Festivalul „Dragi mi-s cântecul şi jocul” – Galerie foto

Festival Tecuci (32) Sâmbătă, 20 mai 2017, sala de spectacole Ion Petrovici din Tecuci, a găzduit cea de a VII-a ediţie a Festivalului de cântec şi dans popular „Dragi mi-s cântecul şi jocul”.  Festivalul este rezultat al Proiectului educaţional „Din tradiţiile şi obiceiurile neamului românesc” iniţiat de Şcoala „Dimitrie Sturdza” Tecuci şi având ca parteneri şcoli din toate zonele folclorice ale ţării. La intrarea în holul sălii de spectacole, am remarcat o foarte frumoasă expoziţie de artă plastică şi obiecte de folosinţă populară, conform punctului doi menţionat mai sus.

Festivalul a fost deschis de organizatoarea, coordonatoarea de proiect şi sufletul întregului eveniment, prof. înv. primar Florentina Golea. Aceasta ne spune că au trecut deja şapte ani de când s-a demarat acest ingenios proiect, şapte ani de când Şcoala „Dimitrie Sturdza” organizează acest festival care creşte an de an în valoare.

„Privesc acum în sala plină, a continuat profesoara, şi observ cu mare bucurie faptul că sala străluceşte poate, şi datorită frumoaselor costume populare care domină şi nu putem decât să ne bucurăm că am reuşit să transmitem copiilor dragostea faţă de folclor şi portul popular”.

Festival Tecuci (8) În continuare, a fost invitată pe scenă prof. Raluca Gabor, director al Şcolii D. Sturdza, aceasta începând prin a spune că se bucură pentru faptul că acum, în preajma marii sărbători a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, participăm la o mare sărbătoare a cântecului şi dansului popular românesc. Prof. Gabor, mulţumeşte şi pe această cale colectivului şcolii – în special colegei Florentina Golea – care s-a ocupat cu mult devotament de acest ingenios proiect, mai ales a festivalului care creşte prin valoare şi prin numărul de participanţi, an de an.

Este invitată în continuare pe scenă prof. Doiniţa Popa, inspector şcolar general adjunct de la ISJ Galaţi, care începe prin a spune că acest eveniment este o mare şi adevărată sărbătoare pentru elevi, părinţi şi profesori:  „Faptul că acum avem mulţi concurenţi şi din alte judeţe ale ţării este cât se poate de benefic. După acest festival-concurs, vom fi cu siguranţă, cu toţii mai bogaţi sufleteşte şi vom avea satisfacţia faptul că ducem mai departe, prin noi şi prin copiii noştri, bogăţia, frumuseţea şi puritatea cântecului, portului şi dansului popular”.

Au fost apoi prezentaţi partenerii acestui eveniment: ISJ Galaţi, CCD Galaţi, UAT Tecuci,  Casa de cultură Tecuci, Graphotec Tecuci, Muzeul Tecuci, Club Art Tecuci, Episcopia Dunării de Jos, Biblioteca Ştefan Petică Tecuci iar sponsorii evenimentului au fost: Matrix Club, Claudiu Gavrilă şi Viorel Stoicescu.

Festival Tecuci (14) Juriul concursului-festival: prof. Doiniţa Popa, preşedintele juriului; prof. Raluca Gabor; prof. Florin Iftimie; prof. Claudiu Vişan şi prof. Mioara Dibu.

A urmat trecerea prin faţa juriului şi a spectatorilor a celor 69 de concurenţi sau grupuri din şcolile şi grădiniţele  tecucene sau din împrejurimi dar şi din judeţele Buzău, Vrancea, Prahova, Constanţa, Brăila sau Club Art Tecuci. Evoluţia tuturor concurenţilor a fost foarte bună.  O remarcă pentru grupul vocal Unison condus de prof. Vetuţa Chirvase, care a încântat publicul mai ales, aşa cum a remarcat şi prof. Golea, prin curajul de a cânta fără acompaniament muzical, demonstrând o puritate şi o acuarateţe deosebită. Am remarcat şi pe micuţa interpreta Anastasia Ciobanu de la o clasă pregătitoare  din Bacău dar care are deja mai multe premii obţinute în diferite concursuri la care a participat până acum.

Festival Tecuci (23) În finalul manifestării, organizatorii au mulţumit participanţilor, profesorilor care s-au ocupat de pregătirea acestor minunaţi copii dar şi părinţilor care îi încurajează pe copii în păstrarea şi valorificarea tradiţiilor, portului şi cântului popular românesc

Am apreciat foarte buna organizare, cu un program care a fost conceput pentru o durata de 7 ore, de la ora 9-16, şi care s-a respectat minut cu minut, conform programului.

Au fost acordate diplome individuale, medalii şi trofee pentru grupurile câştigătoare. Un lucru mai puţin plăcut a constat în faptul că actul artistic nu s-a putut derula perfect pentru că în sala era foarte multă mişcare şi gălăgie, cu toate că de la regia tehnică sau prin prezentatoarea Florentina Golea se făceau mereu apeluri pentru păstrarea liniştei în sală, pentru a respecta pe cei ce prezintă actul artistic şi pentru cei ce au trudit până a se realiza acesta.

Personal, despre liniştea ce trebuie menţinută în sala de spectacol am mai scris, dar că nu s-a putut realiza am mai înţeles. Dar acum, cu zeci de cadre didactice în sală şi să nu se poată menţine liniştea, nu mai înţeleg.

Festival Tecuci (6) Să consemnăm şi faptul că prezentarea făcută de cei câţiva elevi a fost foarte frumoasă, cu interesante introduceri înaintea fiecărui  număr ce urma a fi prezentat, dar, păcat că publicul, din cauza deranjului din sală, nu percepea frumuseţea acestora. O remarcă specială pentru efortul şi prestaţia pe durata întregului spectacol a sufletului acestei acţiuni, profesoarei Florentina Golea, care, în permanenţă, dansa împreună cu elevii în faţă scenei, creând un mediu favorabil dansului.

Juriul a  acordat Premiul I următorilor:

– Formaţia de dans „Izvoraşul” – Sc. „Iorgu Iordan” Tecuci

– „Muguraşii 1” – Sc. „Elena Doamna” Tecuci

– „Muguraşii 2” – Sc. „Elena Doamna” Tecuci

–  Solista Meleşcanu Diana – „Club Art” Tecuci

– Formaţia de dans „Meloritm” – Sc. „Elena Doamna” Tecuci

– „Albinuţele” – Grădiniţa nr. 1 Matca

– Solista Kortman Maria – Grădiniţa nr. 3 Tecuci

Festival Tecuci (21) – Formaţia de dans „Pui de românaşi” – Grădiniţa nr. 3 Tecuci

– Solistul Popa Cezar – „Club Art” Tecuci

– Formaţia de dans „Mioriţa” – Sc. „D. Sturdza” Tecuci

– Solist Niţură Dragoş – Tecuci

– Formaţia de dans „Tecucelul”

– Solista Ciobanu Gabriela

– Formaţia de dans „Sălcioara”

– Solista Vasilie Maria

– Formaţia de dans a Şc. Gimnaziale nr. 6 Tecuci

– „Bobocii râmniceni” – Râmnicu Sărat

– Formaţia de dans „Românaşii” – Sc. „Anghel Rugină” Tecuci

– Solista Sârbu Anastasia – Tecuci

– Formaţia de dans „Bujoreii”

– Solista Condrache Lorena – Tecuci

– Dojană Anisia

Festival Tecuci (9) – Formaţia de dans „Românaşul”

– Formaţia  „Românaşii” – Loc. Barcea, jud. Galaţi

– Solista Vasilache Mădălina – Sc. „Anghel Saligny” Focşani

– Solista Sârbu Carina – Tecuci

– Solista Damian Alexandra – Tecuci

– Formaţia „Dumitriţa”

– Solista Alesia Munteanu – Tecuci

– Formaţia „Mărgăritar” – Sc. nr. 1 Independenţa

– Grupul vocal „Flori de câmp” – Loc. Jirlău, jud. Brăila

– Solista Alexandra Pătranoiu

– Solista Toma Sarah – Sc. nr. 11 Buzău

– Formaţia „Ciobănaşul“

– Solista Alesia Stanciu – com. Ştefan cel Mare, Bacău

– Formaţia de dans „Răzeşii lui Ştefan”

Festival Tecuci (29) – Solista Braşov Pais Andreea Rebeca – Şc. „I.A. Bassarabescu” Ploieşti

– Grupa de balet „Juniori” – „Club Art” Tecuci

– Solista Sorana Cojocaru

– Grupa de balet „Mini junior”

– Grupa de balet „Junior”

– Solista Irene Cărăuş

– Formaţia „Românaşii juniori” – Huruieşti, Bacău

– Formaţia „Românaşii”

– Solista Lavinia Gabăr – Neamţ

– Solista Miruna Corfu – Neamţ

– Formaţia „Muguraşii roznoveni’’ – Neamţ

– Solista Nicoleta Manole – Chişcani, Brăila

– Formaţia „Dunărenii juniori” – Galaţi

– Solista Miruna Roiniţa – Păuleşti, Vrancea

– Solista Andra Mănăilă – Păuleşti, Vrancea

– Solista Beatrice Soare

– Formaţia de dans „Vornicii”

– Formaţia „Canclenkler” – Topraisar, Constanţa

– Solista Eliza Petre – Bătrâni, Prahova

Festival Tecuci (22) – Formaţia „Periniţa’’

– Formaţia „Muguraşii” – Tecuci

– Formaţia de dans „Cununiţa” – Tecuci

– Formaţia de dans „Opincuţa” – Tecuci

– Solista Flavia Onea – Lieşti, Galaţi

– Formaţia de dans „Cununiţa Satului”

– Solista Denisa Oiţă – Club Art Tecuci

– Formaţia de dans „Licuricii” – Tecuci

– Formaţia de dans „Gypsy” – Toflea,Galaţi

– Formaţia de dans „Rustic” – Tecuci

– Solista Anastasia Ciobanu – Sc. „A.I. Cuza” Bacău

– Formaţia „Bobocul”

– Solista Andreea Feraru – Tecuci

– Formaţia de dans „Crizanteme tălpigene” – Tălpigi, Galaţi

– Solista Andreea Darie – Tecuci

– Grup vocal „Unison” – Tecuci

– Solista Cosmina Creţeanu – Tecuci

– Solista Elina Maxim – Tecuci

– Formaţia „Micii românaşi” – Tecuci.

 

Autor: Iancu Aizic

 

Galerie foto: