O nouă şedinţă de cenaclu literar, o nouă lansare de carte

Lansare carte Tecuci (10) Joi, 15 iunie 2017, sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaş” din localitate. Până la deschiderea şedinţei, reprezentanţii Casei de cultură, respectiv referenţii Dan Vîță şi profesoara Nicoleta Chiscop, au împărţit tuturor participanţilor la eveniment, pliante şi ecusoane cu detalii despre sărbătorirea zilei de 15 iunie, ziua marelui poet Mihai Eminescu. Am văzut de această dată o sală arhiplină, cum nu am mai văzut de multă vreme, organizatorii aducând mai multe scaune pentru cei prezenţi.

Ca de obicei în ultimul timp, manifestarea a fost deschisă de poetul  Dan Vîță, moderator al evenimentului, începând prin a ne reaminti că este o zi deosebită pentru cultura românească deoarece la 15 iunie Eminescu a trecut în eternitate. Se aminteşte apoi faptul că la ora 11, în parcul Central „Al. I. Cuza”, Casa de Cultură a organizat o acţiune menită să cinstească memoria marelui poet care s-a stins din viaţă acum 128 de ani, dar tot într-o joi. Moderatorul îl invită pe prof. Constantin Oancă să vorbească despre opera marelui poet.

Lansare carte Tecuci (11) Prof. Oancă începe prin a spune că este ziua „păsărelelor somnoroase” şi după ce punctează principale evenimente din viaţa şi opera poetului nepereche, interpretează două melodii cu acelaşi subiect, una din ele pe texte proprii, încheind cu o încântătoare recitare a nemuritoarei poezii „Somnoroase păsărele”.

Revenit la microfon, Dan Vîță apreciază sensibilitatea analizei reuşite de poetul C. Oancă şi mai ales interpretarea muzicală. Continuă prin a ne spune că se ştie că înainte de a pleca dintre noi, Eminescu, internat în spital, s-a adresat doctorului Şuţu solicitându-i o cană cu lapte şi spunând apoi „M-au năruit!”.

Moderatorul a invitat apoi eleva Ioana Munteanu din clasa a IX-a de la CNSH pentru a interpreta melodiile „Somnoroase păsărele” şi „Mai am un singur dor”.

S-a trecut apoi la principalul eveniment al zilei, respectiv lansarea noului volum intitulat „Secretul magnoliei” de Violeta Daniela Mândru, apărut la Editura „Phoebus” Galaţi 2017.

Lansare carte Tecuci (9) Au fost prezentaţi publicului şi invitaţi să vină la masa de pe scenă, jurnalista şi scriitoarea Violeta Ionescu, membru al USR, director al editurii sus amintite, Tănase Dănăilă, prefaţatorul cărţii şi cel care a citit primul manuscrisul cărţii şi a determinat-o pe autoare să predea cartea editurii, părintele Bogdan Sava din Medgidia. 

Dan Vîță continuă prin a ne spune că această carte este o sintagmă codificată şi care conţine mult mister, numele cărţii fiind dat de la o plimbare a autoarei prin Italia, descoperind o stradă, Via Mancinni, plină de flori, gândul ducând-o imediat la acest titlu.

Lansare carte Tecuci (1) Este invitată să ia cuvântul scriitoarea Violeta Ionescu, directorul editurii cărţii, fost jurnalist la „Viaţa liberă”. Această începe prin a ne spune că a mai participat şi la alte şedinţe de lucru la Tecuci şi mulţumeşte autoarei pentru că a avut încredere în această editură pe care o conduce. „Personal, continuă vorbitoarea, nu am putut crede că autoarea este la prima ei lucrare, după frumuseţea descrierilor şi iată, aşa este. O consider o scriitoare în adevăratul sens al cuvântului, care ne-a dat o importantă carte autobiografică. Ea pleacă în Italia pentru a-şi câştiga un ban cinstit, lucru considerat de mulţi a fi o jertfă. Aşa şi este, ea suportând cu demnitate vicisitudinele vieţii printre străini. Acolo a lucrat la un spital unde mureau mereu oameni. Este o carte adevărată, scrisă cu multă dragoste şi mai ales, cu multă pasiune”. Scriitoarea Violeta Ionescu încheie prin a o felicita pe autoare pentru această frumoasă realizare.

Lansare carte Tecuci (3) Tănase Dănăilă ne spune că autoarea a reușit prin lucrarea de faţă, să ne pună în faţa unui adevărat roman, până la acesta mai reuşind să producă două poezii de o adevărată puritate, sensibilitate şi frumuseţe, precum fetele ei Andreea şi Ana Maria.

Revenit la microfon, moderatorul ne spune că a  citit cu mare plăcere cartea de faţă şi, cu toate că e un cititor foarte exigent, aici a găsit fraze scurte, bine strunite, cu descrieri aproape fotografice. Violeta e personajul central dar şi celelalte personaje fiind reale. Cartea are peste 300 de pagini, însemnând cam câte o sută de pagini pentru fiecare an petrecut de autoare în Italia. Găsim aici o adevărată descriere a vieţii de zi cu zi, cu citate şi termeni pe înţelesul tuturor.

Lansare carte Tecuci (2) În continuare a luat cuvântul preotul Bogdan Sava, cel care a încurajat-o şi a îndemnat-o pe autoare să realizeze cartea de faţă. Acesta începe prin a ne spune că este foarte bucuros de această întâlnire, având deosebita plăcere să fie acum, aici, în această sală alături de multe şi importante personalităţi literare tecucene, alături de numeroase fete bisericeşti şi mulţi colegi de profesie ai autoarei. „Consider că prin lucrarea de faţă, autoarea pătrunde în lumea literară tecuceană şi poate chiar cea judeţeană. L-am cunoscut pe soţul autoarei, preotul Liviu şi pe cele două fete ale acestora, Andreea şi Ana Maria, Ei au fost cei care şi-au dat acordul ca Violeta, mamă şi soţie, să plece să lucreze în Italia. Cel puţin pentru mine, Violeta este o Vitoria Lipan a secolului XXI. Pot  spune că această lucrare e dedicată tuturor românilor care sunt nevoiţi să plece peste hotare pentru a-şi realiza scopul dorit.

Lansare carte Tecuci (8) În cele 41 de capitole ale cărţii, găsim o adevărată realitate a vieţii de zi cu zi. Aici sunt prezentate şi emoţionante întâlniri cu cei dragi, cu soţul venit din Brăhăşeşti în Italia dar şi descrieri ale unor convorbiri telefonice, în care lacrimile sunt mereu prezente de ambele părţi, dorul de cei dragi făcându-şi mereu prezenţa. Ne sunt descrise şi frumuseţi ale Italiei, a acestei ţări cu o limbă plină de muzicalitate.” Revenită în concediu, în România, autoarea ne spune că nu găseşte mari schimbări, mai nimic nou „în ţara mea, unde toate ies acum pe minus”! „În carte, există totuşi şi scene de dragoste dar, peste tot, domină sentimentul de Demnitate.“

Scriitorul Tănase Dănăilă intervine pentru a ne spune că autoarea a scris cartea de faţă cu sufletul dar şi cu sângele din dânsa. Important, continuă Tănase Dănăilă, este şi modul descrierii de la începutul cărţii, a plecării autoarei spre Italia, însoţită fiind de o ploaie infernală, cu gândul la soţ şi fete, „ce vor face ei fără mine şi eu fără ei”? Dar, plecarea a fost pentru a rezolva o problemă importantă în viaţă, o casă omenească, plecând de aici unde se pare că ţara nu mai are nevoie de serviciile ei, gândindu-se la politicienii români dar şi la cuvintele părintelui Justin Pârvu „Şi tu dormi, popor român”!  În final, Tănase Dănăilă apreciază lucrarea, cu toate greutăţile prin care a trecut, repetând vorbele marelui P. Corneille „A învinge fără primejdie înseamnă a triumfa fără glorie”. Încheie spunând: „La om, totul trebuie să fie frumos, înfăţişarea, sufletul şi gândul” .

Revenit la microfon, moderatorul ne reaminteşte că preşedintele de onoare al cenaclului se află la această oră în spital dar a transmis un mesaj pe care îl citeşte, acesta regretând faptul că nu poate participa la acest eveniment, dar, citindu-i cartea, îi transmite „Bun venit în rândul scriitorilor tecuceni!”. Foarte frumos, maestre Duma, spunem noi!

Lansare carte Tecuci (4) A luat apoi cuvântul asistenta medicală Magda Pascu, colegă de muncă a autoarei, începând prin a ne spune că a mai văzut asistente medicale care să participe la şedinţe de cenaclu, dar asistente medicale care să prezinte şi încă cu mult succes o carte membrilor cenaclului, nu a mai văzut. „Autoarea, continuă asistenţa Pascu, şi-a găsit prin scris secretul fericirii şi mulţumeşte pentru adevărata lecţie de viaţă oferită tuturor.”

Lansare carte Tecuci (5) Profesoara Tica Oancă, soţia poetului Constantin Oancă, precizează că adevăratul titlu al cărţii de faţă, ar fi trebuit să fie „Secretul Violetei” şi nu „Secretul magnoliei”. „Cartea, continuă distinsa profesoară, mi-a plăcut enorm, având descrieri adevărate şi diverse, pline de umanitate, uneori nu mai puteam să o citesc din cauza lacrimilor ce îmi apăreau, dar nici nu o puteam lăsa din mână. Cred că dacă cineva ar reuşi să o regizeze şi să o transpună în film, ar ieşi ceva impresionant.”

Lansare carte Tecuci (6) Profesorul Vasile Ghica începe prin a o felicita pe autoare pentru frumoasa realizare. Continuă spunând: „în cenaclul literar, cam 90 la sută sunt poeţi, dar primim cu mare bucurie încă o scriitoare tecuceană în cenaclul nostru. „Cartea de faţă, este un volum foarte reuşit despre migraţie, având ritm, descrieri interesante dar şi multă vibraţie. Remarc aici şi rolul Bisericii Ortodoxe în Comunitatea Românească din Italia.”

Profesoara Eleonora Stamate spune că autoarea este o fostă elevă a dânsei şi o felicită pentru această frumoasă realizare. Prof. Stamate continuă prin a spune că a venit la această şedinţă de cenaclu cu ultimul număr, 44- serie nouă, anul 11, pe 2017, al revistei „Tecuciul literar-artistic”,  oferind tuturor participanţilor câte un exemplar.

Lansare carte Tecuci (7) A fost apoi momentul autoarei, această începând prin a mulţumi organizatorilor şi participanţilor la acest eveniment care au venit să o susţină. „Am înţeles, astfel, că truda şi eforturile depuse de mine pentru a realiza ce mi-am propus nu au fost în zadar şi a meritat acest lucru. Am reuşit astfel şi lucrări la casă dar şi să vă aduc această carte pe care mi-am dorit-o enorm. Prin carte, am descris numeroase scene din viaţă petrecută acolo, între străini, am văzut numeroase cazuri, pacienţi diverşi, încercând mereu să fiu şi acolo folositoare profesional dar şi uman. Datorez enorm familiei mele care m-a înţeles şi susţinut, fără ajutorul ei nu puteam realiza nimic. Trebuie să menţionez şi faptul că Biserica a fost marele liant, pentru că acolo am găsit şi relaxarea de care aveam mare nevoie. Am reuşit să scriu această carte pentru că am privit şi simţit în toate dragoste şi cred că am dat dovadă şi de o mare maturitate. A fost pentru mine o experienţă necesară dar în acelaşi timp şi plăcută. Mă bucur că totul a ieşit bine, aşa cum mi-am dorit. Vă mulţumesc tuturor şi pe această cale!”, a încheiat autoarea.

A urmat distribuirea de cărţi şi autografe ale autoarei la toţi cei care au dorit.

Şi astfel, s-a încheit încă o şedinţă de cenaclu, o şedinţă foarte reuşită, cu încă o lansare de carte.

 

Autor: Iancu Aizic