Grevă la Judecătoria Tecuci

Judecatoria Tecuci Grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţele gălăţene intră începând de marţi, 30 mai, în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru între orele 11 şi 13, urmând să asigure doar cazurile urgenţe, în cadrul unui protest iniţiat de sindicatul IUS-LEX, angajaţii instanţelor fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării, scrie news.ro.

Sindicatul IUS-LEX Galaţi numără circa 150 de membri. Preşedintele Sindicatului IUS-LEX Galaţi, Mirela State, a declarat, luni, telefonic, că începând de marţi, pe perioadă nelimitată, între orele 11 şi 13, grefierii, personalul conex şi auxiliar de la Tribunalul Galaţi, Judecătoriile din Galaţi, Lieşti, Tecuci, Târgu Bujor şi parţial angajaţii Curţii de Apel Galaţi vor declanşa un protest cu întreruperea programului de lucru.

„Se va întrerupe programul de lucru, nu se va lucra cu publicul şi se vor asigura doar urgenţele – cazurile cu arestări, reţineri, diverse ordonanţe. Suntem nemulţumiţi de prevederile din proiectul legii salarizării”, a precizat Mirela State.

De altfel, potrivit unui comunicat al IUS-Lex Galaţi, transmis luni, sindicaliştii solicită în primul rând rezolvarea problemelor legate de salarizarea personalului auxiliar de specialitate.

„Considerăm important de menţionat aspectul că dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senatul României, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusă grefierilor, pentru anul 2022, este în cel mai bun caz la acelaşi nivel cu cea actuală, ceea ce va conduce la scăderea salariilor actuale începând cu data de 1 ianuarie 2018. Totodată, grefierii au preluat în ultimii ani şi continuă să preia atribuţii transferate de la magistraţi, rolul, importanța şi răspunderea muncii crescând în mod corelativ. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent procentul este de 25-30”, se arată în comunicat.

You cannot copy content of this page