Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă

 Având în vedere faptul că județul Galați se află la acest moment sub o avertizare Cod Galben de ninsori și pe alocuri viscol, recomandăm conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea indicaţiilor polițiștilor aflaţi în trafic. 

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor și echipați-vă corespunzător autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.
Acordați o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniți la drum dacă sesizați probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.
Ștergeți parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asigurați funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).
Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitați manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiți frâna de motor.
Adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).
Păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
Dat fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.         
Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament şi traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.
Participanții la trafic trebuie să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri care acționează pe arterele pe care se circulă îngreunat și să permit accesul utilajelor de deszăpezire pentru degajarea căilor de circulație.
 

 

IPJ Galați