Cenaclul literar tecucean a făcut un excelent „Armistiţiu cu timpul”

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (3) Joi, 10 august 2017, sala Studio a Casei de Cultură  Tecuci, a găzduit o nouă şedinţă de lucru a cenaclului literar „Calistrat Hogaş”.

Ca de obicei, şedinţa a fost deschisă de poetul Dan Vîţă, referent al Casei de Cultură, care a început prin a mulţumi celor prezenţi pentru efortul de a veni pe această căldură la o nouă întâlnire cu gândul, emoţia şi cuvântul, elemente ce poartă doar un singur nume – „Poezia”. 

Mulţumiri au fost aduse şi colegilor poeţi gălăţeni prezenţi la acest eveniment dar şi primarului Cătălin Hurdubae, care a fost prezent: „Şedinţa de azi are în prim plan <<Medalionul literar – Mirela Ianuş Dinga>>, poetă de limba română şi italiană, stabilită la Cremona, în Italia, care îşi va prezenta  noua carte, intitulată  <<Armistiţiu cu timpul>> , lucrare apărută în acest an la Editura Opera Magna din Iaşi”.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (6) Moderatorul l-a invitat pe părintele Constantin Velicu să prezinte o peliculă video realizată de Oana Pintilie, Nicoleta Chiscop şi Mihail Vasilache, unde au fost reflectate principalele acţiuni şi manifestări la care a participat în Italia poeta Mirela Ianuş Dinga şi numeroasele premii pe care le-a obţinut poeta născută la Cosmeşti, pe 6 octombrie 1969.

A urmat un alt material video, realizat tot de părintele Velicu, prin care am făcut şi mai bine cunoştinţă cu poeta şi unde, în prim plan era mereu celebrul „Pod de la Cosmeşti”, locul de unde a plecat şi revine mereu, cu mare plăcere. Cosmeştiul este deci localitatea de unde autoarea a plecat cu temeri şi speranţe şi a revenit cu multe împliniri.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (9) Din numeroasele materiale prezentate, am remarcat frumoase aprecieri la adresa autoarei, considerată ca având un suflet frumos şi foarte sensibil, unul din organizatori apreciind faptul că  „Prin participarea la concurs a poetei Mirela Ianuş Dinga, aceasta a reuşit să ridice calitatea concursului”. Poeta scrie mult şi în italiană şi în română, considerând că prin ambele scrieri se simte acasă.

În peliculă, alături de frumoase părţi muzicale, ne recită poeziile „Destin”, „Amurg” şi „Am plecat” şi remarcă faptul că muzica din peliculă a aparţinut interpreţilor Vasile Şeicaru şi Margareta Pâslaru.

Revenit la calitatea de moderator, Dan  Vîţă îl felicită pe părintele Velicu pentru realizarea acestor frumoase materiale video şi, în general, pentru deschiderea ce o are pentru a sprijini orice activitate a Casei de Cultură şi nu numai.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (5) Este invitat să ia cuvântul primarul Cătălin Hurdubae, care începe prin a o felicita pe autoare asigurând-o că oricând locul ei este printre tecuceni şi printre membrii cenaclului literar. Continuă spunând că Tecuciul are mulţi oameni de valoare dar acum, poeta aduce un plus la numărul acestora: „Vă mulţumesc pentru această realizare şi vă promit sprijinul autorităţilor loale şi al meu personal, pentru că noi trebuie să scoatem Tecuciul din starea în care este şi să îl ducem acolo unde îi este locul de drept. În încheiere, fiind vorba de cărţi, voi încerca şi eu, la sfârşitul mandatului meu să scot o carte”, a încheiat primarul. Replica moderatorului Dan Vîţă a fost pe măsura glumei: „Atunci, noi, scriitorii, va trebui să ne lăsăm!”.

În continuare, Vîţă spune că autoarea de azi este membră a cenaclului tecucean din anul 1987, participând activ la şedinţe, până în momentul când a plecat la peste 2.000 km de locul natal.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (7) I s-a oferit cuvântul poetului Dionisie Duma, preşedinte de onoare al cenaclului care începe prin a ura un călduros Bun venit tuturor participanţilor şi din partea Reprezentanţei Tecuci a USR, unitate pe care poetul o conduce cu foarte mult devotament. Ne prezintă în continuare o cronică a cărţii de faţă, intitulată „Neoromantismul este la el acasă”, după care ne citeşte o scrisoare pe care i-a adresat-o autoarea din Cremona, la data de 3 martie 2017. Poetul Duma încheie subliniind faptul că autoarea de azi scrie direct în limbile italiană şi română, stăpânindu-le la fel de bine pe ambele: „Este o adevărată poetă, având în permanenţă poezia în sufletul ei”.

A urmat poetul Adrian Răcaru cu o analiză foarte amplă a cărţii şi recitindu-ne poezia „Neputinţă”. Prof. Liliana Tulică, fiica regretatului poet tecuean  Ovid Caledoniu, a avut o intervenţie foarte plăcută, bine documentată, spunându-ne printre altele că oricând îl întreba pe tatăl ei ce înseamnă Poezia, răspunsul era acelaşi „Poezia este îmbinarea dintre emoţie, imagine şi cuvânt”.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (8) Ne citeşte apoi poezia „Armistiţiu cu timpul” traducându-ne, după părerea dânsei, cuvântul „armistiţiu” prin înţelegere, împăcare şi echilibru cu timpul. Ne citeşte şi poezia „Întoarcerea vântului” iar în încheiere, prin intermediul telefonului mobil, ne reproduce fragmente dintr-un interviu al marelui poet Nichita Stănescu cu subiectul, bineînţeles, poezia.

Tănase Dănăilă ne spune că a primit cu bucurie cartea, pe care a lecturat-o cu multă plăcere, spunând încă odată, că pentru noi toţi, iubitorii de frumos, poezia este cu adevărat împletirea perfectă între gând, emoţie şi cuvânt. În continuare, aduce şi salutul profesorului poet Constantin Oancă, preşedinte al cenaclului, care nu a putut participa la acest eveniment, dar spune a a primit cartea, a studiat-o cu atenţie şi o felicita pe autoare. Citeşte două poezii care i-au plăcut mai mult: „Şovăială” şi „Limpezire”.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (13) Managerul Casei de Cultură, muzeografa Lucia Gologan, oferă o diplomă de excelenţă autoarei, un adevărat Atestat cultural. Lucia Gologan spune că alături de alte zone ale urbei tecucene, şi Cosmeştiul a dat nume de valoare în cultură, cum ar fi David Sava, Nelu Pascu sau sculptoriţa Leonte.

Scriitorul Vasile Ghica îşi mărturiseşte încântarea pentru faptul că, pe acest timp, la peste 36 de grade, iubitorii de poezie au venit la o nouă întâlnire cu frumosul.

Poetul Dionisie Duma intervine pentru a mulţumi şi pe această calea autoarei de azi, Mirela Ianuş Dinga, pentru excelenta traducere a noii lui cărţi „Un alt popas”, apărută recent, tot la Editura Opera Magna din Iaşi, în limbile română şi italiană, considerând-o pe aceasta o adevărată cunoscătoare  a limbii literare italiene.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (15) Revenit la microfon, scriitorul Vasile Ghica mai completeaza faptul că poeziile autoarei au în ele multă muzicalitate, poate şi datorită faptului că localitatea unde trăieşte în Italia, Cremona, e cunoscută şi ca „Patria Viorilor”: „Oricum, la această poetă, rimele curg de la sine şi să nu uităm că modernismul ţine şi de conţinut dar şi de formă”. Scriitorul Ghica încheie făcând anunţul că pe data de 7 septembrie 2017, Fundaţia Pelin organizează  o manifestare artistică unde îşi vor da concursul doi foşti tecuceni, Nicolae Mantu şi Livia Ciocanescu. În final, ne citeşte poezia care l-a impresionat cel mai mult, „Balanţa umbrei”. 

Aprecieri au venit şi de la profesorul poet Aurel Scarlat, care a compus pe loc şi o epigramă dedicată acestui eveniment.

Am ascultat apoi o minicronică a cărţii de faţă realizată de poetul Vasile Sevastre Ghican, după care a fost momentul autoarei.

Aceasta a început prin a aduce mulţumiri organizatorilor  pentru acest eveniment personal, afirmând că nu a putut dormi în ultimele două nopţi cu gândul la această întâlnire cu oamenii de cultură tecuceni şi că e foarte fericită acum că „i-a ieşit cum nici nu se gândea”.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci Autoarea ne spune că vine în fiecare an la  Cosmeşti, dar venirea din acest an va rămâne înscrisă cu litere mari în inima ei. Continuă spunând că dacă până acum, cam la 30 de poezii scrise în limba italiană, una era în română, acum, cu siguranţă, proporţia se va întoarce. „Îmi amintesc că am scris prima poezie când aveam 8 ani şi arătând-o învăţătoarei, m-a întrebat de unde am copiat-o. În tinereţe, eram foarte timidă, siguratică, dar acum m-am schimbat radical”. 

În încheiere, poeta a lecturat o poezie în limba italiană, a răspuns tuturor întrebărilor, cea mai interesantă fiind care limba e mai adaptabilă poeziei, autoarea spunând că se simte mai bine în italiană.

A urmat sesiunea de autografe acordate cu multă plăcere de autoare.

Lansare carte Mirela Ianus Dinga Tecuci (2) Să consemnăm în final prezenţa la această şedinţă literară a gălăţenilor Gabriel Gherbăluţă şi Valeriu Valegri şi a membrilor tecuceni Mihaela Gudană, Mircea Cojocaru, Eleonora Stamate, Săndel Stamate, Ion Croitoru, Victor Aciocărlănoiei cu soţia, Cătălin Dumitrescu, Mariana Enache, actorul Gabriel Enache, profesor Virgil Pavel şi alţii.

 

Autor: Iancu Aizic