Sfaturi pentru a nu deveni victimă prin metoda „accidentul”

Persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda accidentul identificate de polițiști

Metoda accidentul La data de 17 mai a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Galați, în urma unui complex de măsuri informativ – operative și de cercetare penală, au identificat două persoane, una având domiciliul în municipiul Galați iar cealaltă fiind încarcerată în Penitenciarul Galați, bănuite că ar fi săvârșit două înșelăciuni prin metoda accidentul.

Din cercetări a reieșit că, în luna noiembrie 2016, un bărbat privat de libertate a indus și menținut în eroare două femei de 61 și 62 de ani pe care le-a determinat să-i remită, prin intermediul unui complice, diferite sume de bani.

Astfel, pretinzând că este fie medic, fie polițist, sub pretextul necesității achitării urgente a costurilor asistenței medicale și transportului către unități spitalicești de pe raza municipiului București a membrilor familiilor, pretinse victime ale unor accidente rutiere, le-a solicitat diferite sume de bani.

Prejudiciul total se ridică la 11.500 lei, fără a fi recuperat.

Cele două persoane au fost reținute pe bază de ordonanță, iar în cursul zilei de ieri, față de acestea, s-a luat măsura controlului judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română vă recomandă:

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale.

Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

Ce trebuie să ştiţi?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic „accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii.

IPJ Galaţi