Campanie de informare pentru folosirea în siguranță a dispozitivelor mobile

 Poliția Română s-a alăturat campaniei de conștientizare a mallware-ului ce afectează dispozitivele mobile, derulată în această săptămână, la nivel paneuropean.
Polițiștii vor transmite informații despre riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile, precum și recomandări despre cum poți să-ți securizezi activitatea online. 

Dispozitivele mobile, ca smartphone-urile și tabletele, au devenit o obișnuință în viața de zi cu zi. Tehnologia pe care nu demult o găseai doar într-un computer, acum poate fi ținută în mână.
Totuși, odată cu creșterea în popularitate a acestor dispozitive, a crescut și interesul infractorilor în acest domeniu. Riscul malware-ului mobil este real: hackerii îți pot sustrage bani și informații personale sau îți pot spiona toate activitățile.
Pentru a crește nivelul de conștientizare a utilizatorilor, Poliția Română s-a alăturat Europol în cadrul campaniei de conștientizare a mallware-ului ce afectează dispozitivele mobile, campanie care începe astăzi.
Astfel, săptămâna aceasta, România, împreună cu alte 21 de state membre ale U.E. (Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Italia, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania și Marea Britanie), 3 state care nu sunt membre U.E. (Columbia, Norvegia și Ucraina) și 2 agenții ale U.E. (ENISA și eu-LISA), în colaborare cu mai mulți parteneri din domeniul public și privat, vor desfășura activități pentru ca lumea să conștientizeze acest fenomen și consecințele sale.
Vor fi organizate prelegeri în școli, workshop-uri, cursuri de instruire, dar și întrebări online și chat-uri live pe rețelele sociale.
Toate aceste demersuri paneuropene vor fi însoțite de desfășurarea unei campanii de comunicare pe rețelele de socializare și pe site-urile naționale.
Pentru a ajuta oamenii să-și protejeze dispozitivele mobile de criminalitatea informatică, Centrul European Cybercrime din cadrul Europol a realizat materiale de campanie disponibile în 20 de limbi, ce vor fi puse la dispoziția publicului larg.

Materialele conțin informații despre riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile. De asemenea, conțin recomandări despre cum poți să-ți securizezi activitatea desfășurată online, ca download-area aplicațiilor, internet banking-ul, conectarea la wi-fi sau cum poți să nu devii victimă a online ransomware.