Cenaclul literar „Calistrat Hogaş” în mijlocul elevilor de la CNCH

 Casa de cultură a municipiului Tecuci în parteneriat cu Colegiul Național „Calistrat Hogaș” au organizat joi, 24 noiembrie 2016, la biblioteca  colegiului, o interesantă manifestare literară. Este vorba despre o nouă ediţie a colocviilor de literatură „Toamna tecuceană” unde iubitorii de poezie au avut şansa de a fi, timp de două ore, alături de talentaţii şi apreciaţii membrii ai cenaclului tecucean. 

Manifestarea a fost deschisă de îndrăgitul profesor Vladimir Radu, spunând printre altele că dacă, de obicei, toamna se numără roadele, iată de această dată şi poeţii îşi expun „produsele” în faţa noastră,  a iubitorilor de poezie. Şi aceasta nu oriunde, ci aici la colegiul nostru care poartă acelaşi nume ca şi cenaclul, adică Calistrat Hogaş. Să nu uităm, continuă profesorul Radu că de aici, din Tecuci au plecat multe personalităţi recunoscute în literatura noastră şi chiar ieri, 23 noiembrie, la biblioteca municipală, un tecucean, scriitorul George Arion, printre altele şi redactor şef al publicaţiilor „Flacăra” a lansat o nouă lucrare.
În continuare, profesorul Radu dă cuvântul moderatorului evenimentului, profesor Constantin Oancă, preşedinte al cenaclului. Acesta se declară bucuros că este din nou împreună cu membrii cenaclului pe care îl conduce, în mijlocul elevilor, menţionând faptul „că poezia e pretutindeni”.
 Prof. Oancă îl prezintă apoi pe „seniorul” scriitorilor tecuceni, poetul Dionisie Duma, amintind doar ultimile trei cărţi ale sale: „Exerciţii de primenire” – 2012, „Dionisie Duma în reflectoarele criticii literare” – 2014 şi „Un alt popas” – 2016, făcând apoi şi o sumară trecere în revistă a referinţelor critice făcute de Laurenţiu Ulici, Zoe Dumitrescu – Buşulenga şi Gheorghe Istrate.
Invitat să ia cuvântul, poetul Duma solcită ţinerea unui moment de reculegere pentru fostul elev al acestui liceu, prof. univ. dr. George Purcaru, stabilit de mult timp în Germania şi scriitorul Vasile Andru, cu multiple legături cu Tecuciul nostru. Poetul Duma continuă prin a repeta faptul că nu poate uita că este produsul acestei şcoli şi se opreşte la ultimul interviu ce l-a acordat unui alt scriitor tecucean valoros, prof. şi scriitorul Ghiţă Nazare.
Prof. Oancă prezintă ultimile cărţi ale sriitorului Vasile Ghica,respectiv „În ghearele râsului” vol. I şi II, apărute în 2014 la Paris dar şi la Beirut în limbile română, franceză şi arabă, amintind apoi de volumul „’Surâsul lui Icar” apărut în 2015.
Luând cuvântul scriitorul Vasile Ghica începe prin a-şi exprima bucuria ce o are de fiecare dată când vine în acest loc, remarcând apoi realitatea conform căreia dacă în urmă cu mulţi ani învăţământul românesc era pe locul doi, după Franţa, acum el se află pe locul 128 alături de ţări cum ar fi Gabonul. Şi totuşi, continuă scriitorul Ghica, există în România şi şcoli foarte bune iar şcoala voastră se află printre acestea.
Profesorul Ghica invită elevii să se apropie cât mai mult de literatură şi să participe mereu la astfel de evenimente literare unde scriitori vin cu drag şi fără cataloage putând să le adreseze orice întrebare. În continuare a citit câteva din aforismele lui încheind cu regretul faptului că dacă la Paris mai multe ţări au librării unde se găsesc cărţi în mai multe limbi, iar românii nu au acolo nicio librărie.
Este prezentată în continuare profesoara poetă Eleonora Stamate, iar din cele şapte cărţi care i-au apărut până acum sunt menţionate „Simfonie crepusculară” – 2001, „Castelul îngerilor” – 2004, „Viaţă la imperfect” – 2010, „Cristale cu aromă de pelin” – 2012 şi „Oglinzi încărunţite” – 2016.
 Prof. Stamate citeşte câteva din poeziile sale, după care prof. Radu intervine ţinând în mână cartea „Tecuciul literar” scrisă de profesorul G. G. Ursu, apărută în urmă cu peste cinzeci de ani, unde sunt surprinși mai mulţi poeţi din acel timp solicitând continuarea cu poeţi actuali. Prof. Radu reaminteşte faptul că şi astăzi la staţia radio a colegiului au fost prezentaţi mai mulţi poeţi prin membrii cenaclului literar din sala „Hiperion” numind pe Natalia Negru, Calistrat Hogaş, Tudor Panfile, H. P. Bengescu, Eugen Boureanu şi alţii.
Despre Eugen Boureanu, care din cei 86 ani trăiţi a scris 66, ne-a vorbit eleva Monica Munteanu din clasa a-XI-a B.
Prof. Burlacu intervine spunând că va apare lucrarea „Însemnările unui singuratec” cu prefaţă de C. D. Zeletin, V. Ghica, I. Necula, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la plecarea la cele veşnice a lui Eugen Boureanu, aceasta după ce a mai apărut o carte dedicată poetului Emil Băicoianu.
 Este prezentată în continuare Carmen Huzum, o poetă ce se impune şi care a citit mai multe poezii printre care „Şi te iubesc”.
Ne este prezentată poeta Mihaela Gudană, autoarea monografiei comunei Ghidigeni, anunţându-ne că pe 6 decembrie 2016 îşi va lansa o nouă carte. Mihaela Gudană ne citeşte câteva poezii, ultima realizată chiar astăzi.
Profesorul Oancă ne prezintă o nouă poetă de la CNSH, membră a cenaclului „Ştefan Petică-2007”, pe Mădălina Bianca Partenie, care ne-a citit poezia „Cântecul pământului”.
A urmat o altă poetă de la acelaşi liceu, Ruxandra Voica cu poezia „Pereţii”.
Prof. poet Săndel Stamate ne-a prezentat poeziile: „Moştenire”, „Rânduri pentru fiul meu” şi „Clipa”.
Tănase Dănăilă începe prin a ne mărturisi bucuria ce o are că se află acum în mijlocul elevilor şi ne citeşte poezia „Spovedanie”, prezentând în final şi câteva aforisme proprii.
Poetul pictor Mircea Cojocaru începe cu mulţumiri adresate auditoriului şi ne citeşte poezia „Mereu” şi „Eu sunt al doilea soldat de la Maraton”.
A fost apoi rândul profesorului Oancă să îşi prezinte ultimele lucrări, îndemnând elevii să vină mereu la cenaclu.
Cuvântul de final a revenit prof. Vladimir Radu, de această dată fiind mesagerul elevilor de la colegiu pentru a mulţumi celor 12 apostoli ai scrisului acum în faţa elevilor.
Prof. Oancă încheie prin a spune că dacă acum poeţii au venit la liceu e rândul elevilor să vină la cenaclu. În final, poetul Duma Dionisie a prezentat Diploma primită de Reprezentanța scriitorilor din Tecuci, oferită de către USR – Filiala Iaşi.

Autor: Iancu Aizic