”
Proiectul „Tineri sănătoși, comunități sănătoase!” este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma concursului național de proiecte de tineret, ediția 2016.
Despre Asociația Semper Musica Filiala Tecuci
Asociația Semper Musica Filiala Tecuci – a luat naștere în iunie 2015 cu ocazia proiectului „Voluntar de Tecuci!”, inițiativă finanțată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile prin Fondul ONG, granturile SEE 2009-2014.
Filiala Tecuci a Asociației Semper Musica, prin viziunea asumată, are în vedere dezvoltarea unui oraș în care tinerii tecuceni se implică, mobilizează comunitatea și rezolvă problemele celor în dificultate.

Pentru informații suplimentare despre acest proiect, vă rugăm să ne contactați la telefon: 0769.986.260. Persoană de contact: Mădălin Ianuș, Director Executiv, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci.