Astăzi, 3 martie, celebrăm Ziua Mondială a Scriitorilor, cei care, prin cărţile lor, ne ajută să intrăm în alte lumi, să ne transpunem în alţi oameni, să ne dezvoltăm şi să vizităm locuri inimaginabile.
Sărbătorită încă din 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost stabilită de Congresul Internaţional al PEN Club. Fondat în 1921 la Londra, PEN Club Internaţional reprezintă asociaţia scriitorilor de pretutindeni şi are drept scop promovarea prieteniei şi a sprijinului intelectual între scriitorii din toate colţurile lumii.
Cu toate că numele organizaţiei este dat de iniţialele cuvintelor „Poets, Essayists şi Novelists” (Poeţi, eseişti şi nuveliști), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnalişti până la istorici. Ideea de a crea această organizaţie a aparţinut scriitorului englez C.A. Dawson Scott, iar primul preşedinte a fost John Galsworthy.
În prezent, PEN Club Internaţional are filiale în peste 130 de ţări şi reprezintă cea mai mare organizaţie literară, care accentuează rolul literaturii în dezvoltarea culturii mondiale şi lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare şi important centru PEN Club se află în SUA.
PEN Clubul Român a fost înfiinţat în anul 1923, printre iniţiatori aflându-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar şi instaurarea regimului comunist i-au întrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, la nivel formal. Renaşterea clubului s-a realizat în 1990, când Ana Blandiana a devenit conducătorul clubului din România şi a încercat să refacă legătură cu marii scriitori aflaţi în exil.