Edgar Rice Burroughs

Astăzi se împlinesc 142 de ani de la naşterea scriitorului Edgar Rice Burroughs

Edgar Rice Burroughs Născut la 1 septembrie 1875, acesta a fost un scriitor american, cunoscut pentru crearea eroului junglei Tarzan, dar şi pentru crearea aventurierul eroic de pe Marte, John Carter.

Burroughs este bine cunoscut ca fiind creatorul faimosului personaj Tarzan, una dintre imaginile indispensabile ale literaturii populare. Burroughs a mai publicat şi science fiction şi literatura poliţistă. Criticii considerau scrierile lui Burroughs ca fiind scrise într-un stil neşlefuit, totuşi şi astăzi operele sale sunt citite pe scară largă.

Burroughs s-a născut în Chicago, Illinois pe data de 1 septembrie 1875. Tatăl său, George Tyler Burroughs, era veteran al Războiului Civil. Burroughs a urmat câteva şcoli, inclusiv Academia Militară din Michigan. A fost încorporat în Cavaleria a 7-a în Arizona (1896-1897) şi Forţele de Rezervă din Illinois (1918-1919). După scurta carieră militară, E.R. Burroughs a fost proprietarul unui magazin în Pocatello, Idaho (1898), iar în 1900 s-a căsătorit cu Emma Centennia Hulbert, de care a divorţat în 1934.

Johnny Weissmuller Tarzan Înainte de Tarzan, Burroughs a avut o viaţă plină de eşecuri. Punctul de cotitură a fost momentul în care a început să scrie pentru reviste de ficţiune (Pulp magazines), la vârsta de 35 de ani.

Prima sa scriere comercială a fost „Under the Moons of Mars” („Sub lunile lui Marte”), publicată în serial în 1912 şi care introducea eroul invincibil John Carter, ce este transportat către Marte, aparent prin proiecţie astrală, în urma bătăliei împotriva apaşilor, în Arizona. În final, seria „Marte” a atins 11 volume.

Burroughs a creat în total 68 titluri, toate făcând parte din serii populare. Titlul de referinţă a lui Burroughs, „Tarzan”, a apărut în 1912, fiind urmat de încă 24 de aventuri ale lui Tarzan. În 1913 a fondat propria sa editură, Edgar Rice Burroughs, Inc. iar în 1934 Burroughs-Tarzan Enterprises şi Burroughs-Tarzan Pictures.

Princess of Mars Pe lângă cele 4 serii majore, Burroughs a mai scris câteva romane între anii 1912-1933, printre care „The Cave Girl” („Fata Cavernelor”), în care un aristocrat devine luptător, două romane Western despre apaşi – „The War Chief” („Căpetenia”, 1927) şi „Apache Devil” („Diavolul Apaş”, 1933), în care îşi exprimă simpatia faţă de nativii americani, şi „Beyond the Farthest Star” („Dincolo ce cea mai îndepărtată stea”, 1964), un roman science fiction despre brutalitatea războiului.

Romanele SF ale lui Burroughs sunt pline de simţul aventurii, purtându-l pe cititor în lumi îndepărtate şi necunoscute. „The Land that Time Forgot” („Lumea uitată de timp”, 1924) este o poveste darwinistă plasată pe o insulă misterioasă în apropierea Polului Sud, unde dinozaurii şi alte specii primitive au supravieţuit.

În 1933, Edgar Rice Burroughs a fost ales primar în California Beach. S-a recăsătorit în 1935 cu Florence Dearholt de care a divorţat în 1942. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost corespondent de război (la vârsta de 66 de ani) în Pacificul de Sud. A murit în urma unui infarct pe data de 19 martie 1950.

 

Sursa: Wikipedia