Şedinţă de Cenaclu literar cu poeta Carmen Huzum în prim plan

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (10) Joi, 4 mai 2017, sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Cenaclului „Calistrat Hogaş”, condus de poetul  Constantin Oancă, membru al USR. 

Cenaclul a avut în program o nouă lansare de carte. Este vorba despre lansarea noului volum a poetei Carmen Huzum intitulat „La margine de lume…”, apărut la Editura „GraphoPress” la sfârşitul anului 2016.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (8) Manifestarea l-a avut drept moderator pe poetul Dan Vîţă, referent la Casă de cultură, care a început prin a ura un călduros „Bun venit” tuturor participanţilor la acest important eveniment literar.

Moderatorul a continuat prin a reproduce vorbele pline de sensibilitate ale unui valoros poet conform cărora „Poeţii sunt nişte donatori de sânge din spitalul realităţii”, deschizând astfel drumul spre poeta tecuceancă Carmen Huzum. Ne recomandă să împletim lirismul poeziei cu ritmurile muzicale ale clapelor pianului, manevrate cu multă pricepere şi dragoste de tinerele interprete Lorena şi Diana Dumbravă de la secţia de pian a Clubului Elevilor din Tecuci, premiate la diverse concursuri naţionale şi chiar internaţionale.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (9) Revenit la microfon, moderatorul a prezentat sumar cartea poetei Carmen Huzum cu prefaţă semnată de Cezarina Adamescu, considerând această nouă apariţie o continuare firească a cărţii de debut apărută anterior.

Referentul Dan Vîţă continuă spunând că apreciază la poetă dinamismul liric şi mai ales multitudinea verbelor folosite, ducând la o permanentă mişcare. „Dar, pentru o analiză mai atentă a noului volum, îl invit la microfon pe poetul Dionisie Duma, membru al USR , preşedinte de onoare al cenaclului tecucean” a continuat Dan Vîţă.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (6) Scriitorul Dionisie Duma începe  prin a reproduce vorbele marelui poet Ioanid Romanescu, îndrăgit prieten al tecucenilor, rămas celebru prin acel „Trăiască poezia şi marii visători”. Dionisie Duma continuă prin a aduce şi salutul preşedintelui USR Filiala Iaşi – Casian Maria Spiridon.

Ne spune în continuare că pe poeta Carmen Huzum o cunoaşte din anul 2012, de-a lungul timpului îndemnând-o să scrie şi astfel reuşind să editeze primul volum în anul 2013.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (4) „La poeta Carmen Huzum domină tema iubirii care străbate volumul de la început la sfârşit. De fapt, acesta a fost motivul poeziei încă de la Adam şi Eva, continuându-se prin a se alătura iubirea eternităţii”, spune scriitorul Duma.

Aminteşte apoi vorbele marelui poet Lucian Blaga conform cărora „Poezia este o cale de descifrare a trăirilor şi mai ales a iubirilor”. „Aici avem de-a face cu o poezie  cu formă feminină dar cu un puternic conţinut bărbătesc. Pentru toate acestea consider că poeta Carmen Huzum nu are concurent în poezia tecuceană şi chiar gălăţeană”, încheie poetul Dionisie Duma.

Revenit la calitatea de moderator, Dan Vîţă remarcă prezenţa în sala a scriitorilor gălăţeni Petre Rău şi Gabriel Gherbaluță, după care continuă spunând că textele poetei Carmen Huzum reprezintă un dialog erotic cu un puternic caracter liric şi mai ales cu un permanent dialog.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (1) Invitată la o prima luare de cuvânt, poeta începe prin a mulţumi preşedintelui AARD-CAR „Unirea” Tecuci, Cătălin Dodu, fără sprijinul căruia cartea de faţă nu ar fi putut vedea lumina tiparului. Aduce apoi mulţumiri şi profesorului Cristian Stănilă, director al Şcolii „Iorgu Iordan” şi tuturor colegilor de la această unitate de învăţământ. Vorbind despre carte, autoarea spune că aceasta a apărut pentru că trebuia să vină, după care ne lecturează poemul autobiografic „Damme Elly”.

Primul dintre invitaţi care a luat cuvântul a fost jurnalistul Tănase Dănăilă, acesta spunând printre altele: „Forţa cuvântului ne-a adunat acum, aici, la chemarea poetei care reuşeşte să dreseze cuvintele într-un mod armonios. Poeta ne convinge să o citim şi ne ia martori la trăirile ei. Ea are talentul de a stăpâni elementele figurative. Poeziile dânsei sunt relativ uniforme şi foarte bine articulate”. Ne citeşte în continuare poezia „De ti(h)nă” şi încheie prin a aprecia eleganta şi esenţa cărţii de faţă.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (3) A luat cuvântul poetul Constantin Oancă, preşedintele cenaclului, care pentru început ne-a citit poezia „Eu chiar exist”, după care remarcă prin poeziile citite tema dragostei neînplinite şi lecturând poezia „1002”. Se opreşte apoi la Tema „toamnei”, pe care îl consideră „Anotimpul tristeţilor” după care ne lecturează poezia  „Ca şi cum aş fi”, încheiind cu lectura poeziei „Copacul” dar şi cu aprecieri asupra reuşitei acestui nou volum.

Scriitorul gălăţean Gabriel Gherbaluță lecturează câteva dintre poeziile acestui volum şi apreciază calitatea acestora.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (5) Scriitorul tecucean Vasile Ghica, care recent a avut o nouă lansare de carte, începe prin a ne spune că poeta a aşteptat cu apariţia acestui volum până când a considerat că e momentul potrivit. Remarcă lipezimea verbelor, o logică a modernismului tinzând chiar spre clasicism, poeziile fiind bine realizate. O consideră o poetă adevărată. Profesorul Ghica mulţumeşte preşedintelui Cătălin Dodu spunând că „Prin el, viaţă culturală a Tecuciului a crescut foarte mult”. Apreciază la acesta şi deschiderea de care a dat dovadă atunci când şi-a oferit sprijinul la realizarea „Festivalului aforismului” care va avea loc la Tecuci pe data de 6 octombrie 2017.

Profesoara Eleonora Stamate începe prin a ne spune: „Am avut azi o zi frumoasă, cu o poetă sinceră şi sensibilă. Poezia este hrana sufletului iar poeta de azi are o sensibilitate deosebită”.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (2) Poetul Vasile Sevastre Ghican face o atentă analiză a volumului. Citeşte poezia „1001” şi analizează atent poezia „Pentru că plouă”, continuând cu poeziile „Este marţi”, „Precum un orologiu” şi „Voi nu”. Încheind prin cuvintele: „Poeta face cinste urbei noastre, ea este sensibilă că o petală de lalea”.

Scriitorul Petre Rău începe prin a ne spune că ştie foarte bine poeziile din primul volum al poetei iar acum a lecturat doar câteva: „Este o poezie puternic feminină, de o mare sensibilitate şi care te trimite direct la poeziile de dragoste”.

Cenaclul Calistrat Hogas Tecuci (7) Luând cuvântul, poeta a mulţumit tuturor pentru aprecieri. Mai spune că recent a participat la o activitate în Republia Moldova şi a fost impresionată de frumuseţea sufletească a oamenilor de acolo, solicitând şi dorind ca şi aici, la noi, în România, să încercăm să fim cu adevărat Oameni.  În încheiere, poeta a citit poezia „Te iert”.

A fost o şedinţă de cenaclu foarte reuşită.

Iancu Aizic

 

You cannot copy content of this page